Festivalul Zilele Filmului Românesc se va desfășura online

1224
0
Secvență din filmul „colectiv”, Marele Premiul la festivalul One World 2020 de la Praga

Cea de-a 6-a ediție a festivalului Zilele Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău se va desfășura între 22 și 25 octombrie 2020. Din cauza pandemiei, va fi o ediție online, publicul având privilegiul de a urmări filme gratis, pe noul site www.zfrmd.ro, creat anume cu ocazia festivalului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Programul include 11 lungmetraje românești, printre care filme noi de succes, dar și clasice. Accesul la filme este limitat exclusiv la teritoriul Republicii Moldova. ZFR își păstrează structura de până acum: patru secțiuni, plus discuții cu regizori și actori. L-am întrebat pe Dumitru Grosei, regizor, scenarist, director al ZFR, ce plusuri și ce minusuri are o ediție online a festivalului.

Regizorul Dumitru Grosei, director al ZFR

Dumitru Grosei: „Ne va lipsi comunicarea pe viu, dar programul festivalului e bogat, variat”

Plusul este că nu ai atâtea griji și alergătură ca la un eveniment normal, care se întâmplă într-o sală de cinema, cu mulți spectatori. Dar minusul cel mai mare este lipsa comunicării pe viu și acea empatie care se creează într-o sală plină, la vizionarea unui film bun”, a declarat pentru GAZETA de Chișinău Dumitru Grosei, care a mai precizat că discuțiile cu cineaștii protagoniști ai festivalului sunt mai întâi înregistrate, apoi distribuite pe paginile de pe internet ale ZFR. L-am rugat de asemenea să ne vorbească despre site-ul festivalului. „Site-ul www.zfrmd.ro a fost creat special pentru acest eveniment online. Oricum era nevoie de el și nu mai ajungeam să-l facem, dar acum, iată că situația ne-a ajutat”, afirmă dl Grosei.

Marian Crișan: „Publicul basarabean merită să aibă acces la filmul românesc”

Marian Crișan, regizor, scenarist, România

Coorganizator al festivalului este Marian Crișan, cunoscut regizor, scenarist, producător din România. De la prima ediție a ZFR, Dumitru Grosei și Marian Crișan au făcut muncă de voluntariat.

Ne dorim să continuăm acest eveniment anual, chiar și în aceste vremuri tulburi, deoarece credem că publicul basarabean este interesat și merită să aibă acces nemijlocit la filmul românesc, vorbit în limba noastră maternă, româna. Este evident că spațiul basarabean trebuie și face parte din același spațiu cultural, iar evenimentul nostru este unul dintre momentele în care ne amintim acest lucru. Ediția de anul acesta este online, pe siteul www.zfrmd.ro și propune atât titluri recente, cât și un Focus Cătălin Mitulescu și o retrospectivă Mircea Săucan. Sperăm că anul viitor vom putea avea din nou proiecții la cinema Odeon și să invităm cineaști români, din nou, la Chișinău”, a spus Marian Crișan pentru GAZETA de Chișinău.

Secțiunea Focus îi este consacrată lui Cătălin Mitulescu

Ediția curentă a ZFR va fi deschisă de filmul „Heidi” (2019), de Cătălin Mitulescu, unul dintre cei mai importanți regizori ai Noului Cinema Românesc. Lungmetrajul a avut premiera mondială în competiția Festivalului de la Sarajevo și are ca protagonist un polițist în prag de pensionare (Gheorghe Visu) ce primește ca ultimă misiune să caute două fete care trebuie să depună mărturie într-un proces cu trafic de persoane și crimă organizată.

ZFR îi dedică lui Cătălin Mitulescu secțiunea Focus de la această ediție. În afară de „Heidi”, programul mai cuprinde primele două lungmetraje ale regizorului, ambele selectate în secțiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de la Cannes: „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2016), cu actrița Dorotheea Petre în rolul principal, premiată pe Croazetă, și „Loverboy” (2011), care îi are în distribuție pe George Piștereanu și Ada Condeescu.

Afișul filmului „Heidi” care va fi prezentat în cadrul ZFR

Filmul „colectiv” a luat Marele Premiu la Festivalul One World 2020

În secțiunea Filme noi, cap de afiș este tulburătorul documentar „colectiv” (2019), de Alexander Nanău. Filmul urmărește ce s-a întâmplat în societatea românească în anul de după incendiul din clubul bucureștean Colectiv din octombrie 2015, incendiu care a ucis 64 de oameni. Prima parte e bazată pe investigația Gazetei Sporturilor, care a scos la iveală faptul că 37 dintre victimele incendiului au murit la spital din cauza unor infecții care ar fi putut fi prevenite dacă dezinfectanții nu ar fi fost diluați atât de tare încât nu aveau niciun efect. A doua parte a filmului îl urmărește pe Vlad Voiculescu, ministrul sănătății din Guvernul Cioloș, care a înlocuit Guvernul Ponta după protestele provocate de tragedia din Colectiv. Voiculescu i-a permis echipei de filmare să fie prezentă la mai multe ședințe, întâlniri și discuții la minister, filmul reușind astfel să arate starea precară a sistemului de ocrotire a sănătății din România. Filmul „colectiv” a câștigat la Praga Marele Premiu al Festivalului de film documentar pentru drepturile omului One World 2020. Filmul „colectiv” a fost proiectat și în cadrul altor festivaluri internaționale de film precum Sundance, cel din Veneția sau cel din Toronto.

Filme noi și clasice în cadrul ZFR

Din programul ZFR nu putea lipsi noua animație a regizoarei Anca Damian, „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), prezentă în numeroase festivaluri și nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film. Animația spune povestea unei cățelușe care lasă urme profunde în viețile stăpânilor ce o primesc în familiile lor.

Selecția de filme noi e completată de „Cărturan” (2019), debutul lui Liviu Săndulescu, despre un bărbat (jucat de Teo Corban) a cărui viață este dată peste cap când află că mai are puțin de trăit, și „5 minute” (2019), de Dan Chișu, despre șeful unei echipe de jandarmi, acuzat că nu a intervenit la timp într-un incident homofob la un cinematograf și despre o jurnalistă care investighează cazul.

Spectatorii vor avea ocazia de asemenea să vadă și cel mai recent lungmetraj al veteranului regizor Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), despre suferințele episcopului Iuliu Hossu și ale altor lideri ai bisericii greco-catolice în închisorile comuniste.

Secțiunea Retro omagiază un regizor unic din istoria cinematografiei române, Mircea Săucan (1928-2003), prin prezentarea celor mai importante două filme ale sale: „Meandre” (1967) și „100 de lei” (1973), care pot fi adevărate revelații pentru publicul basarabean. Ambele îl au ca actor pe Dan Nuțu, o legendă a filmului românesc, de a cărui vitalitate cinematografia se bucură în continuare, așa că secțiunea îi este dedicată și lui.

Ca de obicei, ZFR propune și un film clasic pentru copii –„Dumbrava minunată” (1981), de Gheorghe Naghi, după nuvela cu același titlu a lui Mihail Sadoveanu.

Regizorul Igor Cobileanschi recomandă ZFR cu căldură: „De văzut Zilele Filmului Românesc la Chișinău! Bravo organizatorilor. Și mulțumim pentru un eveniment devenit tradiție”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE