Trei măști pe gratis de Ziua profesorului

2061
0
Imagine simbol, sursa: www.covidhealth.com

În acest an, cadrele didactice vor petrece Ziua profesorului cu una din cele trei măști oferite gratuit de instituția în care activează și cu permisiunea oficială a Guvernului de a lucra mai mult decât norma permisă până acum.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu toate că de la 1 octombrie în unele raioane este declarat cod roșu de COVID-19, toate instituțiile de învățământ din republică vor continua să activeze. Chiar dacă circa 20% din cadrele didactice din republică au vârsta de peste 60 de ani și sunt în grupul de risc de infectare. În aceste realități sunt nevoiți să lucreze profesorii din R. Moldova.

În ajunul campaniilor electorale, candidații fac promisiuni mari de la tribune și pe ecranele TV. În realitate, situația e mai puțin roz, iar profesorii continuă să aibă salarii mai mici decât media pe economie. Pentru a afla unde se află sistemul de învățământ în prezent, care sunt dificultățile pe care le întâmpină și ce soluții propune statul, am discutat cu Natalia Bzovaia, profesoară la Liceul „Waldorf” din Chișinău, Natalia Grîu, secretară de stat în domeniul educației din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), precum și cu Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei din R. Moldova.

Probabil că s-au gândit să ne facă viața mai grea”

Cu o criză de peste 2000 de cadre didactice în sistemul de învățământ, deciziile autorităților privind procesul de educație din perioada pandemiei nu sunt neapărat în favoarea lucrătorilor din domeniul educației.

Urmează din nou să unească clasele până la 30 de elevi, probabil că s-au gândit să ne facă viața mai grea. E mult mai ușor să gestionezi câte 15 copii când ai 30 de minute pentru verificări, dezinfectare și altele. Acum vor fi 45 de minute, cu clasa unită, va fi dificil. Nu știu cum într-o clasă cu 30 de persoane să păstrezi distanța de 1 metru, când acest lucru nu era posibil nici cu 15 copii”, spune Natalia Bzovaia, profesoară la Liceul Teoretic „Waldorf” din Chișinău.

În plus, lucrul profesorilor devine mai dificil. Din cauza necesității de a purta mască, profesorii sunt nevoiți să vorbească mai tare pentru că nu se aude bine și nu se pot deplasa prin clasă așa cum o puteau face înainte. „Ne-au dat trei măști – una albastră, alta albă și alta alb cu negru. Acesta este suportul oferit de la stat până în acest moment”, afirmă profesoara.

Conform calculelor făcute de sindicate, lunar, fiecare pedagog ar trebui să cheltuiască circa 600 de lei pentru achiziția măștilor pe care trebuie să le poarte pe parcursul orelor de studii. „Noi am alocat câte 200-300 de lei pentru pedagogi, am procurat viziere, termometre și măști pentru școli, dar evident că nu avem buget suficient care ar putea acoperi toate cheltuielile”, conchide Ghenadie Donos.

Ministerul nu a reușit să identifice resurse pentru achiziționarea măștilor. „Din păcate, am reușit să direcționăm doar 30 de milioane de lei pentru achiziționarea de dezinfectanți și săpun, nu și a măștilor. Este indubitabil că ar fi binevenit ca, la fel precum medicii, să fie asigurate și cadrele didactice. Sperăm să identificăm resurse. Vom insista să avem această acoperire a cheltuielilor pe care nu trebuie să le suporte profesorii. Cât privește cele trei măști primite la începutul anului, ele nu au fost repartizate centralizat, ci din bugetul școlii. Totodată există APL-urile care, la fel, dețin fonduri, iar în această situație ei ar trebui să aibă grijă de siguranța tuturor cetățenilor”, a explicat Natalia Grîu pentru GAZETA de Chișinău.

Nu se măresc salariile, ci numărul de ore pe care profesorul poate să le lucreze oficial”

În ce privește majorarea salariilor, se pare că aceasta nu se va întâmpla degrabă, și nu într-o formulă reală de majorare. Cadrele didactice vor putea primi salarii mai mari, doar că aceasta va fi din cauza permisiunii oficiale a guvernului de a lucra mai mult. „Din cauza că s-au împărțit clasele în subgrupe a câte 15 elevi, orele se dublează. Dacă înainte profesorul nu putea să aibă mai mult de o normă și o pătrime, în acest an se permite să lucrăm mai mult. Respectiv, acum nu se măresc salariile, ci numărul de ore pe care profesorul poate să le lucreze oficial”, explică Natalia Bzovaia.

Secretara de stat confirmă acest detaliu. „Săptămâna trecută am emis un ordin cu privire la tarifarea și remunerarea muncii suplimentare a cadrelor didactice, în special a celor care în contextul pandemic și în funcție de modelul selectat de instituție sunt nevoiți să lucreze suplimentar”, a confirmat secretara de stat.

Fără majorări de salarii în acest an

Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei din R. Moldova, Ghenadie Donos, nu este optimist în privința majorării salariilor. „În revendicările noastre figurează majorarea salariilor, inclusiv prima de 50% care trebuia să fie plătită până în luna septembrie. Așteptăm și noi o surpriză de Ziua profesorului, dar, după cum se vede, nu sunt multe șanse să fie materializată”, constată G. Donos.

La MECC nu se prevăd majorări ale salariilor pentru cadrele didactice. „În prezent, pe ordinea de zi nu avem planificate majorări, dar e cert faptul că acestea sunt necesare, acest lucru trebuie să se întâmple”, a precizat Natalia Grîu, secretara de stat în domeniul educației.

Deocamdată, autoritățile au prevăzut plata sumei de 2000 de lei la începutul anului, bani destinați pentru achiziția rechizitelor și materialelor didactice necesare pentru desfășurarea lecțiilor pe tot parcursul anului de studii. Totodată, ministerul a estimat că mai este nevoie de circa 2000 de lei suplimentar, din care cadrul didactic va putea să-și procure măști și mănuși în caz de necesitate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE