Paradoxuri economice moldovenești

993
0

Săptămâna ce s-a scurs s-a remarcat din punct de vedere economic în câteva detalii contradictorii. În pofida unei scăderi economice puternice în 2020, salariile au crescut și mai mult, prețurile la imobile au crescut și ele, statul continuă să împrumute bani pentru a le achita, se propune o lege prin care prețul la carburanți va fi creat artificial, iar Comisia Laundromatului spune un adevăr conștientizat de mulți: în laundromat și în furtul secolului au fost implicate aceleași persoane.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După câteva luni de stagnare pe piața imobiliară, în luna februarie 2021 în Chișinău s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor la spațiul locativ.

PIB-ul scade, apartamentele se scumpesc

Cel mai mult au crescut prețurile la apartamentele noi. Acestea s-au scumpit în medie cu 16 euro pentru un metru pătrat, ajungând la un preț mediu de 653 de euro, relevă datele Bursei imobiliare LARA din Chișinău.

Cel mai mult costă spațiul locativ în sectorul central al municipiului, unde ajunge la 895 de euro pentru un metru pătrat. În sectorul Râșcani prețul mediu ajunge la 747 de euro, iar în cartierul Buiucanii Noi – 680 de euro pentru un metru pătrat.

De cealaltă parte, cele mai ieftine sunt locuințele noi din cartierul Otovasca – 458 de euro și Aeroport – 466 de euro pentru un metru pătrat.

Scumpirea spațiului locativ după un an dezastruos pentru economia moldovenească care a scăzut cu 6,5% ar arăta destul de paradoxal dacă nu am ține cont de specificul local. În condiții de criză economică, pentru a-și securiza economiile, moldovenii investesc o bună parte din ele în locuințe, cererea pe piață crește și, implicit, și prețul.

Salariile au crescut cu 10% în 2020

Pe de altă parte, deși economia a scăzut, salariile moldovenilor au crescut cu tocmai 10,2%.

Biroul Național de Statistică informează că salariul mediu lunar nominal brut la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare în anul 2020 a constituit 8107,5 lei, fiind în creștere cu 10,2% față de anul 2019.

În trimestrul patru al anului trecut, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a constituit 8859,9 lei.

Creșterea salariilor ar fi și ea o explicație a sporirii cererii și scumpirii locuințelor din Chișinău dacă facem abstracție de faptul că salariile oficiale în Republica Moldova rămân încă extrem de scăzute pentru ca în baza dinamicii lor să se formeze prețul pe piața imobiliară. Cererea de pe piața imobiliară totuși ar fi dictată în cea mai mare parte de banii intrați de peste hotare.

Ministerul Finanțelor continuă să se împrumute pe intern…

Este evident că, pentru a crește salariile cu 10% în condițiile când economia scade cu 6,5%, trebuie să împrumuți. Aceasta este una din preocupările de bază ale Ministerului Finanțelor, care a mai organizat săptămâna aceasta o licitație de vânzare a Valorilor Mobiliare de Stat, împrumutând 1,12 miliarde lei de la creditori interni, în special de la bănci comerciale.

În total, de la începutul anului statul a vândut Titluri în valoare de peste 5,12 miliarde de stat. Deși cea mai mare parte din ele este pentru a întoarce alte datorii, mai vechi, o altă mare parte din bani este împrumutată pentru a acoperi cheltuielile Guvernului pentru a face față plății salariilor și pensiilor.

…și anunță că salariile și pensiile vor fi plătite la timp

Ministerul Finanţelor „nu vede riscurile neîndeplinirii / încetării cheltuielilor aprobate în buget” şi garantează că salariile, pensiile, prestaţiile sociale şi alte cheltuieli prioritare „vor fi plătite integral şi la timp”.

Potrivit unui comunicat al ministerului, veniturile bugetului de stat până la începutul lunii martie constituiau 6,1 miliarde de lei, crescând cu 401,9 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

În acelaşi timp, cheltuielile au crescut cu 664,7 milioane lei, ceea ce înseamnă că au fost executate până la 7,6 miliarde lei. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în valoare de 1,5 miliarde lei. Cu toate acestea soldurile mijloacelor băneşti în conturile bugetului de stat au constituit 4,1 miliarde lei.

Ministerul „a asigurat îndeplinirea tuturor obligaţiilor de plată pentru ianuarie-februarie şi a finanţat integral toate plăţile”. „Gestionarea eficientă a finanţelor publice este cea mai mare prioritate, care contribuie la realizarea obiectivului general de depăşire a crizei pandemice şi, în consecinţă, revitalizarea economiei naţionale”, este specificat în comunicat.

Se propune crearea artificială a prețului pe piața produselor petroliere

După o creștere fulminantă a prețurilor la carburanți, deputatul independent Alexandru Oleinic vine cu o inițiativă legislativă prin care propune stabilirea normelor generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere.

Proiectul conține o anexă în care este prezentată formula de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale. Acestea se vor calcula la un litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată.

În opinia autorului inițiativei, proiectul va conduce la crearea unui mediu concurențial mai echitabil pe piață, în special în raport cu companiile mici, întrucât reglementarea prețurilor va exclude abuzurile potențiale din partea operatorilor mari prin dictarea de facto a prețurilor și respectiv excluderea concurenței neloiale.

Totodată, inițiativa urmărește asigurarea stabilirii unor prețuri cât mai juste la aceste produse, ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts).

Inițiativa lui Oleinic disonează de recomandările experților în energetică, care și-au exprimat de mai multe ori poziția în raport cu piața produselor petroliere. În opinia lor, aceasta ar trebui să fie una liberă, iar prețul să se formeze în baza cererii și ofertei, sub supravegherea autorităților abilitate cu protejarea concurenței libere.

Stabilirea artificială a prețurilor nu este decât o practică anticoncurențială, pe care și-ar asuma-o însuși Statul, dacă aprobă un astfel de proiect.

Proiectul lui Oleinic va fi examinat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului de săptămâna viitoare.

Spălările de bani și frauda bancară au aceiași autori și persoane conexe

Declarația a fost făcută în cadrul audierilor Comisiei pentru elucidarea circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova. Președinta Comisiei, deputata Inga Grigoriu, a specificat că au fost adresate peste 140 de demersuri cu întrebări către diferite instituții pentru a face lumină în subiectul laundromatului. În cadrul audierilor de miercuri, 3 martie, organizate de Comisie, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a menționat că legătura care există între aceste două scheme ține de persoanele implicate, care în unele cazuri sunt aceleași, deși e vorba despre fraude distincte.

În cazul fraudei bancare, a fost adusă atingere la trei bănci sau sistemului bancar, din care au fost sustrași banii, iar în cazul „Laundromatului” prin Republica Moldova, folosindu-se sistemul financiar-bancar și sistemul judecătoresc, a fost trecută o sumă de peste 21 de miliarde de dolari”, menționează Morari.

La sugestia lui Morari, Comisia „Laundromat” urmează să formuleze întrebări suplimentare pentru a afla ce împiedică instituțiile statului să-și pună în aplicare atribuțiile, aspectele respective urmând să fie incluse în raportul final.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE