Peste 2300 de asistenți medicali și doctori au plecat din sistem în ultimii ani

2357
0

Aproape 2400 de angajați au plecat din sistemul medical în ultimii ani. Numărul specialiștilor din domeniul sănătății scade în fiecare an. Cel mai greu le este spitalelor raionale. Administrațiile instituțiilor medicale din regiuni se plâng de lipsa specialiștilor, dar și de vârsta înaintată a angajaților din domeniul medical. Medicii sunt nevoiți să activeze până la o vârstă înaintată, pentru că tinerii specialiști aleg să activeze în spitalele din capitală sau peste hotarele republicii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Problema lipsei specialiștilor din domeniul medical nu s-a resimțit până acum atât de mult precum se întâmplă în perioada pandemiei. În special, problema s-a acutizat în spitalele raionale din republică. Site-urile oficiale ale spitalelor raionale abundă de anunțuri cu posturi vacante pentru medici. Administrațiile instituțiilor spitalicești sunt în căutare continuă de tineri specialiști. La Spitalul raional Căușeni, lista posturilor vacante a ajuns la 18.

„Avem nevoie urgent de medic pediatru. Avem un medic pediatru, tânăr specialist, dar care efectuează doar gărzile de noapte. Avem nevoie de neonatolog și morfopatolog. În prezent, de morfopatologie se ocupă alt medic, care alt profil. Avem nevoie și de un medic fizioterapeut, un infecționist și un reumatolog. Nu avem deloc medici urgentiști, dar avem foarte multă nevoie de ei. Avem o unitate de primire urgentă, dar nu avem niciun medic urgentist. Serviciile de gardă le fac medicii terapeuți și pediatri. Încercăm să ne descurcăm. Vin medicii din secție și fac consultațiile în funcție de profil”, a declarat Natalia Garaba, șefa secției resurse umane IMSP, Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru”.

„Majoritatea sunt pensionari, mulți medici au peste 70 de ani”

Din discuția cu Natalia Garaba am înțeles că tinerii specialiști nu se înghesuie la ușa spitalului raional ca să se angajeze. „Avem pensionari, care trebuie să demisioneze, fiindcă sunt mulți cu vârsta peste 70 de ani. Dacă ar veni tineri specialiști, am fi fericiți, iar pensionarii ar putea să se ducă la odihna bine meritată. Avem tineri specialiști, dar puțini. Nu prea vin”, a precizat Natalia Garaba.

Potrivit șefei secției resurse umane, în ultimul an s-au angajat doar doi medici, tineri specialiști. „Am avut doar doi medici care au vrut să se angajeze la noi, dar doar de gardă, pe timp de noapte. Majoritatea care vin lucrează cu salariul de bază la Chișinău, dar la noi vin doar de gardă”, a spus dezamăgită, Natalia Garaba.

„Dacă nu avem specialist, transferăm bolnavul la alt spital”

La Spitalul Raional din Rezina, majoritatea angajaților sunt pensionari. Administrația încearcă să atragă tineri specialiștii. Deocamdată, însă, fără succes.

„Avem nevoie de infecționist, ORL-ist, reanimatolog, cardiolog, reumatolog. Infecționist și ORL-ist nu avem deloc. Avem doi reanimatologi, dar este prea puțin. Avem gărzi peste 24 de ore și nu ajung specialiști ca să acopere gărzile. Avem un cardiolog, dar este un specialist în etate”, a declarat Lilia Gordienco, vicedirectorul Instituţiei Medico-Sanitare Publice, Spitalul Raional Rezina.

Când am întrebat ce se întâmplă cu bolnavii care au nevoie de specialiști care lipsesc în spitale, vicedirectorul a recunoscut că sunt nevoiți să transfere bolnavii. „În cazul când vin pacienți, iar medici pe acel profil nu avem, transferăm bolnavii în alte spitale. De obicei, îi transferăm la Orhei. Nu avem ce face”, a adăugat Lilia Gordienco.

Administrația spune că încearcă să atragă tineri specialiști, dar aceștia nu prea vin. „În ultimul an a fost angajat un singur tânăr specialist – neonatologul. Medicul-șef face cunoștință cu tinerii specialiști, încearcă să-i atragă, dar nu prea vin. Vin încet. Cei care vin, de obicei, au loc de trai aici. Dar avem câțiva medici tineri în echipă: un reanimatolog, un pediatru și un chirurg”, a precizat vicedirectorul Instituţiei Medico-Sanitare Publice, Spitalul Raional Rezina.

„În ultimii zece ani, au fost angajați doar cinci medici tineri”

La Florești nu este lipsă stringentă de specialiști, dar problema este în etatea acestora. „La noi, acoperirea cu specialiști este foarte bună, în comparație cu alte raioane, este de 98%. Problema este în vârsta persoanelor angajate. Avem mulți angajați pensionari sau prepensionari. Vârsta medie a medicilor angajați la noi este de 54 de ani. Este o problemă gravă. Cel mai vârstnic este ORL-istul – 77 de ani, iar cel de-al doilea specialist ORL tot este pensionar. Reanimatologul are 70 de ani, iar acum este în concediu pe cont propriu, întrucât are probleme de sănătate”, a precizat Ludmila Capcelea, vicedirectorul Instituţiei Medico-Sanitare Publice, Spitalul Raional Floreşti.

Administrația spitalului ne-a spus că, în ultimii ani, tot mai puțini tineri specialiști aleg să activeze în unitățile spitalicești din centrele raionale. „În ultimul an, nu a venit niciun tânăr specialist care să dorească să se angajeze, cu părere de rău. În ultimii zece ani, am angajat vreo cinci medici, tineri specialiști. Aceștia activează în continuare aici, încercăm să-i motivăm să rămână. Unii sunt originari din alte raioane, iar aici închiriază spațiu localitiv. Asistente medicale vin în fiecare an, fluxul este continuu. Nu avem probleme la acest capitol”, a spus vicedirectorul spitalului.

Administrația Spitalului Raional din Florești spune că trimite periodic Ministerului Sănătății o listă cu specialiștii de care ar avea nevoie.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, în ultimii cinci ani, numărul medicilor s-a micșorat cu 377 de persoane, iar al lucrătorilor medicali cu 1957 de persoane. „În urma exodului de specialişti, în ultimii ani, s-a creat un deficit de medici oftalmologi pentru copii, care constituie 0,045 la 10 mii de copii, comparativ cu 0,6, conform normativelor în vigoare. Se menține un nivel scăzut de cadre medicale la unele specialități: medici psihiatri (0,4 la 10 mii locuitori), medici de urgență (1,0 la 10 mii locuitori)”, se menționează într-un răspuns oficial oferit de reprezentanții Ministerului Sănătății pentru GAZETA de Chișinău.

Ministerul Sănătății a precizat că repartizează doar tineri specialiști pentru a fi angajați în câmpul muncii în cadrul instituțiilor medico-sanitare. În Republica Moldova, în instituțiile medicale activează 30.103 lucrători medicali, dintre care 10.345 sunt medici și 19.758 lucrători medicali cu studii medii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE