Consiliul Concurenței vs StarNet: Luptă pentru economia de piață sau răfuială cu iz electoral

1529
0

Consiliul Concurenței a decis că unul din cei mai mari distribuitori de internet din țară, compania StarNet, ar abuza de poziția dominantă pe piața de retransmitere TV, aplicându-i o amendă de peste 2,2 milioane lei. Directorul acesteia, Alexandru Machedon, califică decizia drept o „făcătură”, întrebându-se de ce dosarul a fost scos din sertar tocmai acum deși faptele invocate se referă la o perioadă de acum 2-6 ani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței a anunțat că la data de 16 iulie 2020, Plenul Consiliului a sancționat grupul de întreprinderi „StarNet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL cu amenzi în valoare totală de 2,223 milioane lei pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de retransmisiune a programelor audiovizuale în sectorul Buiucani al orașului Chișinău.

CC: Au suportat deliberat pierderi pentru a ruina concurența

Potrivit deciziei Plenului, în urma efectuării analizei de piață, s-a stabilit că grupul „StarNet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL, datorită poziției dominante deținute pe piața serviciilor de acces la Internet din Chișinău, pe parcursul anilor 2014-2018, prin prisma activității integrate pe verticală, și-a exercitat puterea de piață pe a doua piață – cea a serviciilor de retransmisiune a programelor audiovizuale prin tehnologiile CATV și IPTV în zona în care grupul și-a dezvoltat rețeaua CATV.

În cadrul investigației, Plenul Consiliului Concurenței a constatat că, în perioada dintre octombrie 2014 și martie 2017, grupul respectiv de întreprinderi a adoptat o politică de prețuri de dumping la comercializarea abonamentului de televiziune analogică CATV, fapt ce nu i-a permis să-și acopere costurile medii variabile suportate în urma prestării acestui serviciu.

„Pe o perioada de aproximativ 2 ani și 9 luni, „StarNet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL a suportat deliberat pierderi pentru a-și consolida poziția pe piața serviciilor de acces la Internet în or. Chișinău, însă cu efecte asupra concurenței pe piața serviciilor TV”, explică decizia Consiliului.

Drept urmare, Consiliul Concurenței a decis ca întreprinderile prezente pe piața respectivă să fie lipsite de posibilitatea de a concura eficient în vederea protejării bazei existente de abonați și dobândirii unor potențiali abonați la propriile servicii în perimetrul străzilor pe care „StarNet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL prestează servicii CATV, neavând posibilitatea să practice un tarif la fel de scăzut.

Concluzia finală a Consiliului este că politica de prețuri practicată de „StarNet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL a reprezentat un element de restrângere a concurenței, fapt ce a dus cel puțin la diminuarea cotei de piață a întreprinderii reclamante (CTC „Alfa” SA), cu riscul ulterior de înlăturare a acesteia de pe piață.

În decizia CC se menționează și argumentele întreprinderii StarNet pe marginea subiectului sesizat. „Costul abonamentului CATV nu include și nu urmărește recuperarea costurilor de infrastructură. Costul conectării este suportat de către compania StarNet Soluții ca urmare a promoției de marketing efectuată în zonă, care urmărește securizarea bazei de clienți prin semnarea repetată a contractelor. Ca urmare, conectarea la serviciul de CATV se oferă gratuit și se acoperă din costul abonamentului lunar de Internet, iar costul serviciului de CATV este încasat de compania TV BOX SRL”, se explică într-o scrisoare anterioară a StarNet.

Argumentele celor de la StarNet n-au fost însă de natură să schimbe decizia Consiliului, care a aplicat amenda de 2,2 milioane de lei. Potrivit Plenului Consiliului Concurenței, ca circumstanță agravantă la stabilirea amenzii a fost faptul necooperării și tergiversării neîntemeiate de către „StarNet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL a desfășurării investigației prin acțiunile de neprezentare a informațiilor solicitate și/sau acțiuni de prezentare a unor informații care au indus în eroare Consiliul Concurenței pe o perioada de circa doi ani.

Susținătorul unui partid de opoziție

Potrivit informației aflate în acces deschis, fondatorii companiei StarNet Soluții sunt Alexandru Machedon, cu o cotă de 98%, om de afaceri și fost șef al staff-ului electoral al liderului PPDA Andrei Năstase, și Iurie Machedon, cu 2%.

La rândul ei, TV BOX este administrată de Alexei Munteanu, fondatorii acesteia fiind Alexandru Godoroja și întreprinderea Ai Soluții Creative, care deține o cotă-parte din capitalul social al TV BOX.

Firma Ai Soluții Creative îl are în calitate de administrator pe același Alexei Munteanu, unicul fondator al întreprinderii fiind Dina Machedon, soția proprietarului StarNet.

Potrivit Consiliului, „familia Machedon Alexandru și Dina deține atât controlul întreprinderii StarNet Soluții SRL, cât și controlul întreprinderii TV BOX SRL” și face parte din același grup de întreprinderi.

Într-un comentariu pentru portalul de știri Mold-street.com, Machedon a calificat decizia drept o „făcătură”, întrebându-se de ce dosarul a fost scos din sertar tocmai acum.

Decizia Consiliului va fi atacată în judecată

În scurt timp compania a venit cu o reacție, anunțând că va ataca în instanța de judecată decizia Consiliului Concurenței.

Conducerea companiei declară că atât amenda de peste două milioane de lei, cât și acuzațiile de deținere a unei poziții dominante sunt nejustificate, având în vedere faptul că pe piața comunicațiilor electronice există concurență efectivă, iar concurenții StarNet dispun de putere economică și tehnologică, rețele de distribuție și vânzări bine dezvoltate. „Ba mai mult, unul dintre concurenții StarNet are acces la infrastructura istorică esențială și greu de replicat”, se spune în comunicatul publicat pe pagina web a companiei, care se referă în acest caz la compania de stat Moldtelecom.

Contrar celor expuse în decizia Consiliului Concurenței, managementul StarNet susține că grupul nu a deținut și nu deține o poziție dominantă pe piața serviciilor de acces la Internet la puncte fixe în mun. Chișinău, și de fapt militează pentru o concurență loială și onestă, care ar permite dezvoltarea ramurii de comunicații electronice din Republica Moldova.

 „Decizia plenului Consiliului Concurenței a venit în plină criză economică cauzată de pandemie, atunci când antreprenorii locali ar trebui sprijiniți de instituțiile statului, dar nu hărțuiți de acestea. Mai mult decât atât, hotărârea încălcă numeroase drepturi garantate de către Constituția Republicii Moldova și Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la apărare, dreptul de a cunoaște învinuirea, de a prezenta probe ș.a.). Acest fapt impune contestarea deciziei dubioase în instanța de judecată, pentru revendicarea drepturilor ce au fost grav lezate”, menționează conducerea companiei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE