Moldovenii din diasporă, susținuți de guvernele străine

2463
0
Familia Cușnir din Canada. Foto: Arhivă personală

După aproape cinci luni de pandemie, în unele țări, cifra infectaților a scăzut. În schimb consecințele abia urmează să apară. Mulți dintre moldovenii stabiliți peste hotare spun că au fost susținuți financiar de guvernul țării gazdă în perioada pandemiei. Unii au continuat să muncească în această perioadă, alții au fost nevoiți să stea acasă. Cetățenii R. Moldova susțin că prețurile la unele produse au fost majorate, dar acest lucru nu i-a afectat într-o măsură mare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Canada se numără printre țările pe care cetățenii moldovenii le aleg atunci când se gândesc să emigreze cu întreaga familie. Cifra celor stabiliți în nordul Americii ajunge la aproape 18 mii, potrivit ultimelor date oferite de Ambasada R. Moldova în Canada. Natalia Cușnir se numără printre moldovenii care au emigrat în statul canadian. Femeia locuiește la Calgary, împreună cu familia sa, de mai mulți ani.

„Guvernul canadian oferă suport financiar tuturor celor concediați”

Moldoveanca activează în serviciul public al guvernului canadian, iar în perioada pandemiei s-a ocupat inclusiv cu ajutoarele financiare oferite de stat.

„Lucrez pentru guvernul federal, la Canada Revenue Agency (în R. Moldova s-ar numi Inspectorat Fiscal) și, fiindcă de la bun început poziția mea a fost considerată importantă, mi-am continuat lucrul. Volumul de muncă a crescut considerabil. Am început să lucrez de acasă și continui să lucrez de acasă. Angajatorul ne-a anunțat că a prelungit modalitatea de lucru de acasă pentru o perioadă nedeterminată. Îmi duc copiii la grădiniță în fiecare dimineață, revin acasă și la 7:30 încep lucrul”, a precizat femeia.

Natalia spune că guvernul canadian oferă suport financiar, pe timp de pandemie, tuturor celor care au fost concediați, le-a fost afectat venitul sau sunt nevoiți să stea acasă cu copiii din cauza instituțiilor de învățământ care sunt închise sau au un program redus.

Familia Cușnir în Canada. Foto: Arhivă personală
Familia Cușnir în Canada. Foto: Arhivă personală

Ajutoarele sunt valabile pentru toți rezidenții care plătesc impozite

„Statul le oferă timp de 6 luni câte 2000 de dolari pe lună, care sunt taxabili, indiferent de venit. Dacă persoana lucrează și i-a fost afectat venitul, primește mai puțin de 1000 de dolari pe lună, dar oricum poate aplica pentru ajutorul de 2000 de dolari și îl va primi. Ajutorul este valabil pentru toți rezidenții care plătesc impozite, chiar și pentru cei cu permise de muncă. Evident, ajutorul a fost oferit și moldovenilor”, a subliniat moldoveanca.

Natalia spune că a beneficiat din partea statului canadian și de amânare la creditul ipotecar. „Băncile oferă opțiunea de a nu achita ipoteca timp de șase luni, aceste șase luni se adaugă la sfârșitul termenului. În cazul nostru, plata lunară la ipotecă este de 2100 de dolari și timp de șase luni ajunge la 12.600 de dolari. Această sumă o vom stinge cam peste 20 de ani”, a precizat femeia.

Statul canadian a oferit suport financiar și pentru studenți, cu excepția studenților străini. Natalia spune că pandemia nu a afectat serviciul soțului său. „Sergiu a făcut o reorganizare cu angajații lui și toți lucrează în locuri separate, unde nu interacționează unul cu altul”, a relevat Natalia.

Totodată, femeia spune că prețurile în magazine nu s-au schimbat considerabil pe timp de pandemie. „Prețurile au rămas cam aceleași, unica schimbare este prețul la carne. S-a mărit considerabil în ultimele luni.”

„Cea mai mare dezamăgire a fost că nu am putut merge în Moldova”

Potrivit ultimelor date oficiale, în Federația Rusă locuiesc peste 350 de mii de cetățeni moldoveni. Marina Berliba are 31 de ani și este stabilită de mai mulți ani la Sankt-Petersburg, împreună cu fiul său de trei ani. Tânăra spune că cea mai mare dezamăgire din perioada pandemiei a fost că nu poate să-și viziteze rudele din Moldova.

„Începutul a fost ca peste tot: restricții, măşti, mănuşi, centre comerciale și muzee închise. Cel mai greu a fost când trebuia să-i explic unui copil de trei ani de ce terenurile sunt închise şi de ce nu trebuie să ne întâlnim cu prietenii de joacă. Și, evident, cea mai mare dezamăgire a fost că nu am putut merge în Moldova anul acesta. Există posibilități, dar noi nu am vrut să riscăm”, a precizat Marina.

Familia Berliba din Rusia. Foto: Arhivă personală
Familia Berliba din Rusia. Foto: Arhivă personală

Tânăra spune că pe timp de pandemie mulți au rămas fără serviciu în Rusia, iar cei care au putut să muncească de acasă au întârzieri la salariu. Marina se află în concediu de maternitate, iar statul rus le-a oferit suport financiar în această perioadă.

„Toate familiile cu copii au primit ajutor. Din câte îmi amintesc, pentru o perioadă de patru luni și în funcție de vârsta copiilor. Noi am primit 40 de mii de ruble, cam 9000 de lei, pentru patru luni, cam câte 2250 lei în fiecare lună. Totuși, mulți au rămas fără serviciu, o parte lucrează de acasă, dar cu rețineri de salariu. Despre cei care au rămas fără serviciu nu cunosc dacă au primit suport financiar de la stat”, a mai spus moldoveanca stabilită în Rusia.

„Acum prețurile au revenit la normal”

Marina locuiește cu mama ei, care activează în domeniul vânzărilor. „Oamenii aveau nevoie de produse alimentare, așa că mama a lucrat, doar cu respectarea normelor. Ajutor financiar nu a primit de la stat în această perioadă”, a mai spus moldoveanca.

Tânăra spune că la începutul pandemiei, prețurile la unele produse din Rusia s-au majorat de câteva ori. „Prețul la măşti a crescut de câteva ori. Se majorase și prețul la antiseptic. Un litru care costa 175 de ruble ajunsese la 1250 de ruble. Au crescut prețurile la lămâi, ghimbir şi la medicamentele, care „ajută” la tratamentul COVID-19. Cel puțin așa cred unii oameni, că lămâia și ghimbirul „i-ar ajuta” la tratarea virusului. Dar acum toate prețurile au revenit la normal. Asta s-a întâmplat doar la începutul pandemiei”, a precizat Marina.

Marina Berliba planifică să își echivaleze diplomele de studii din R. Moldova și își dorește ca până la finele anului 2020 să se angajeze la Sankt-Petersburg.

Statul irlandez a oferit suport financiar tuturor locuitorilor, inclusiv moldovenilor

Din 16 martie, și în Irlanda starea de urgență a afectat toate domeniile de activitate. Vlad Condrea este un tânăr moldovean care muncește de câțiva ani în această țară și spune că irlandezii au reacționat la instituirea stării de urgență ca și majoritatea oamenilor din lume. Statul irlandez a oferit suport financiar tuturor locuitorilor, inclusiv moldovenilor care muncesc în diverse domenii.

„Panica s-a manifestat prin achiziționări în exces de produse alimentare și de uz casnic. Nimeni nu știa ce se va întâmpla. În anii trecuți, statul irlandez a fost afectat de criză, ceea ce a determinat autoritățile să întreprindă măsuri, alocând săptămânal o sumă de 350 de euro pentru fiecare locuitor. În a doua jumătate a lunii mai, prin restricții și norme impuse respectiv stării de carantină, statul irlandez a permis revenirea treptată la ritmul de viață de până la instituirea carantinei. Ulterior statele cu zonă verde au permis călătoriile, oferind posibilitatea cetățenilor de a-și organiza o mică escapadă”, a precizat Vlad.

Tânărul din R. Moldova spune că prețul produselor nu s-a schimbat în această perioadă. Până astăzi, numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Irlanda a depășit cifra de 26.800, iar numărul morților a ajuns aproape la 1800.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE