Maia Sandu, despre dosarul concesionării Aeroportului Chișinău și de ce Sergiu Sîrbu nu a fost admis la ședința CSS

1293
0
Aeroportul Internațional Chișinău
Aeroportul Internațional Chișinău

Dosarul cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău companiei „Avia Invest”, controlată de deputatul fugar Ilan Șor, este în etapa finală a anchetei și, în scurt timp, procurorii ar putea merge cu el în instanță. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu, după ședința de vineri a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia subiectul principal a fost tocmai Aeroportul. Șefa statului nu a oferit și alte detalii cu privire la acest caz, invocând taina anchetei, dar s-a arătat nemulțumită de faptul că examinarea cererii de anulare a contractului de concesionare a Aeroportului, cu care s-a adresat în judecată Guvernul și Agenția Proprietății Publice (APP) în septembrie 2019, trenează sub pretextul pandemiei. „Am cerut APP să facă o cerere de urgentare a examinării acestei cauze”, a declarat ea.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

De asemenea, Maia Sandu a anunțat că Guvernul va iniția o anchetă cu privire la realizarea planului de investiții asumate de „Avia Invest”, din 2014 până în 2019.

„La APP nu prea există rapoarte de monitorizare a investițiilor. Deși există o bănuială că nu s-a dorit să se monitorizeze modul în care compania care deține contractele de concesionare își îndeplinește obligațiile investiționale”, susține șefa statului.

Maia Sandu a comentat și incidentul cu Sergiu Sîrbu, președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, care nu a fost admis vineri la ședința CSS, deși este membru din oficiu al acestui organ consultativ pe lângă președintele R.Moldova. „Am discutat despre concesionarea Aeroportului, în situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară („Pentru Moldova” – n.red.) unii membri ai căreia sunt implicați direct în acest caz. Acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție. L-am informat exact așa pe dumnealui”, a declarat Maia Sandu.

Sergiu Sîrbu, căruia i-a fost blocat accesul la ședința de vineri a CCS, susține că, inițial, a fost invitat să participe, pentru ca apoi să-i fie recomandat să evite întrunirea. El califică acest gest drept „tentativă clară de subminare a autorității Parlamentului” și promite să facă tot ce-i stă în puteri pentru a pedepsi, pe căi legale, „acest abuz”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT