„Satiricus”, un teatru al rezistenței

1469
0
Directorul Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale”, Sandu Grecu, la inaugurarea Aleii celebrităților, cu prilejul celor 30 de ani ai teatrului

Stele pentru actori legendari, cu prilejul celor 30 de ani ai Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Fondat pe 16 octombrie 1990, Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” a împlinit 30 de ani. Cu prilejul aniversării, a avut loc inaugurarea Aleii celebrităților în fața sediului teatrului, eveniment urmat de lansarea filmului documentar «Trei decenii cu „Satiricus”».

Primul teatru de satiră din R. Moldova

Satiricus” este un teatru al rezistenței, militant, care a apărut într-un moment istoric de cotitură, în etapa furtunoasă de emancipare a conştiinţei naţionale, de demascare şi repudiere a ideologiei comuniste. Cu certitudine, „Satiricus”, primul teatru de satiră din R. Moldova, a luat naştere şi dintr-o necesitate cultural-istorică, manifestând în mod consecvent, prin tot ce a realizat ulterior, un spirit novator şi combativ”, se menționează pe site-ul teatrului.

În cei treizeci de ani de existență, „Satiricus” și-a format un public fidel, jucându-și mereu spectacolele cu sala plină. Succesul trupei e o consecință a creativității trupei și a eforturilor de a înnoi repertoriul, completându-l în fiecare an cu piese actuale, în care sunt abordate probleme acute ale societății, având impact imediat asupra publicului. „Satiricus” este o rampă de lansare pentru textele dramaturgilor basarabeni, fiind deschis pentru dramaturgia contemporană europeană. Un capitol aparte în activitatea acestuia l-a constituit montarea tuturor pieselor scrise de Ion Luca Caragiale, patronul spiritual al teatrului.

Aleea celebrităților, cu stele consacrate unor mari actori

Vineri, 16 octombrie, Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” și-a marcat cea de-a 30-a aniversare, cu participarea membrilor trupei, a reprezentanților guvernului Republicii Moldova, ai Primăriei Municipiului Chișinău, a unor personalități din domeniul culturii. La începutul manifestării a fost inaugurată Aleea celebrităților, alcătuită, deocamdată, din cinci stele simbolice, gravate în pavajul din fața teatrului. Fiecare stea îi este consacrată unui artist de valoare care a activat la „Satiricus”. Au fost onorați cu astfel de stele Mihai Curagău, Artist al Poporului, Valeriu Cazacu, Artist al Poporului, Ion Popescu, Maestru în Artă, Vasile Tăbârță, Artist Emerit și Victor Tanmoșan, Maestru în Artă.

Stele consacrate artiștilor Mihai Curagău, Valeriu Cazacu, Ion Popescu, Vasile Tăbârță, Victor Tanmoșan, gravate în pavajul din fața Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale”

Acești artiști au stat la baza trupei teatrului nostru. Cei 30 de ani înseamnă, de fapt, viața noastră”, a subliniat la ceremonia inaugurală Sandu Grecu, director al Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale”. Sandu Grecu a vorbit cu multă căldură despre fiecare din artiștii omagiați, referindu-se și la un actor legendar: „Mihai Curagău este, poate, cel mai iubit actor de comedie din R. Moldova. Mi-aduc aminte că în ultimul an al vieții sale am făcut un turneu de excepție prin România cu „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, parcă Dumnezeu a vrut așa. Mihai Curagău era primit peste tot ca un actor celebru, și el parcă își lua rămas bun de la fiecare spectator”.

Directorul și regizorul Sandu Grecu a mulțumit pentru susținere Primăriei Municipiului Chișinău și a spus că în anii următori vor fi instalate și alte stele: „Sperăm ca acest spațiu din centrul Chișinăului să devină unul foarte frumos, cu valoare culturală, atractiv pentru spectatori și pentru turiști. Teatrul nostru are un viitor bun, fiindcă aici activează, alături de artiști consacrați, o generație tânără foarte talentată și care muncește foarte mult”.

Autor al stelelor simbolice din fața Teatrului „Satiricus” este sculptorul și pictorul Gheorghe Postovanu, el a afirmat: „Sunt onorat că am fost ales să îndeplinesc această lucrare dedicată marilor actori, care ne-au distrat, ne-au făcut viața mai veselă”.

Scriitorul Iulian Filip consideră că modelul unor astfel de alei cu stele, preluat de la Hollywood, este unul valoros: „Ținerea de minte, onorarea slujitorilor scenei, slujitorilor frumosului în acest fel, cum ne-au oferit americanii, nu ne umilește, acest împrumut ne situează în categoria civilizațiilor care își fac repere din ceea ce a descoperit lumea”.

«Trei decenii cu „Satiricus”», un film documentar lansat cu ocazia aniversării

După inaugurarea Aleii celebrităților, publicul a fost invitat în sală, unde a fost prezentat filmul documentar «Trei decenii cu „Satiricus”», realizat de regizorul Tudor Cibotaru. În film sunt reunite secvențe cu personalități ale culturii naționale care pun în evidență rolul important al Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” în dezvoltarea artei scenice din R. Moldova. Îl revedem, bunăoară, cu mari emoții, pe Ion Ungureanu care afirmă: „Cu timpul, a apărut o trupă în frunte cu Sandu Grecu care a dat examenul unui înalt profesionalism”.

În stagiunea curentă, acest teatru ne invită să urmărim spectacolele din bogatul său repertoriu, precum și piese noi, aflate în montare. Putem vedea, de asemenea, spectacole-lectură în cadrul proiectului lansat recent, cu titlul „Decalog”.

La mulți ani, „Satiricus”, multă inspirație în continuare!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE