O expoziție personală a pictorului Sergiu Galben, la Muzeul Național de Artă

1490
0
Pictorul Sergiu Galben la vernisajul expoziției sale personale, Muzeul Național de Artă al R. Moldova

Marți, 20 octombrie, a fost vernisată expoziția personală a pictorului Sergiu Galben, la Muzeul Naţional de Artă al R. Moldova. Actuala expoziție include lucrări de pictură din colecția artistului, dar și din cea a Muzeului Național de Artă al Moldovei (MNAM).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pictorul Sergiu Galben a parcurs o cale lungă în artă, el a obținut notorietate datorită participărilor la numeroase expoziții, personale și de grup, republicane și internaționale. În creația sa își găsesc o reflectare inedită calități esențiale ale școlii naționale de pictură din a doua jumătate a secolului trecut, ce scot în evidență componenta poetică și coloritul bogat.

Trezesc admirație lucrările sale, diferite ca gen și stil. Procedeele de artă decorativă sunt folosite discret, autorul renunță la stilizări, el pune accentul pe un colorit viu, de o naturalețe blândă, care ne atinge coardele sensibile. Ne uimesc în mod deosebit lucrările executate spontan, a la prima.

Sergiu Galben, Autoportret

Artistul pictează cu mare simpatie portrete ale oamenilor de la țară subliniind, prin expresia feței personajelor, candoarea lor, puritatea sufletească, naturalețea, firescul emoțiilor. În unele pânze, Sergiu Galben reflectă cu un umor blând, îngăduitor, momentele de răgaz ale sătenilor, el exagerează gesturile, mimica personajelor, accentuând contrastele coloristice”, remarcă Ludmila Toma, doctor în studiul artelor, autoare a noului album consacrat lui Sergiu Galben, lansat în cadrul vernisajului.

Sergiu Galben este mereu în căutare de noi procedee, mijloace de expresie, cizelându-și talentul, decenii la rând. El și-a păstrat, totodată, candoarea, sinceritatea, generozitatea, atât în artă, cât și în viață. Pictorul se bucură de prețuirea colegilor de breaslă, având în palmares numeroase premii și distincții. El este și un valoros pedagog de arte plastice, a educat generații de discipoli activând la Școala de Arte Plastice „A. Șciusev”.

Tablouri de Sergiu Galben din cadrul expoziției sale personale, MNAM

Sergiu Galben reafirmă, prin opera sa, valoarea încărcăturii emoționale a artei și perenitatea tradițiilor din cultura plastică pe care le-a asimilat în profunzime și le-a interpretat într-un mod individual, inconfundabil.

Expoziţia personală a pictorului Sergiu Galben va fi deschisă pentru public în perioada 20 octombrie – 15 noiembrie 2020.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE