Palatul de 1 miliard de euro al lui Putin. Dezvăluirile disidentului Alexei Navalnîi

1237
1
Palatul de la Marea Neagră atribuit lui Vladimir Putin. Sursa foto: navalny.com

Vladimir Putin deține un imens palat pe un domeniu de 7.000 de hectare la malul Mării Negre, dezvăluie principalul său opozant, Alexei Navalnîi. Valoarea proprietății depășește un miliard de euro și ar fi fost finanțată de marii oligarhi ruși, toți dependenți de Putin, se arată într-un amplu material publicat pe blogul lui Navalnîi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile, transmite Digi24.ro

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Într-un videoclip de aproape două ore, care a acumulat deja peste 90 de milioane de vizualizări pe YouTube şi înregistrat înainte de întoarcerea în Rusia şi încarcerarea sa duminică, Alexei Navalnîi îl acuză pe preşedintele rus că ar fi adevăratul beneficiar al unei vaste proprietăţi şi al unui imens palat, cu patinoar de hochei și cazino propriu, în apropiere de oraşul Ghelendjik, pe malul Mării Negre.

Fondul de luptă anticorupţie (FBK) al opozantului rus Aleksei Navalnîi a publicat marţi, la două zile după arestarea sa la revenirea din Germania la Moscova, o anchetă care demonstrează – potriit FBK – corupţia lui Vladimir Putin şi a anturajului său pentru a-l înzestra pe preşedintele rus cu un „veritabil palat”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

No fly zone

Situat la malul Mării Negre și înconjurat de podgorii, ansamblul de 7.000 de hectare construit pentru Putin conține un patinoar de hochei camuflat sub o peluză (președintele rus este un mare pasionat de hochei), un heliport, un cazino, sală de teatru, sală de sport, conform blogului lui Navalnîi.

Camerele imense sunt mobilate cu mobilier de lux, potrivit imaginilor publicate de FBK. Numai dormitorul lui Putin ar avea 260 de metri pătrați, iar ca să ajungi la baie trebuie să treci printr-un alt living room.

Sălile sunt mobilate opulent. Sursa foto: navalny.com

Mai mult, spațiul aerian de deasupra proprietății are statut de No fly zone – zonă aeriană interzisă.

Autorii investigației afirmă că edificiul ar fi fost finanţat de apropiaţi ai preşedintelui rus, ca patronul Rosneft, Igor Secin, şi omul de afaceri Ghennadi Timcenko.

Este un stat în statul rus. Şi în acest stat nu există decât un singur ţar inamovibil. Putin”, susţine Navalnîi, acuzându-l de asemenea pe preşedintele rus că este „obsedat de bogăţie şi lux”.

Sală de teatru în interiorul palatului. Sursa foto: navalny.com

Peste 1 miliard de euro

Potrivit opozantului Alexei Navalnîi, 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde de euro la cursul zilei) au fost cheltuite pentru a construi acest complex care în acte este proprietatea FSB (Serviciul Federal de Securitate rus).

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins imediat aceste acuzaţii, afirmând pentru agenţia RIA Novosti că „nu este adevărat”, spunând în acelaşi timp că nu are încă detalii despre această anchetă.

Cazino în interiorul palatului. Sursa foto: navalny.com

Despre existenţa acestui palat şi despre presupusele sale legături cu Vladimir Putin s-a vorbit pentru prima oară în 2010, când mai multe anchete jurnalistice au sugerat acţiuni frauduloase.

Navalnîi estimează totuşi că investigaţia sa stabileşte, cu fotografii şi documente în sprijin (contracte, documente bancare, mărturii), amploarea deturnărilor.

Alexei Navalnîi, 44 de ani, a fost arestat duminică la punctul de control de pe un aeroport din Moscova, la întoarcerea sa după cinci luni de tratament şi convalescenţă în Germania, unde a fost transportat în stare de comă după ce i se făcuse brusc rău în avionul care îl ducea de la Tomsk (Siberia) în capitala rusă, iar echipajul a efectuat o aterizare de urgenţă în alt oraş siberian, Omsk, unde i s-au acordat primele îngrijiri.

Cazino în interiorul palatului. Sursa foto: navalny.com

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU