De unde ia armament Aeroportul Mărculești

1688
0

Aeroportul Internațional Mărculești a vândut în ultimii ani armament, ignorând cadrul legal care reglementează desfășurarea unor asemenea tranzacții. De exemplu, în perioada 18 noiembrie 2014–15 ianuarie 2015, responsabilii de protejarea patrimoniului neutilizat al Armatei Naționale și membrii Consiliului de Administrare al Aeroportului Mărculești au vândut 53 de lansatoare de proiectile nedirijate de modelul B8M1, în valoare de 4.251.840 de lei, companiei de stat ucrainene Ukrinmash.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Fosta administrație a Aeroportului Mărculești este acuzată de ignorarea prevederilor Regulamentului privind modul de comercializare a tehnicii militare, armamentului și altor mijloace tehnice. Actualmente, afacerea este investigată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Procurorii mai anchetează vânzarea celor trei complexe de rachete de tip S-125 M1. Lotul a fost adjudecat în februarie 2016, contra 660.000 de dolari, de S-Profit Ltd, un offshore înregistrat în Marea Britanie, implicat în traficul de arme în zonele de conflict din Africa.

Și această afacere este investigată de procurorii PCCOCS. Foștii factori de decizie de la Aeroportul Mărculești sunt acuzați că și-au depășit atribuțiile de serviciu.

Pretenții financiare care depășesc valoarea tranzacției

Mai nou, actualul administrator al Aeroportului Mărculești, Nicolae Clichici, ne-a declarat că S-Profit are pretenții financiare față de întreprinderea moldovenească pentru niște prevederi contractuale nerespectate.

A venit somația de la compania S-Profit. Am trimis-o la Ministerul Economiei… Acolo sunt pretenții [financiare], care depășesc suma pe care a încasat-o Aeroportul”, a spus Clichici, evitând să ne ofere detalii pentru a nu se face vinovat de divulgarea secretului de stat.

După solicitări repetate legate de pretențiile S-Profit, Agenția Proprietății Publice ne-a comunicat totuși că Aeroportul Mărculești a organizat o licitație cu strigare, la 28 iulie 2015, pentru vânzarea de rachete nedirijate de aviație de tip S-8. În urma acesteia, un lot de 1.390 de rachete a fost adjudecat de același offshore britanic, S-Profit Ltd.

Agenția a precizat că dreptul de proprietate asupra obiectelor licitate aparținea Aeroportului Mărculești în baza Ordinului Ministerului Apărării nr. 289 din 3 iunie 2015.

Astfel, între Aeroportul Internațional Mărculești și S-Profit Ltd a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare pe 28 iulie 2015. S-Profit Ltd a transferat în conturile bancare ale Aeroportului Internațional Mărculești 216.150 de dolari”, se menționează în răspunsul Agenției.

Numai că, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 606/2002, pentru efectuarea livrării armamentului este obligatorie deținerea unei autorizații de export a mărfurilor strategice. Autorizația cu pricina se eliberează de către Comisia Interdepartamentală de Control asupra Exportului, Reexportului, Importului și Tranzitului de Mărfuri Strategice din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Prin urmare, până în prezent, Aeroportul Internațional Mărculești nu a livrat lotul de rachete din cauza lipsei autorizației de export. Acest fapt a generat, conform prevederilor contractuale, penalități de întârziere în valoare de 245.330 de dolari, conform calculelor S-Profit efectuate la 5 noiembrie 2018.

Valoarea pretențiilor financiare ale S-Profit o depășește pe cea a rachetelor.

Agenția Proprietății Publice a transmis informația despre pretinsele încălcări Centrului Național Anticorupție.

Armament păstrat ilegal pe Aeroport

Ministerul Apărării ne-a informat că, în 2015–2020, a transmis în gestiunea Aeroportului Mărculești, pentru consolidarea bazei materiale, următoarele tipuri de armament și tehnică militară: a) Пушка ГШ-30 și b) trei complexe de rachete antiaeriene S-125 M1. Subliniem că ministerul cu pricina nu a indicat în răspunsul său rachetele S-8.

În perioada 2008–2016, conform Hotărârii Parlamentului nr. 283 din 1999, Aeroportul Mărculești a organizat o serie de licitații prin care au fost vândute active de care nu mai avea nevoie Ministerul Apărării.

Hotărârea cu pricina cuprinde o anexă secretă de armament din dotarea Ministerului Apărării. O parte din aceste bunuri au fost repartizate pentru vânzare, iar cealaltă parte au constituit baza tehnico-materială a Aeroportului Internațional Mărculești.

De exemplu, de pe elicopterele de tip Mi-8 a fost scos armamentul, iar aparatele de zbor au fost trecute în registrul civil. Aeronavele au format capitalul statutar al Aeroportului Mărculești. Aceste active nu pot fi vândute”, a explicat administratorul aeroportului, Nicolae Clichici.

Actualmente, a insistat el, în depozitele Aeroportului nu mai există armament.

Tot armamentul s-a păstrat, conform unor contracte, la Baza Militară din Florești a Ministerului Apărării. Acolo sunt condiții de păstrare”, a subliniat Clichici.

Cu toate acestea, în ultimii ani, au fost semnalate cazuri în care în depozitele Aeroportului Mărculești – Zonă Economică Liberă – au fost depistate muniții și armament provenite din altă parte.

La 16 iunie 2018, fostul administrator al aeroportului, Vladimir Maiduc, a informat Inspectoratul de Poliție Florești despre depistarea unor muniții și armament în depozitul nr. 10. Organul de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți a stabilit că obiectele depistate sunt, de fapt, muniții și arme de foc militare produse în URSS, fără a preciza tipul lor.

Într-o notă informativă semnată de fostul administrator Maiduc se menționează că în locațiunea rezidentului Zonei Economice Libere, ICS AIM Helicopter Plant SRL, sunt pătrare „ilegal” armament și muniții neînregistrate: mitralieră automată și muniții pentru aparatele de zbor militare (o unitate); Пушка ГС-23 (3 unități); rachete de model ИЗВ-388; ИЗВ-68; ИЗВ-62 pentru aparatele de zbor (7 unități); bloc de dirijare controlată a rachetelor; părți și componente ale automatului Kalașnikov; muniții și alte obiecte militare.

Poliția Bălți a suspendat investigațiile

Administratorul ICS AIM Helicopter Plant SRL, Alexei Cibotaru, ne-a declarat că armamentul depistat în depozitul nr. 10 ar fi al Aeroportului Mărculești. „Conform contractului de locațiune, am mai multe hangare [depozite] luate în arendă. O parte din ele nu mi-au fost încă predate, inclusiv depozitul nr. 10. Acolo se păstrează bunuri ale întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Mărculești”, ne-a spus administratorul AIM Helicopter Plant SRL.

Evident, nu pot să cunosc ce anume, care bunuri se păstrează ori s-au păstrat. Când vorbim de ceva legal sau ilegal, cred că este vorba de instanță care poate să hotărască așa ceva.”

Ministerul Apărării a indicat că tipurile de armament Пушка ГС-23 și rachete de model ИЗВ-388; ИЗВ-68; ИЗВ-62 nu sunt în evidența Armatei Naționale, după cum nu sunt înregistrate în fișele armamentului și munițiilor pierdute sau sustrase.

În cazul dat, Poliția Florești a pornit, pe 16 iunie 2018, urmărirea penală „pe faptul păstrării de către persoane neidentificate a armelor de foc sau a munițiilor fără autorizația corespunzătoare”. Ulterior, cauza penală a fost transmisă Inspectoratului de Poliție Bălți.

Până în prezent, oamenii legii nu au reușit să identifice persoana care a depozitat armamentul și munițiile în depozitului nr. 10 de pe Aeroportul Mărculești. Drept urmare, la 23 august 2019, urmărirea penală a fost suspendată.

Vladimir Maiduc a spus că nici măcar nu a fost audiat de organele de urmărire penală. De partea cealaltă, Inspectoratul de Poliție Bălți ne-a comunicat că „au fost audiate toate persoanele posibile la acel moment”.

Investigație realizată în cadrul Centrului de Investigații Jurnalistice

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE