Majoritatea din parlamentul de la Chișinău, formată din deputații socialiști și cei afiliați partidului Șor, a promis să compenseze pagubele suportate de fermieri în acest an cu banii economisiți prin anularea așa-numitei „Legi a miliardului”. Deși aparent se ia o povară de pe buget, găselnița socialiștilor ar putea atrage după sine o răcire a relațiilor cu FMI și sistarea finanțărilor din exterior pe care mizează Guvernul, potrivit Legii Bugetului. Ar fi o capcană pentru un nou executiv, care va prelua guvernarea după demisia guvernului Chicu despre care se vorbește.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINESăptămâna în curs a fost marcată de protestul fermierilor, care au venit iarăși cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale pentru a cere Guvernului să-i susțină financiar după un an agricol dezastruos. Este un nou val de proteste după cel din iulie, când agricultorii veniseră la Chișinău cerând Guvernului compensații pentru pagubele suportate. Cerința de atunci a fermierilor era să le fie oferită o sumă de 3000 de lei la fiecare hectar lovit de secetă. Până la urmă Guvernul le-a promis câte 1500 de lei și cu aceasta revolta părea că se stinsese.
Fără compensații și cu TVA majorat
Nu de tot, or fermierii au înțeles că au fost trași pe sfoară. Numărul beneficiarilor de compensații a fost destul de limitat până la acest moment. În plus, în politica fiscală pentru anul viitor, Guvernul a introdus o prevedere prin care taxa pe valoarea adăugată plătită de producătorii agricoli la importul și/sau livrarea internă a producției agricole urmează să fie majorată de la 8% la 12%. Totodată, TVA plătită de importatorii de fertilizanți și pesticide urmează a fi diminuată de la 15% la 12%.
Fermierii cred că de pe urma acestei „reforme” vor avea de câștigat doar importatorii de in-puturi pentru agricultură, exportatorii de produse agricole și procesatorii. Fermierii care sunt afectați de seceta din acest an vor avea de pierdut.
Șeful executivului, Ion Chicu, s-a arătat nedumerit de solicitările agricultorilor menționând că anul acesta s-a alocat o sumă record pentru agricultură.
„Anul acesta a fost recordul alocărilor din bugetul de stat pentru agricultori, un miliard 280 de milioane de lei. Niciodată în istoria Republicii Moldova, în ani cu mult mai buni ca acesta, nu au fost alocați atâția bani”, a menționat prim-ministrul făcând abstracție de faptul că pagubele din acest an au fost mult mai mari decât în alți ani.
Găselnița socialiștilor
Așa cum protestul fermierilor nu a fost luat în serios de autorități, acestea aplicând tactica tergiversării prin negocieri fără fond până când legea bugetului va fi adoptată fără modificările propuse de fermieri, aceștia au mers miercuri la Parlament, urcând cu tractoarele pe treptele Legislativului și provocând o busculadă cu forțele de ordine. Ca rezultat, o delegație a acestora a fost admisă în sediul legislativului pentru a discuta cu fracțiunile parlamentare.
Deși opoziția s-a arătat din start de partea protestatarilor, fermierii au solicitat reprezentanților fracțiunilor care formează majoritatea, cea a socialiștilor și cea a Partidului Șor, să găsească soluții pentru revendicările lor.
În scurt timp, socialiștii au găsit, chipurile, bani pentru a plăti compensații agricultorilor. Este vorba despre circa 600 de milioane de lei, care vor fi economisiți după anularea așa-numitei Legi a miliardului. Potrivit acesteia, Guvernul urmează să întoarcă Băncii Naționale din Bugetul de Stat, creditul acordat în 2014-2015 pentru rambursarea depozitelor deponenților păgubiți de furtul miliardului de dolari din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Așa cum banii au fost împrumutați de către Guvern de la BNM, care a oferit și o garanție, acesta trebuie să-i întoarcă, fie prin recuperarea banilor furați de la cei care au făcut-o, fie prin achitări anuale din buget.
Potrivit legii aprobate în 2016, dacă banii nu sunt recuperați, iar până la acest moment nu s-a recuperat nimic, cetățenii urmează să întoarcă (din buget) în următorii 25 de ani banii furați, adică 13 miliarde de lei plus o dobândă de 5%. În total, în 25 de ani, trebuie achitată suma de 21 de miliarde de lei.
Iată că, deși până acum nu a fost găsit niciun bănuț din banii furați, fracțiunea socialistă din Parlament a hotărât să anuleze legea în cauză.
„O mostră clasică de populism”
Potrivit deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, președinte al Comisiei Control Bugetar, abrogarea legii miliardului nu rezolvă furtul miliardului și este „o mostră clasică de populism” și agramatism.
„Miliardul rămâne furat, indiferent de abrogarea propusă de PSRM. Soluția legii din 2016 nu este ideală, dar nu avem o alternativă mai bună. Mai mult, proiectul nu respectă axioma după care orice chestiune care implică cheltuieli bugetare cere avizul guvernului, cere și acordul BNM, are nevoie de o analiză minuțioasă a consecințelor sale legale și economice, mai ales că riscurile de instabilitate financiară sunt la fel de reale ca și în ianuarie 2014, atunci când vestea fraudei bancare a stimulat o cădere bruscă a leului și o creștere dramatică a prețurilor la bunurile de consum”, menționează deputatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.
„Oamenii educați și cu bun-simț recunosc fără echivoc că recuperarea banilor furați este singura cale de rezolvare a furtului secolului în RM și că orice alte paliative sunt mult mai proaste. „Mai multe torpile lansate de partidul lui Dodon, pierzătorul cursei prezidențiale, tulbură apele legislativului”, scrie deputatul.
Igor Munteanu precizează că Banca Națională a Moldovei are garanția statului Republica Moldova, de a-și recupera prejudiciile cauzate de hoți, iar abrogarea legii va lovi năprasnic prin toate efectele unei instabilități financiare de proporții, generatoare de inflație, devaluarea leului și sărăcie.
„Populiștii sunt foarte buni la dăruit bani străini și uită, de obicei, că singura cheie pentru dezlegarea fraudei bancare ține de tragerea la răspundere a vinovaților, confiscarea averilor, conturilor și avioanelor de lux, cercetarea penală și vânarea internațională a tuturor celor care-și bat joc de cetățenii RM”, concluzionează deputatul Platformei DA.
Capcană pentru Maia Sandu și un viitor Guvern
Până la urmă, anularea legii va lovi în președintele Maia Sandu și un guvern propus de aceasta, care va înlocui cel mai probabil în curând Guvernul Chicu.
Și asta deoarece Fondul Monetar Internațional, care a și cerut în 2016 o soluție pentru ca banii să fie rambursați, foarte probabil că va cere readoptarea legii sau adoptarea unei legi similare, care să garanteze că banii vor fi întorși Băncii Naționale. Confruntându-se cu mari probleme financiare și pentru a face față cheltuielilor bugetare generoase din bugetul votat de socialiști și deputații lui Șor, executivul va trebui să se conformeze acestor cerințe și să adopte o astfel de lege. Astfel, deja președintele Maia Sandu și partidele care urmează să asigure guvernarea după ce guvernul Chicu va demisiona vor fi acuzați că pun furtul miliardului pe spatele poporului.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE