Ambasada României în Republica Moldova a organizat azi o serie de activități dedicate Zilei Armatei Române

950
0

Ambasada României în Republica Moldova a organizat vineri, 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Au participat din partea Ambasadei, E.S. Daniel Ioniță – ambasadorul României în Republica Moldova, membrii Biroului atașatului apărării.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La ceremonie au mai fost prezenți Alexandru Pînzari – ministrul apărării al Republicii Moldova, președintele raionului Orhei, primarul localității Mana, un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum și locuitori ai localității Mana. Din partea corpului diplomatic au participat atașații militari acreditați în Republica Moldova.

E.S. ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

A mulțumit ministrului apărării al Republicii Moldova pentru participarea la eveniment și a dat asigurări că „România a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, va susține parcursul european al acesteia și va derula proiecte în sprijinul cetățenilor.”

De asemenea, a adresat felicitări Armatei Române și a mulțumit pentru contribuția acesteia la edificarea statului român modern, care este în prezent perfect integrat în spațiul european și euroatlantic de valori.

Totodată, a subliniat importanța efortului responsabil și solidar al tuturor pentru combaterea eficientă a pandemiei de COVID-19, care este noua provocare a întregii lumi.

Atașatul militar, aero și naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuc a subliniat în discursul său că la 25 octombrie România își sărbătorește Armata. Această zi este una cu o semnificație aparte pentru istoria Românei, întrucât marchează o însemnată faptă de arme  a Armatei Române în luptele duse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv eliberarea localității Careii Mari, ultima palmă de pământ românesc ocupată de inamic, cu prețul vieții a peste 50.000 de militari români.

Ziua Armatei Române este dedicată și sacrificiului militarilor români care s-au sacrificat în întreaga noastră istorie”.

A precizat că în Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Mana „odihnesc 16 Eroi Români (2 identificați,  și 14 neidentificați), din cadrul Regimentului 32 Dorobanți, căzuți eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, consecință a pactului Ribbentrop-Molotov.”

Totodată, a menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE