Impresii la cald după închiderea secției de votare din Boston

936
0
Imagine cu o alegătoare basarabeancă, emigrată în SUA din cauza regimului comunist
Imagine cu o alegătoare basarabeancă, emigrată în SUA din cauza regimului comunist

În această perioadă de agitație postelectorală dezbaterile încă nu se încheie, o parte din cetățeni se bucură, alții stau pe gânduri și se gândesc ce să facă mai departe. Pentru unii schimbarea președintelui este percepută drept rezolvarea tuturor problemele interne și externe din republică, iar pentru alții a venit timpul să răsfoiască un pic constituția.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Între timp am încercat să vorbesc cu un tânăr basarabean stabilit la Boston, Statele Unite ale Americii, care a fost membru al biroului electoral al secției de votare din Newton, despre impresiile sale la cald cu referire la felul în care s-au desfășurat alegerile de astă-noapte și așteptările pe care le are de la noua președintă.

Cristian Butnaru este student la Facultatea de Criminologie la Universitatea de Stat din Arizona, SUA, acesta a plecat acum un an din Republica Moldova. El spune că, în pofida rezultatelor de la alegeri, există încă destul de multe lucruri care îl fac să se simtă nesigur. Discursurile de ură din partea unor politicieni și lipsa de reacții din partea organelor de drept în vederea aplicării legii îl fac să creadă că aceștia ar avea protecție din umbră. „Este atât de trist că în baza problemelor nerezolvate ale întregului popor se găsesc mai degrabă metode de a dezbina societatea decât de a face ceva util pentru ea”, spune tânărul.

Cu o experiență de membru BESV la primul tur în alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, la parlamentarele din 2019, la referendumul din România, Cristian spune că nu a mai văzut o prezență și o mobilizare atât de mare a cetățenilor moldoveni. „A fost o experiență superbă, plină de emoții și pe alocuri mă treceau fiorii.”

„Mă bucur pentru această prezență la urnele de vot. Trebuie să recunosc că înainte obișnuiam să fiu foarte rău cu poporul meu, îl tachinam, dar acum am o mândrie pentru cât de deciși am fost. Atmosfera din secția de votare era plină de energie, toți veneau determinați și siguri de votul lor. De la tineri care votează pentru prima dată până la bătrâni care au trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial. La secția noastră de votare, o bunicuță născută tocmai în anul 1931, care a emigrat în SUA din cauza regimului comunist, a venit să-și exercite datoria de cetățean.

Am multe așteptări, dar per general mă aștept ca în sfârșit să avem un președinte pentru toți, un simbol al poporului, atât pe intern, cât și pe extern. Am avut președinte al parlamentului, președinte al oligarhilor, acum aș vrea să fie președinte al poporului și să ne reprezinte pe toți, inclusiv electoratul care nu și-a dat votul pentru ea. Să activeze în interesul poporului, și nu în cel personal.”

Deși, aparent, rezultatele alegerilor trezesc speranțe, schimbarea imaginii prezidențiale nu neapărat e o motivație imediată pentru cei plecați de a reveni înapoi. „Discuțiile despre întoarcerea înapoi în țară sunt utopice. E foarte greu să faci un cetățean din diasporă să se întoarcă. Chiar dacă a câștigat Maia Sandu, va dura mult mai mult decât mandatul ei ca să se facă ordine în economie și politică. Să ne imaginăm că ai un loc de muncă mai bine plătit, ce te-ar face să te întorci la locul de muncă precedent, unde totul este murdar, ai colegi agresivi și needucați, iar pe lângă asta mai ai și un salariu de nimic? Greu de întors”, a adăugat Cristian Butnaru.

La secția de votare din Newton, Boston, din Statele Unite ale Americii s-au prezentat 636 de cetățeni moldoveni, dintre care 610 au votat pentru Maia Sandu, 25 pentru Igor Dodon, iar 1 buletin de vot a fost declarat nevalabil.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE