Anastasia Nichita și-a adjudecat Cupa Mondială la lupte!

1110
0
Colaj foto

De un parcurs magistral a avut parte luptătoarea Anastasia Nichita la Cupa Mondială de la Belgrad (Serbia), iar odată cu ea și toți amatorii din R. Moldova ai acestui sport pe cât de captivant și spectaculos, pe atât de dur și solicitant.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În drumul său triumfător spre finală, în limitele categoriei olimpice de până la 57 kg, discipola antrenorului Tudor Cîrlan în prima ei zi de concurs, pe 15 decembrie a.c., fără mari dificultăți a depășit rezistența luptătoarei din Italia, Arianna Carieri. Anastasia a acumulat metodic punct cu punct, câștigând meciul înaintea expirării timpului regulamentar, cu 10-0 prin superioritate tehnică. Partida din semifinale, contra reprezentantei Turciei, Mehlika Öztürk, s-a dovedit mai dificilă, însă și de această dată atleta noastră de 21 de ani s-a impus înainte de termen, prin superioritate netă, la scorul de 15-5.

Triumful

…Prima finală a zilei de 16 decembrie a fost cea dintre Anastasia Nichita și o nouă stea în ascensiune a luptelor feminine, atleta de 19 ani din India, Anshu Malik. Din start duelul a purtat un caracter echilibrat, ambele adversare încercând să preia pe rând inițiativa, nelăsându-și una alteia nicio clipă de răgaz. Însă atleta din Tătărești, Strășeni, a reușit prima să spargă redutele adverse, după un minut și 30 de secunde de confruntări insistențele ei fiind soldate cu un punct, unul aducător de moral și de încredere. Un moral care până la urmă a contribuit la conservarea acestui scor avantajos până la sfârșitul primei părți de trei minute.

Anastasia Nichita pe treapta supremă a podiumului mondial de premiere

A doua jumătate a meciului se transformă într-o luptă extrem de istovitoare, în surdină. Aveai impresia că ciocnirea de forțe ale ambelor atlete scotea scântei. Aici însă un rol de-a dreptul hotărâtor îl avu renumita capacitate a Anastasiei de a adormi vigilența adversarei, prin procedee aparent monotone și lipsite de ascuțime, și de a „exploda” în momentul cel mai neașteptat pentru oponentă, lăsând publicul cu gurile căscate.

Astfel, absolventa Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău printr-o priză executată cu o iuțeală fulgerătoare prinse ca în clește gâtul sportivei din India. Apoi cât ai zice pește o dădu jos de pe picioare, cu vădita intenție de a încheia ostilitățile prin „tuș”, adică prin fixarea pe spate. Printr-un efort supraomenesc Anshu evadă din strânsoare și atacă din poziția la sol: scorul deveni 3-1 pentru sportiva noastră, cu două minute înainte de fluierul final – o întreagă veșnicie în lupte. Însă înainte ca indianca să se dezmeticească, A. Nichita mai execută un procedeu de două puncte (5-1), plasându-se în spatele adversarei în parter.

Bucurie inexprimabilă

Apoi începu o luptă de uzură, care nu aduse puncte nimănui, însă aduse câștig de cauză pentru Anastasia Nichita… Arbitrul central ridică mâna în semn că victoria este acordată compatrioatei noastre, după care ea coborî sleită de puteri de pe scena ostilităților. Părăsea teatrul de luptă plină de fericire, cu o bucurie nemărginită în suflet care nicidecum nu putea lua forma unui zâmbet. Zâmbet care parcă era înghițit de acea oboseală ce nu are nici margini, nici sfârșit. Oboseală generată de un efort ce a scris o nouă filă glorioasă în istoria luptelor moldovenești.

Cornul abundenței

În aceste zile feerice pentru școala autohtonă de lupte succesele delegației noastre nu s-au rezumat doar la luciul metalic auriu. Astfel, în categoria de greutate de 59 kg, Mariana Cherdivară-Eșanu în primul său meci din cadrul turneului s-a confruntat cu ucraineanca Katerina Zelenîh, o atletă extrem de puternică, viitoare medaliată cu bronz la acest turneu. Lungimea mult mai mare a brațelor i-a permis sportivei din țara vecină să preia inițiativa și, după câteva procedee reușite, să conducă cu 9-2 încă din prima jumătate a meciului.

Anastasia Nichita, în acțiune

Crezând că are o victimă ușoară în față, ucraineanca era deja cu gândurile la următoarea confruntare, până la momentul în care discipola școlii de lupte din Călărași îi organiză o adevărată capcană de o măiestrie tehnică desăvârșită. Mai întâi sportiva din Bahu printr-un procedeu ce nu prevestea nimic deosebit trecu adversara în parter (la sol), după care cu o mișcare fulgerătoare o răsturnă pe spate, fixând-o cu omoplații de salteaua de lupte. K. Zelenîh nu mai avu nici forță, nici dexteritate să evadeze din strânsoare, victoria revenind compatrioatei noastre prin tuș, înainte de expirarea timpului regulamentar.

Apoi eleva antrenorului Constantin Cobâlean trecu de reprezentanta Turciei, Elif Yanik, iar în finală fu învinsă la limită, scor 1-2, de rusoaica Svetlana Lipatova, vicecampioană europeană în 2019. Pe podiumul de premiere, lacrimi fericite de bucurie scăldau chipul Marianei parcă sculptat de pe icoană.

Anastasia Nichita, înainte de lupta decisivă

O evoluție la fel de sclipitoare a avut și conaționala noastră de 19 ani, Irina Rîngaci (65 kg). Mai întâi ea le-a surclasat pe azera Elis Manolova și pe turcoaica Asli Demir. În finală, Irina a cedat în fața luptătoarei din Ucraina, Tetiana Rijko, învrednicindu-se astfel de medalia de argint.

Irina Rîngaci

Bronzul mondial al lui Alexandrin Guțu

Succesul bărbaților la lupte greco-romane, obținut prin Alexandrin Guțu, a venit să completeze realizarea istorică a lotului feminin. În cântarul de 77 kg, sportivul nostru de 17 ani a intrat în posesia medalia de bronz, în finala mică impunându-se într-un meci extrem de încrâncenat (6-4) în fața reprezentantului Ucrainei, Yasaf Zeynalov, dând dovadă de caracter și spirit de învingător. Menționăm că în recalificări atletul din Ștefan-Vodă și discipolul antrenorului Roman Zgardan a trecut cu 13-3 de slovacul Denis Horbath, învingând până la expirarea timpului regulamentar, prin superioritate tehnică.

Alexandrin Guțu

Iar la lupte libere în finală a acces atletul din Comrat Gheorghi Rubaev (92 kg), după ce a trecut de turcul Erhan Yaylaci (4-2), românul Mihai Palaghia (11-0) și azerul Gadzhimurad Magomedsaidov (5-5).

Succesul răsunător al delegației moldovenești, îndrumată de pe banca tehnică de antrenorul principal Mihail Cucul, este purtător nu doar al unor speranțe olimpice ce își vor căuta împlinirea la Tokyo, în anul ce vine, ci mai este și un semn al faptului că tradițiile adânc înrădăcinate ale luptelor pe ale noastre meleaguri își vor găsi continuitatea într-un viitor de durată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE