Anastasia

903
0
Imagine simbol

Frumoasă fată era în perioada în care am cunoscut-o eu. Era înaltă, blondă, avea ochi verzi şi un trup mlădios de fura privirile tuturor bărbaţilor. Şi în acelaşi timp un om nenorocit era fata asta. A rămas de la cinci ani fără mamă. Cel care i-a fost tată a dispărut din viaţa lor la nici un an de când se născuse Năstica. Într-o zi, i-a spus nevestei că este mult prea tânăr, avea doar 22 de ani, nevastă-sa 19 şi un copil de aproape un an, care-i lega mâinile şi picioarele, a motivat că nu se simte bine lângă ele.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Rămasă orfană la cinci ani

A mai zis că vrea să cunoască lumea, să călătorească, să deprindă o meserie și să-și aranjeze viaţa. Dar pe undeva pe-aiurea, „pentru asta trebuie să ies din sat”, i-a mai spus el. Şi a plecat în Rusia… Din ziua aceea nu l-au mai văzut şi nici nu l-au căutat. Vă spuneam, Năstica avea cinci ani când i-a murit mama. Dintr-o răceală banală şi netratată la timp. Când a simţit femeia că se duce și-și lasă odrasla singură pe lumea asta, a rugat vecina, care venea de câteva ori pe zi s-o vadă, să aibă grijă de fetiţă. „Dă-o, dragă, într-o familie fără copii, poate va avea mai multă milă şi iubire decât am putut să-i dau eu”, a implorat-o cu gură de moarte.

Dar vecina n-a stat mult pe gânduri şi a dus-o la un orfelinat, lasă statul să-şi bată capul! Năstica însă n-a reușit să se deprindă cu oamenii și obiceiurile instituției în care nimerise că, imediat, la nici o lună, o familie din Nisporeni a şi înfiat-o… A trăit în familia aceea vreo zece ani. Toate bune erau acolo, atât că, de la o vreme, tatăl ei adoptiv o tot pândea prin casă, o strângea la perete şi începea s-o bâjbâie.

Înfiată şi adusă din nou la internat

Fata s-a plâns mamei sale şi aceasta, în loc să-l ia la rost pe soţul pofticios de carne tânără, a pornit vorbe prin sat că orfana se dă la bărbatul ei şi că, mai spunea ea, din om prost nu iese copil deştept. Într-un cuvânt, Năstica ajunge din nou la internat. A terminat şcoala, apoi şi facultatea pentru că era o fată silitoare şi chibzuită. După repartizare, a lucrat învăţătoare într-un sat din nordul republicii. Acolo şi-a făcut prieteni care ţineau la ea nemaipomenit de mult.

Dirigintă fiind, copiii din clasa ei umblau după ea ca puii după cloşcă, adică se simţea fata asta după mulţi ani iubită şi respectată. Dar şi binele acesta e cu măsură. La 24 de ani, se îndrăgosteşte Năstica de un coleg de lucru. Însurat era bărbatul, dar o tot ducea cu zăhărelul că uite mâine-poimâine divorţează şi neapărat se însoară cu ea.

E amanta unui coleg de serviciu

Năstica stătea în gazdă la baba Vasiluța și asta, pentru că le vedea pe toate, umplu satul că chiriașa ei e în dragoste cu cutare bărbat. Vedea bătrâna cum îi dă Năstica drumul în casă ibovnicului, când ieşea acela în zori și toate i le spunea nevestei lui. Știți mai bine decât mine ce poate păți o femeie care se dă la bărbatul alteia. A bătut-o crunt de tot nevasta ceea pe Năstica. Venise la ea cu un frate de-al ei şi dădeau amândoi în ea, încât nu găseai loc nebetejit pe trupul fetei. De rușine, a părăsit satul.

A venit la Chișinău și aici, peste o habă de vreme, simți că e însărcinată. Ce să facă? Loc de lucru nu avea, vindea în piaţa agricolă mărunţişuri la o tarabă, loc de trai permanent, nici atâta, și era îngrozită peste seamă Năstica. Din vorbă în vorbă, află fata că un vecin de-al patroanei ei ar vrea să înfieze un copil, să-l ia dintr-o familie, de la oameni cumsecade, pentru că de la o casă de copii, zicea el, nu se ştie peste ce dai. Aşa că stăpâna a sfătuit-o să se întâlnească cu vecinul ei şi să-i propună copilul nenăscut încă. Eşti frumoasă, cu carte, cred că o să-l aranjeze. Atât că, dacă-l dai, uiţi de copil pentru totdeauna!

Hotărăşte să dea copilul unei familii

Era de acord Năstica să facă și lucrul acesta. Nu iubea plodul ce creștea în burta ei, în acel moment ura toți bărbații din lume și mai ales disprețuia femeia care ajunsese să fie ea. Firește că a căzut de acord să se întâlnească cu cel care-i va rezolva cel puțin o problemă.

Și iată că, într-o zi, patroana o invită la ea acasă și acolo o aștepta Nichita, bărbatul care era însurat de zece ani și nevastă-sa nu-i născuse nici un prunc. Se topea după copii Nichita și era bolnav de supărare că până acum nu are niciunul! Ar fi alungat femeia lui și și-ar fi luat alta, dar nu se îndura, căci era frumoasă tare și-i plăcea să iasă cu ea în lume, mai era și din neamuri bune și cu relații.

Își dădea bine seama că fără rudele femeii nu ar fi ajuns unde este acum. Avea afaceri serioase Nichita care-i aduceau anual venituri de zeci de milioane de lei, dar nu se simțea împlinit omul dacă nu avea copii. Năstica, la 25 de ani pe care-i avea deja, era o frumusețe de femeie și Nichita n-a trecut cu vederea lucrul acesta. A iscodit-o despre ea şi fata n-a ascuns nimic. „L-am crezut că o să mă ia de nevastă, altfel nu ar fi ajuns amantul meu – i-a spus ruşinată fata. – Dar pentru că s-a jucat cu mine de-a dragostea, nu vreau să-i păstrez copilul.” N-o să-mi pară rău dacă va ajunge pe alte mâini.

I-a pus o condiție Nichita: să treacă cu traiul la el, să aibă el grijă cum se alimentează Năstica, să meargă cu regularitate la medic, iar el să urmărească cum se dezvoltă fătul, altfel nu-l ia. Cu atât mai bine pentru dânsa, care nu avea un loc de trai permanent!

În aceeaşi zi, Năstica a trecut cu traiul în casa lui Nichita, care vă dați seama ce bogătan era și ce mai cuibuşor construise pentru familia lui. Bucuros el că în câteva luni va avea un copil, mulţumită Nastea că, până va naşte odrasla, va avea de toate. Şi doar Svetlana, nevasta lui Nichita, nu era încântată deloc. Ea una nu și-a dorit niciodată copii, ar fi putut să nască și în fiecare an, dar nu se închipuia pe sine în rol de mamă. Aşa că l-a minţit pe Nichita că e stearpă în urma unei boli din copilărie.

Soţia lui Nichita o calomniază pe Nastea

În toţi anii căsniciei lor s-a protejat pe ascuns de el şi nu-i păsa deloc că nu va avea urmaşi. Svetlana trăia pentru plăcerile sale și se iubea numai pe sine. Faptul că Nichita a adus în casă femeia ceea i-a stricat toate planurile nevestei. Nu-și închipuia cum o să se descurce cu copil mic, pentru că-și dădea seama că-i revine rolul de mamă, pentru care nu era pregătită. Puțin spus că era tulburată, îngrozită chiar. Nu știa cum să alunge intrusa, s-o batjocorească în aşa fel încât lui Nichita să i se lepede de ea şi cu atât mai mult de visul să aibă un copil vreodată.

Întâi a învinuit-o de furt. Cică i-au dispărut câteva şiraguri de bijuterii, din cele scumpe, fireşte! Apoi că a prins-o punând ceva în mâncare „Oare nu vrea să ne otrăvească?”, îl întreba ea pe Nichita. „Linişteşte-te, i-a spus soţul, cum naşte o alung.” Tu ai grijă cu ce scoatem copilul din spital, cumpără tot ce trebuie de la farmacie, din magazine, să fim pregătiţi pentru eveniment.

Năstica locuia a treia lună în casa lor și îi devenise atât de dragă lui Nichita încât bărbatul nu scăpa nicio ocazie s-o atingă măcar în treacăt. Ba punea mâna pe burta ei să simtă cum se mişcă viitorul lui urmaş, ba o atingea ușor cu palma pe obraz, ba-i aranja părul ciufulit.

Nichita divorţează şi se însoară cu Nastea

Ce s-o mai întind, s-a îndrăgostit Nichita! Era frumoasă fata și sarcina o făcea și mai atrăgătoare. Svetlana, care le vedea pe toate căci nu era femeie proastă, într-o zi, când a dat peste bărbatu-său că o sărută pe obraz pe sărăntoaca de Nastea, i-a zis că vrea să divorțeze și că împart averea în jumătate. „Bine, i-a răspuns Nichita, fă lista ce dorești să iei din casa asta și valea, fato, că m-am săturat de tine! Ia aminte, nu te-am alungat eu, te-ai dus de bună voie.”

Într-o lună, Nichita era flăcău. Până să nască Nastea, el a și luat-o de nevastă, să se nască copilul lor cu toate actele în regulă. Lui Nichita îi era atât de dragă nevasta asta, care se rostogolea prin casă ca o raţă, încât de fericire nu-i mai ardea să umble la serviciu. Toate afacerile le dirija de acasă, partenerii lui făceau cale bătută zi de zi până la el. Tuturor le spunea că iubita lui îi va naște un fecior, știa deja că băiat va fi, mai zicea că va deschide o nouă afacere de prestări servicii și că asta îi va reveni cu anii fiului. Nu scăpa nicio ocazie să-și ridice în slăvi nevasta și să spună tuturor că n-a trăit niciodată mai bine ca acum.

Au făcut patru fii împreună

Când s-a născut Nicu – căci i-a dat numele tatălui său – a petrecut o săptămână. Și-a adunat întâi rudele să-i vadă odorul, apoi vecinii şi prietenii. Năstica era speriată de ce i se întâmplă. Nu era îndrăgostită de Nichita, dar nici antipatic nu-i era bărbatul, dar oricum atâta bine a dat peste ea că-i era frică nu cumva norocul acesta să dispară într-o zi. Cu timpul, s-a obişnuit, ba chiar prinsese să-i placă rolul de nevastă iubită și alintată, mai ales că Nichita i-a adus și ajutoare în casă – o menajeră și o dădacă pentru fiu. Pe Năstica o ținea pentru dânsul, aveai impresia că femeia asta e prima în viața lui și minunea de pe pământ!

N-a trecut nici un an şi jumătate de când erau împreună și Năstica îi mai naște un fiu. N-a vrut ea atât de repede să mai nască unul, dar dacă s-a întâmplat, a zis că e mai bine așa, de se întâmplă vreodată că-i trece dragostea bărbatului pentru ea, îi lasă fiul drept şi-l ia pe cel mai mare cu dânsa. În felul acesta, voia să-i mulțumească lui Nichita, care i-a dat atâtea bucurii nevisate de o orfană.

Dar uite că trece un an, trec doi, trec zece și Nichita nu se mai satură de soția lui. Prinsese și ea dragoste de dânsul și-l jelea că muncește peste poate, că reușește și de familie să aibă grijă. Între timp, se mai născuseră trei copii și avea Nichita la 49 de ani tocmai cinci și toți băieți. N-a făcut niciodată vreo diferență dintre cel adus în casă și cei făcuți de dânsul. Ba se părea uneori că ținea chiar mai mult la Nicu, pentru că era copil cuminte și învăța bine.

Svetlana se răzbună

Dar în casa omului se întâmplă zile mai bune și mai puțin plăcute. Nici pe Nichita nu l-a păzit Domnul de necazuri. Nu se știe care dintre partenerii lui de afaceri a început să-i pună bețe în roate, mai târziu a aflat cine, dar nu mai putea face nimic. A pierdut o întreprindere, în care avea doar 45% de acțiuni, restul erau ale muncitorilor. Ei bine, prietenul cel mai apropiat și partenerul de afaceri, care-i furniza materie primă pentru fabrică, într-un timp record a devenit patronul lui. I-a vândut Nichita și acțiunile, pe care le deținea, numai să nu-l mai vadă în ochi niciodată. Apoi o altă afacere porni să se clatine. În spatele acestor încercări de a-l distruge erau rudele Svetlanei, prima lui nevastă care a rămas necăsătorită după divorț.

Zic, a avut Nichita perioade grele până și-a revenit. În tot acest răstimp, alături i-a fost Nastea, femeia pe care a adus-o în casa lui temporar, până îi va da un copil, dar care a rămas în inima și în cuibul lui pentru totdeauna.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE