Încălcări semnalate de Promo-LEX. Cum pot fi eliminate lacunele din procesul electoral

631
0
15 noiembrie. Ambasada Republicii Moldova în Belgia. Foto: facebook.com/Adoptă un Vot/Irina Oroșan

Rezultatele alegerilor prezidențiale sunt comparabile cu cele prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Maia Sandu a acumulat 52,9% din voturi, iar Igor Dodon 47,1%, potrivit Promo-LEX. Asociația Promo-LEX a prezentat rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 15 noiembrie 2020.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

De asemenea, Promo-LEX a afișat încălcările depistate pe parcursul zilei de ieri, 15 noiembrie.  Pavel Postică, director de program Promo-LEX, a menționat că sute de alegători din străinătate n-au reușit să voteze deoarece s-au epuizat buletinele de vot înainte de închiderea secțiilor de votare. Pavel Postică a reiterat că Parlamentul este obligat să reevalueze condițiile de exercitare a dreptului la vot, astfel încât să devină realitate măsurile alternative pentru exercitarea votului.

Potrivit lui Postică, s-au atestat fapte de corupție la secțiile de votare unde au votat cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană. „Nu putem trece cu vederea consecințele de corupere care au dus la altercații și implicarea organelor de drept. Politicul are o sarcină importantă de a depăși această scindare a societății”, a declarat Pavel Postică în cadrul conferinței de presă.

Deschiderea secțiilor de vot mai târziu sau mai devreme de ora șapte dimineața, urne de vot nesigilate corespunzător și prezența nejustificată a persoanele în incinta sau în raza a 100 de metri de secția de votare sunt principalele încălcări semnalate de Promo-LEX. Circa 21 de cazuri de zvonuri, tentative sau chiar situații de recompensare bănească sau materială, oferită alegătorilor în perimetrul a 100 de metri de la secția de votare, au fost atestate de Promo-LEX la nivel național.

Votarea nejustificată în grup, adică în cabina de vot se aflau două sau mai multe persoane, este altă neregulă observată de Promo-LEX.

La rândul său, Vladimir Șerban, vicepreședintele CEC, a menționat că rețelele de transmisiuni au rezistat ieri în pofida unor atacuri cibernetice din exteriorul sistemului. Șerban a spus că la șapte secții de votare din diasporă s-au epuizat buletinele de vot. Printre altele, prezentând rezultatele preliminare ale turului doi de scrutin, Vladimir Șerban a recunoscut că în procesul electoral există probleme care trebuie lichidate, iar lecțiile trebuie învățate. „Noi în acest scrutin electoral am pășit cu stângul deoarece legislația electorală a câta oară n-a fost modificată așa cum a cerut CEC și societatea civilă”, a declarat Șerban. El s-a referit la listele electorale încă neactualizate, la modalitatea de examinare a contestațiilor și sesizărilor etc.

În concluzie, Vladimir Șerban a spus că, „în perioada imediat următoare, cu ajutorul societății civile, e necesar să întreprindem toate măsurile pentru a face presiuni asupra legiuitorilor ca, în sfârșit, să fie adoptate propunerile de modificare a Codului electoral care au fost examinate și analizate până în prezent”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT