Prețul gazului și pachetul trei energetic

836
0

Săptămâna trecută, media de la noi a tirajat o informație, potrivit căreia prețul spot la gazele naturale pe piața europeană a ajuns la doar 34-45 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai mult, potrivit agenției ruse de știri pentru business RBC, care face trimitere la agenția de știri engleză Reuters, prețurile spot pe piețele europene, adică  la gazul care este livrat într-un termen scurt cumpărătorului, poate scădea în curând până la cotații negative.

„Dacă oferta vă rămâne mare, iar depozitele de gaze se vor umple, putem ajunge la prețuri negative la un moment”, a comunicat un trader de pe piața europeană de gaze.

Prețurile pe piețele europene pot ajunge la cotații negative

Reuters face o comparație cu contractele futures (cu livrare peste câteva luni de la cumpărare) în cazul petrolului american de marca WTI, care luna trecută a ajuns la cotații negative.

Prețurile egale cu zero la petrol sau gaze ajung ca atare deoarece piața este suprasaturată pe fundalul unei ierni calde în emisfera de nord și a crizei pandemice mondiale, care a redus dramatic cererea. Pe de altă parte, producătorii de gaze (sau petrol) nu pot opri procesul de producere, or această procedură este mult prea costisitoare. Drept urmare, producătorilor le iese mai ieftin să plătească cumpărătorilor pentru ca aceștia să le ia gazele decât să oprească exploatarea zăcămintelor.

La 22 aprilie, depozitele de gaze în Europa erau pline în proporție de 70% față de 56% acum un an, potrivit datelor asociației Gas Storage Europe. Oferta de gaze este majorată și din cauza livrărilor de gaz lichefiat din țările Orientului Apropiat, în special Quatar.

Republica Moldova cumpără doar de la Gazprom, pierde sau câștigă?

Circa 57% din portofoliul de export al Gazprom, unicul furnizor de gaze în Republica Moldova, este raportat la prețurile spot de pe piețele europene. În cazul a circa 1/3 din gazul exportat de Gazprom, prețul este raportat la prețurile petrolului și ale produselor petroliere pe piețele internaționale. Ultimele, de fapt, au scăzut mai puțin decât petrolul în ultimele luni.

Iar contractul Republicii Moldova în care Moldovagaz cumpără gaz de la Gazprom este legat de acel mix de prețuri la țiței și produsele petroliere, care se aplică cu o întârziere de jumătate de an. Spre exemplu, prețurile din trimestrul întâi la țiței și produsele petroliere determină prețul gazului cumpărat de Moldovagaz în trimestrul trei.Astfel se explică faptul că, în prezent, Republica Moldova achită un preț mai mare pentru gazele livrate de Gazprom decât o mare parte din consumatorii europeni.

În primul trimestru al anului 2020, Republica Moldova a cumpărat gaze de la Gazprom la un preț mediu de 180,26 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în prezent prețul este de circa 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică de trei ori și ceva mai scump decât la bursele regionale.

De prețurile spot mici pe piețele europene beneficiază din plin Ucraina. Săptămâna trecută, traderii ucraineni vindeau gazul cu 70 de dolari pentru mia de metri cubi furnizorilor de gaz ucraineni.

Șeful sistemului ucrainean de transport al gazelor, Serghei Makogon,  menționa acum o lună pentru portalul de știri NewsMaker, că Republica Moldova ar fi putut economisi până la zece milioane de dolari, dacă ar fi cumpărat gaze de pe piețele europene.

Potrivit calculelor acestuia, la începutul lunii aprilie la bursele europene gazul costa 85-90 de dolari pentru mia de metri cubi. Transportat până la hotarul Moldovei acesta ar fi costat circa 134 de dolari. Și așa cum Moldovagaz cumpăra la acel moment gazul de la Gazprom cu 174 de dolari pentru mia de metri cubi, R. Moldova ar fi economisit 40 de dolari la mia de metri cubi sau circa 10 milioane de dolari pe lună. Acum, potrivit calculelor lui Makagon, economia ar putea fi dublă – de 70-80 de dolari la fiecare mie de metri cubi.

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat al Moldovagaz, pieței gazelor naturale de tip spot îi sunt inerente fluctuații sezoniere pronunțate. Vara cotațiile acesteia se ieftinesc, pe când iarna se scumpesc. Mai mult, cotațiile la zi nu includ cheltuielile de transport la cumpărător, care deseori sunt mai mari decât prețul gazului.

În acest context, Vadim Ceban, directorul general al Moldovagaz, spune că mai corectă ar fi compararea prețurilor medii anuale de achiziție. „Potrivit rezultatelor anului 2019, pe baza contractului de lungă durată cu Gazprom, acestea au constituit cca 233 de dolari pentru o mie de metri cubi la intrare în Moldova. În cazul pieței de tip spot, cu luarea în calcul a cheltuielilor de transport până la hotarul țării, prețurile medii ar fi depășit 246 de dolari pentru o mie de metri cubi. Drept urmare, ținând cont de consumul anual, Republica Moldova ar fi trebuit să achite anul trecut circa 14 milioane de dolari în plus pentru gazul consumat, dacă s-ar fi aprovizionat cu gaze de pe piețele spot”, anunță Moldovagaz.

„Potrivit prognozelor preliminare, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova va scădea treptat și va constitui în trimestrul patru circa 100 de dolari la intrare în țară. Astfel vor apărea premise financiare pentru diminuarea tarifului final pentru consumatori, care este aprobat de către Agenția Națională de Reglementare Energetică anume pe baza prețului mediu anual de achiziție”, comunică Vadim Ceban.

Pachetul trei energetic va funcționa de la finele anului curent

Timpul va arăta în ce măsură prognozele directorului Moldovagaz sunt corecte, însă accesul consumatorului la mai multe piețe de unde să aleagă contractul cel mai avantajos nu poate fi decât benefic.

Contractul actual al Moldovagaz cu Gazprom expiră la finele acestui an și până atunci consumatorii moldoveni nu vor putea beneficia de jocul prețurilor pe piețele europene. Totodată, la sfârșitul anului curent ar trebui să se încheie și monopolul Gazprom pe piața moldovenească de gaze, Republica Moldova urmând să implementeze pachetul trei energetic.

Acesta presupune separarea furnizării de gaze de distribuire. Adică operațiunile respective urmează a fi efectuate de entități separate. În acest sens, Ministerul Economiei și Infrastructurii spune că, la 1 octombrie curent, va fi încheiată separarea SRL MoldovaTransgaz de SA Moldovagaz, încheindu-se și conformarea la pachetul trei energetic.

Potrivit lui Ceban, în lanțul aprovizionării cu gaze naturale vor exista trei verigi: furnizorul, transportatorul și distribuitorul. Dacă furnizor ar putea fi oricine, inclusiv Gazprom (Rusia), Transgaz (România) sau unii traderi, care să aducă gazele până la hotarul cu Republica Moldova, deocamdată se prefigurează doi transportatori: Moldovatransgaz și Vestmoldtransgaz, conducta Ungheni-Chișinău urmând a fi dată în exploatare până la 1 august, potrivit ultimelor estimări.

Despre cum crede că va funcționa piața moldovenească a gazelor după implementarea pachetului trei energetic, Vadim Ceban ne-a promis să ne povestească în cadrul unui interviu, într-un număr viitor al ziarului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE