Ploaie de medalii pentru boxerii moldoveni la Turneul de la Sofia

876
0
Dorin Bucșa, în acțiune (în dreapta)

O evoluție magistrală au avut pugiliștii din Republica Moldova la turneul internațional Memorialul „Strandja”, desfășurat în perioada 23-27 februarie curent la Sofia, Bulgaria. Această competiție de clasa „A”, aflată la a 72-a ediție, a reunit 220 de atleți ce au reprezentat 30 de țări din Europa, America, Asia și Africa, fiind cel mai vechi turneu de box de pe continentul european. De remarcat prestația extrem de eficientă a delegației noastre, care a cucerit patru medalii cu tot atâția boxeri în componență.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Unul dintre cei mai titrați sportivi ai lotului național al R. Moldova, hânceșteanul Dorin Bucșa, a avut la aceste competiții un parcurs de zile mari, dând dovadă de măiestrie și caracter în confruntări cu boxeri provenind din țări cu mari tradiții în domeniu. Astfel, discipolul lui Igor Untilă a evoluat în categoria de greutate de 57 kg, în care mai întâi l-a învins pe reprezentantul Elveției, Angelo Peña, un sportiv de origine portugheză, cu un palmares impresionant de 73 de victorii obținute de-a lungul carierei, dintre care 17 prin KO. Apoi Dorin Bucșa l-a depășit pe armeanul Artur Bazeyan, iar în semifinale l-a surclasat pe kazahul Biibars Zheksen. În lupta pentru trofeul principal, conaționalul nostru a cedat în fața redutabilului Javier Ibáñez (26 de victorii la activ, campion olimpic și mondial la tineret), un discipol al legendarei școli cubaneze de box, sportiv care în prezent evoluează pentru selecționata Bulgariei.

Bucurie maximă la revenirea victorioasă spre casă!

Randament de extraclasă

În posesia distincției de argint la acest turneu a intrat și un alt boxer moldovean, Alexandru Paraschiv. În limitele categoriei de până la 63 kg, chișinăuianul s-a impus mai întâi, într-o confruntare plină de suspans, în fața reprezentantului gazdelor, Emanuil Bogoev, apoi a trecut de turcul Hakan Dogan și de uzbekul Asadkhudja Muydinkhudjaev, fiind depășit în meciul final de titratul rus Ilya Popov (34 de victorii la activ, în 2018 campion olimpic și european la tineret).

Delegația de box a Moldovei la Memorialul „Strandja” din Sofia

O evoluție demnă de toată lauda în cadrul turneului „Strandja” au avut-o și conaționalii noștri Dumitru Galagoț (69 kg, discipol al școlii din Grimăncăuți) și Andrei Vreme (75 kg, din Căușeni), care s-au învrednicit de medalii de bronz. Astfel, Dumitru i-a învins, în ordine, pe grecul Dionisios Pefanis și pe bulgarul Vensan Kirkorov, cedând în semifinale în fața ucraineanului Yevheni Barabanov, iar Andrei și-a demonstrat superioritatea în luptele cu reprezentantul Finlandei, Muhammad Abdilrasoon și cu belarusul Viktar Dziașkevici, în faza semifinalelor fiind învins de ucraineanul Oleksandr Hijniak.

O întâmpinare cu sclipiri de „fulger”!

De remarcat că membrul lotului național, Alexandru Paraschiv, la revenirea în țară a avut parte de o întâmpinare de vis din partea colegilor săi de la Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”. Un trecător neavizat cu intențiile celor 10 mascați care au descins în centrul capitalei, inițial ar fi putut crede că este vorba despre o operațiune antitero de amploare. Însă măștile s-au dovedit a fi antipandemice, iar sportivul „sechestrat” la ieșirea din autobuz de grupul echipat totalmente în negru al polițiștilor s-a pomenit aclamat și săltat spre înaltul azuriu al cerului, atât de senin în acea zi de început de primăvară.

Alexandru Paraschiv (în centru), încadrat de colegii de la BDS „Fulger”

În clasamentul neoficial pe echipe, lotul Moldovei ghidat de selecționerul Igor Untilă s-a situat pe un prestigios loc 8, imediat după echipa SUA și devansând astfel de țări cu tradiții puternice în box precum Turcia, Irlanda, Franța ș.a. Pe primele trei poziții s-au clasat, în ordine, echipele de pugiliști din Bulgaria, Uzbekistan și Ucraina. Turneul este organizat începând cu anul 1950 și reprezintă în acest sezon sportiv o etapă importantă de pregătire în vederea accederii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT