La nici jumătate de an de la eliberarea din detenție, Veaceslav Platon sau Slava, după cum îl numește prietenește procurorul general, Alexandr Stoianoglo, își atribuie meritele în descoperirea furtului miliardului, iar și mai nou, își propune serviciile în elucidarea schemelor Laundromatului rusesc și aproape că se declară victimă în acest caz.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎncurajat de susținerea autorităților statului care i-au oferit pază personală din banii contribuabililor, controversatul afacerist a început deja să acționeze pentru recuperarea bunurilor confiscate, în pofida faptului că dosarul penal în care a fost condamnat definitiv la 18 ani de privațiune de libertate se află încă în proces de revizuire și nu există nicio decizie judecătorească privind returnarea bunurilor confiscate anterior.
Cazul Victoriabank
În luna mai, în spațiul public a apărut o înregistrare video în care Veaceslav Platon îl învață pe Alexandr Stoianoglo cum să fie preluate acțiunile băncii Victoriabank. Fiind adus din Penitenciarul nr. 13 în biroul lui Stoianoglo, Platon încearcă să-l convingă pe șeful procuraturii moldovenești că Victoriabank se face vinovată de furtul miliardului, că trebuie să răspundă pentru aceasta și i-a propus o schemă în acest sens.
Astfel, statul urmează să acționeze în judecată banca comercială și să solicite 2 miliarde de lei plus încă alte 2 miliarde, pretinsa dobândă din perioada fraudei bancare. Instituția bancară urmează să fie pusă în situația de a face emisii suplimentare de acțiuni pe care statul le va anula și în cele din urmă va intra în posesia a cel puțin 40 la sută din acțiunile băncii. Acțiunile pe care trebuie să le ia statul de la Victoriabank aparțin băncii comerciale din România, Transilvania.
„No ăto ne po-banditski, Slava?”, îl întreabă o voce din sală, asemănătoare cu cea a lui Stoianoglo.
Slava Platon îi dă asigurări că totul este legal. „Noi doar suntem juriști și apărăm statul. Băieții s-au înglodat, trebuie să răspundă. Sunt mari și grași, au mulți bani. Să-i împartă cu poporul moldovenesc”, a argumentat Platon. „Să înțeleg că pregătești cerere de chemare în judecată?”, l-a întrebat Stoianoglo pe afacerist. Acesta i-a răspuns zâmbind că a înțeles și este gata să pregătească cererea, iar procurorii prezenți în sală au izbucnit în râs.
Deși părea a fi o glumă, Stoianoaglo pare că a ascultat de sfatul lui Slava. La începutul lunii august, în spațiul public apare informația că Procuratura Anticorupție ar fi solicitat aplicarea sechestrului pe sediul central și unele conturi de la Victoriabank, în valoare de 2,3 miliarde de lei. În scurt timp, apare și decizia instanței privind aplicarea sechestrului pe mai multe bunuri și conturi de la Victoriabank, în valoare de 1,9 miliarde de lei.
Banca Națională a venit cu o reacție la decizia instanței de aplicare a sechestrului, în care se face aluzie că ar afecta interesele investitorilor străini: „BC Victoriabank este parte a procesului amplu de reforme desfășurat în ultimii ani în sectorul bancar, prin care și-a îmbunătățit activitatea la mai multe capitole strategice: transparentizarea acționariatului, guvernanța corporativă, conformarea normelor prudențiale, gestionarea riscurilor etc. Această evoluție a fost un semnal important pentru investitori cu renume internațional, între care „Banca Transilvania” S.A., fapt apreciat și susținut de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova”.
De fapt, interesele lui Veaceslav Platon cu banca ce era controlată din umbră de Plahotniuc s-au intersectat cu mai mulți ani în urmă. Natalia Politov-Gangaș declara încă în 2014 că Platon a pus la cale un atac asupra băncii și că acesta nici nu-și ascunde interesele. „Nu cred că acest lucru mai reprezintă un secret. În primul rând pentru că însuşi Veaceslav Platon nu ascunde acest lucru. El a fost prezent personal la ultima adunare din 15 noiembrie 2013 pentru a-şi apăra interesul care corespunde în totalitate cu cel al grupului de acţionari care a încercat ilegal să preia controlul asupra băncii”, a declarat atunci Natalia Politov-Cangaş.
„Meritele” atribuite de Platon în dosarul miliardului
La 24 noiembrie, Veaceslav Platon a făcut declarații de pe platoul postului de televiziune TV 8 în care își atribuie un rol important în elucidarea fraudei bancare. Platon se declară martor în dosar și consultant în sistemul bancar. „Dosarul furtul miliardului este finalizat. Procuratura are toată schema pusă pe masă. Se cunoaște cine și ce rol juca. Este o persoană care stă în spate”, a declarat Platon.
Controversatul afacerist a precizat că procurorii nu i-au permis pe durata desfășurării anchetei să facă dezvăluiri din dosar, dând de înțeles că a fost la curent cu investigațiile și acțiunile lor: „Sunt oameni care mi-au recomandat să-mi țin gura. Este vorba despre oameni din Procuratura Generală. Noi am lucrat fără ca să anunțăm ceva în public”.
Platon, pretinsă victimă în dosarul Laundromatului rusesc
După scoaterea de sub urmărire penală și repunerea în funcție a magistraților învinuiți în dosarul spălătoriei rusești, Veaceslav Platon a devenit și mai curajos și a expediat o scrisoare reprezentantului oficial al UE pentru politica externă, Peter Stano, și șefului Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, în care se declară îngrijorat de lipsa unui progres în investigarea dosarului privind spălătoria rusească.
Platon îi informează pe oficialii europeni că este gata să-și ofere prețioasele servicii organelor de anchetă din statele UE și că este gata să fie audiat în orice calitate, de învinuit, martor sau victimă. Mai mult chiar, Platon insistă ca diplomații europeni să se implice și să facă presiuni în elucidarea laudromatului rusesc.
„Rog cu insistență să vă implicați în proces și să atrageți atenția procuraturilor din țările indicate asupra inadmisibilității unei atitudini neserioase în privința unor crime precum „laundromatul”. Lipsa reacției organelor de drept din țările UE va demonstra lipsa de perspectivă și inutilitatea investigației, va servi drept temei pentru colegii din Moldova să se descurajeze și să simtă inutilitatea eforturilor lor pe fundalul indiferenței colegilor lor europeni”, încearcă să-i convingă Platon pe europeni.
Precizăm că până nu demult autoritățile au vehiculat numele controversatului afacerist în organizarea schemei de spălare a miliardelor rusești prin sistemul bancar moldovenesc, cu implicarea sistemului judecătoresc.
Totodată, la începutul lunii septembrie, autoritățile ruse au anunțat finalizarea dosarului laundromatului care constă într-o schemă de spălare a aproximativ 500 de miliarde de ruble rusești printr-o bancă din Republica Moldova, iar Veaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc sunt declarați suspecții principali.
Scandalul de la Moldasig
La 2 decembrie, Veaceslav Platon, împreună cu bodyguarzii săi a sărit peste turniketul de la intrare și au intrat cu forța la ședința Comisiei Naționale a Pieței Financiare, unde urma să se discute despre facilitarea accesului administratorului special al CNPF în conducerea Moldasig și acordarea specimenelor semnăturilor bancare ca să fie efectuate plățile în cadrul Carte Verde.
Paznicul a refuzat să-i permită lui Platon și însoțitorilor săi să intre la ședință pe motiv că aceștia nu se regăsesc în lista invitaților. Atunci au intervenit bodyguarzii plătiți din bani publici. Aceștia au invocat că ei reprezintă paza de stat, că îl însoțesc pe Platon și că au dreptul să treacă.
Valeriu Chițan, șeful CNPF, i-a spus lui Platon că nu poate să participe la ședință, deoarece nu figurează printre fondatorii sau administratorii de la Moldasig, iar Platon a declarat în replică că îl interesează să-și întoarcă proprietățile.
La 06 noiembrie 2020, magistrata Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău a emis o încheiere prin care a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale CNPF. Astfel, au fost anulate deciziile CNPF din 2016 luate împotriva grupului de acționari de la Moldasig care au acționat concertat, prejudiciind compania dar și statul.
La 10 noiembrie, CNPF a decis instituirea administrării speciale provizorii la Moldasig și a numit un administrator special. Acesta însă nu a fost lăsat să intre în sediul companiei. Deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală în legătură cu un posibil atac raider la Moldasig. Parlamentarul invoca în sesizarea sa că o companie care acum patru ani a fost obligată de CNPF să-și vândă acțiunile pentru acțiuni concertate, acum deține un pachet majoritar. În replică, Platon l-a acuzat pe Alaiba că a fost plătit de Ilan Șor să scrie sesizarea.
Anterior, Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de detenție, pentru că, în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la Moldasig și încă la două companii, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor de pe conturile companiilor. Banii, peste 205 milioane lei, urmau a fi sustraşi de pe conturile unei companii din România. În 2020, Curtea de Apel Chișinău a casat sentința și a transmis dosarul la rejudecare.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] La nici jumătate de an de la eliberarea din detenție, Veaceslav Platon sau Slava, după cum îl numește prietenește procurorul general, Alexandr Stoianoglo, își atribuie meritele în descoperirea furtului miliardului, iar și mai nou, își propune serviciile în elucidarea schemelor Laundromatului rusesc și aproape că se declară victimă în acest caz, transmite SafeNews.md cu referire la gazetadechisinau.md. […]