Executorul George Boţan şi tranzacţiile la preţuri derizorii

4122
0

Executorul George Boţan riscă să ajungă din nou pe banca acuzaţilor după ce a vândut o maşină scumpă, estimată la cel puţin 40 de mii de euro, în contul unei datorii de 75 de mii de lei. O familie din Chişinău a câştigat în instanţă un proces în urma căruia procurorii au fost obligați să reia urmărirea penală în privinţa lui Boţan şi să investigheze pretinsele abuzuri comise de executor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cazul ne-a fost comunicat după ce în numărul trecut al GAZETEI de Chişinău a fost publicată o investigaţie despre pretinsele abuzuri ale executorului Nicolae Paşa. Mai mulţi cititori ne-au scris că în contul lui George Boţan s-ar afla mai multe scheme şi tranzacţii dubioase, în urma cărora oamenii au fost lipsiţi de bunuri.

Automobil de lux în contul unei datorii de 45 de mii de lei

Soţii Orest şi Ecaterina Andronachi au rămas fără bolidul BMW X 6, fabricat în anul 2010, după ce executorul George Boţan l-a vândut în 2018 contra sumei de 260 900 de lei în contul unei datorii de 45 600 de lei, bani pe care îi datorau în calitate de onorariu unui administrator în insolvabilitate. Soţii Andronachi susţin într-un glas că în pofida faptului că maşina a fost vândută cu 13 mii de euro, preţul de piaţă fiind de cel puţin 40 000 de euro, ei nu au văzut niciun leu din diferenţa de preţ încasată de executor.

Mai mult, automobilul fusese lăsat gaj companiei de microfinanţare Credit Nobil SRL în contul unui credit contractat anterior. În contul creditorului la fel nu a ajuns niciun leu în urma înstrăinării bolidului de către executorul Boţan.

Cum a fost ridicat şi vândut bolidul

În primăvara anului 2017, Curtea de Apel Chişinău a dispus încasarea de la Ecaterina Andronachi şi de la șase parteneri de ai săi suma de 75600 de lei în calitate de onorariu pentru Filip Breahnă, administratorul de insolvabilitate al SRL KMG Grup. Titlul executoriu ajunge în gestiunea executorului Boţan. La 4 februarie 2018, Boţan întocmeşte procesul-verbal de ridicare a autoturismului de model BMW X6, fără să se ţină cont de faptul că maşina era lăsată gaj la o companie de microfinanţare, şi organizează vânzarea bunului prin intermediul organizaţiei comerciale specializate, Comision Com SRL. Mai mult, nu s-a ţinut cont nici de faptul că în acel moment erau achitate 30 de mii de lei din suma datorată lui Breahnă.

La 9 august 2018, întreprinderea Comision Com a semnat contractul de vânzare-cumpărare a automobilului contra sumei de 260 900 de lei. Pentru ca bunul să fie înregistrat pe numele noului proprietar, George Boţan a depus la 13 septembrie 2018 un aviz de radiere a gajului la biroul notarului Sternioală Elena, soţia vicepreşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Oleg Sternioală.

În aceeași zi, notarul Sternioală dispune radierea gajului, iar Boţan depune un demers la Agenţia Servicii Publice, prin care solicită înmatricularea mijlocului de transport pe numele noului proprietar.

Astfel, în contul unei datorii de 45600 de lei (puţin peste 2000 de euro) a fost „sacrificat” un bun în valoare de 40 de mii de euro. „A fost ca un jaf la drumul mare. Este clar că ţinta a fost automobilul nostru. Onorariul urma să fie achitat de șapte persoane. Ceilalţi au scăpat, nu au avut maşini la fel de bune ca a noastră”, ne-a declarat Ecaterina Andronachi.

S-au adresat în instanţă şi au câştigat

După ce au rămas fără de maşină, soţii Andronachi au depus o plângere la Colegiul de Disciplină şi Etică al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătorești, care le-a fost respinsă. La fel, le-au fost respinse şi plângerile depuse la Procuratură, de fiecare dată oamenii legii constatând că nu există componenţă de infracţiune în acţiunile lui Boţan. Magistratul Serghei Ciobanu de la Judecătoria Chişinău a respins plângerea prin care Orest şi Ecaterina Andronachi au contestat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale, emisă de Procuratura Anticorupţie.

Cei doi s-au adresat şi în instanţa civilă, solicitând anularea contractului de vânzare-cumpărare a automobilului, restabilirea gajului, anularea actelor perfectate de George Boţan şi restituirea automobilului. Cererea de chemare în judecată a fost semnată şi de către organizaţia de microfinanţare Credit Nobil.

La 4 noiembrie 2020, Judecătoria Chişinău le-a admis integral cererea. Toamna trecută, soţii Andronachi au mai obţinut o mică victorie. Magistratul Sergiu Bularu a dispus reluarea verificărilor privind pretinsele abuzuri admise de executorul Boţan.

Cei doi soţi însă rămân sceptici în privinţa acestor victorii. „Hotărârile judecătoreşti nu sunt definitive, urmează instanţa ierarhic superioară. George Boţan este un personaj influent, se simte că are protecţie din partea unor personaje şi mai influente”, ne-a declarat Orest Andronachi.

Doi ani de întuneric şi fără loc de trai la bătrâneţe

Lidia Mafteuţă, o pensionară din Chişinău, nu are lumină electrică în apartament după ce locuinţa cu trei camere i-a fost vândută de către executorul George Boţan cu 13 mii de euro. Debranșarea a fost comandată de către noua proprietară care se presupune că ar fi o persoană interpusă, pentru a o sili pe femeie să părăsească locuinţa. După ce la 2 mai 2019 George Boţan i-a trimis o somaţie că trebuie să părăsească locuinţa care nu-i mai aparţine, pensionara a fost pusă în situaţia de a înfrunta mai multe tentative de evacuare silită organizate de executor.

Lidia Mafteuţă a fost salvată de a fi aruncată în stradă de către avocatul său, care a descoperit că cei de la cadastru au comis o eroare la înregistrarea imobilului şi astfel toată maşinăria a fost pornită din nou. Instanţa a refuzat însă să aplice sechestru asupra imobilului, iar persoană care a reuşit să se căpătuiască cu un apartament la un preţ de trei ori mai mic decât cel de piaţă, a izbutit să vândă imobilul.

Cum a fost deposedată de locuinţă familia Mafteuţă

Gheorghe şi Lidia Mafteuţă şi cele trei fiice ale lor au trecut cu traiul în apartamentul de pe strada Vasile Lupu din Chişinău în 1982, locuinţa fiindu-i repartizată capului familiei de la locul de muncă. În 1995, familia a privatizat locuinţa, fiecărui membru revenindu-i câte o cotă parte egală.

Cu mai bine de zece ani în urmă, fiica mai mare a familiei Mafteuţă s-a căsătorit cu un cetăţean străin. Proaspătul ginere a dorit să-şi dezvolte o afacere în Chişinău şi a împrumutat 10 mii de dolari de la o chişinăueancă, iar soţia sa a semnat recipisa în calitate de garant.

Peste câţiva ani, tânăra familie s-a destrămat, iar bărbatul a revenit la baştina sa. Creditoarea lui însă a acţionat-o pe fosta soţie în instanţă şi aceasta a fost obligată să achite datoria fostului soţ.

Titlul executoriu a ajuns la George Boţan.

Mai întâi, creditoarea a intrat în posesia cotei părţi deţinute de fiica mai mare a familiei Mafteuţă. Ulterior, aceasta a depus o cerere în instanţă, iar la 7 aprilie 2016, magistrata Corina Ursachi i-a dat câştig de cauză şi a dispus încetarea proprietăţii comune pe cote părţi şi vânzarea apartamentului „în modul stabilit de coproprietari, ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie”. Astfel, George Boţan a primit undă verde ca să vândă imobilul.

Între timp, femeia ajunsă datoare din vina soţului a plecat să muncească în Italia şi a trimis familiei 10 mii de euro ca să stingă datoria. Creditoarea însă ar fi refuzat să ia banii.

După ce apartamentul a fost vândut cu 13 mii de euro, creditoarei i-a fost alocată suma echivalentă unei cote părţi din locuinţă, vreo trei mii de euro, restul banilor fiind distribuiţi celorlalţi foşti proprietari desproprietăriţi peste noapte.

Avocatul Oleg Mancevschi ne-a comunicat că pe numele lui Boţan a fost depusă o plângere la procuratură, iar instanţa i-a obligat pe oamenii legii să investigheze pretinsele ilegalităţi. „Procuratura a emis pentru a două oară ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale, iar noi am contestat-o în instanţă. Ne-am pomenit într-un cerc vicios. Cineva foarte puternic îl protejează pe Boţan. A scăpat şi de dosarul Laundromatului şi de alte dosare penale. Ştiu că este căsătorit cu o judecătoare care, la rândul ei, este fiică de judecătoare. Adevărul este că luptăm de ani buni, dosarul se tergiversează, iar clienta mea trăieşte în nesiguranţă”, ne-a declarat Mancevschi.

George Boţan: „Cred că am vreo 200 de dosare penale”

Executorul George Boţan nu a părut îngrijorat când a fost întrebat dacă e la curent că pe numele său ar putea fi intentat un dosar penal. „Cred că am vreo 200 de dosare penale. Probabil că procurorii nu prea au de lucru şi îmi intentează mie dosare. Dar acesta este riscul meseriei. Când am venit în profesie am fost conştient că voi avea dosare penale. Nu mă deranjează aceste dosare. Toţi executorii care îşi îndeplinesc activ atribuţiile de serviciu au dosare. Principalul este ca aceste dosare să aibă finalitate legală”, ne-a spus executorul.

George Boţan a mai declarat că pretenţiile înaintate de către eroii articolului sunt neîntemeiate şi nu a făcut altceva decât să execute decizii judecătoreşti irevocabile, acţionând în strictă conformitate cu legea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE