Premierul Ion Chicu și-a făcut publice veniturile obținute în anul 2019. Și miniștrii cabinetului său și-au publicat declarațiile de avere și interese personale pe site-ul Autorității Naționale de Integritate. Printre cei mai bogați miniștri din Guvern se numără Serghei Pușcuța, Oleg Țulea și Serghei Răilean.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPrim-ministrul Ion Chicu a avut un salariu mediu de circa 20 de mii de lei pe lună înainte de a conduce Executivul. Premierul și-a publicat declarația de avere și interese personale, unde notează că în anul 2019 a obținut 180 de mii de lei de la Ministerul Finanțelor, pe când deținea funcția de ministru, și peste 48 de mii de lei de la Aparatul Președintelui, în perioada iulie-noiembrie 2019, când a fost consilier al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.
Începând cu 14 noiembrie 2019, Ion Chicu conduce Guvernul Republicii Moldova. Anul trecut, Ion Chicu a câștigat peste 14 mii de lei ca prim-ministru. Familia Chicu deține în proprietate un autoturism de marca Suzuki Vitara, fabricat și procurat în anul 2015, care l-a costat 200 de mii de lei, și o vilă dobândită în același an. Familia sa mai are câteva terenuri agricole.
Ce salariu are un ministru?
Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a primit peste 128 de mii de lei de la Guvern și Parlament, iar peste 9 mii de lei i-a obținut din activitatea didactică desfășurată la Academia „Ștefan cel Mare” din cadrul MAI. Cristina Lesnic declară că are în proprietate un apartament cumpărat în anul 2008.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a avut venituri de aproape 203 mii de lei. Tot pentru anul 2019, Oleg Țulea notează că familia sa și-a procurat o casă de locuit pe care a plătit un milion 450 de mii de lei. Familia Țulea mai deține un apartament și un autoturism de marca Mercedes C180.
Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a primit puțin peste 10 mii de lei din funcția de ministru și peste 175 de mii de lei de la Președinția Republicii Moldova. Ministrul Perju declară că are un autoturism de marca Honda CRV, produs în anul 2004, pe care l-a cumpărat în anul 2010 cu 7.500 de euro. Familia sa deține câteva terenuri agricole și o casă de locuit.
Un apartament, un garaj și un mijloc de transport are în proprietate Alexandru Pînzari, ministrul Apărării al Republicii Moldova. Ministrul Pînzari declară că familia sa are un apartament cumpărat în anul 2002 cu doar 20 de mii de lei. În anul 2019, Alexandru Pînzari a obținut 155 de mii de lei de la Inspectoratul General al Poliției. În perioada când nu a activat în instituțiile de stat, Alexandru Pînzari declară venituri primite de la Tirex Petrol, în valoare de peste 55 de mii de lei, și aproape 5 mii de lei încasați de la firma EstConConstruct.
Ministru fără mașină?
Anul trecut, Pavel Voicu, ministru al Afacerilor Interne (MAI), a obținut în total peste 230 de mii de lei, bani acumulați din salariul de la MAI și Aparatul Președintelui Republicii Moldova. Ministrul de Interne afirmă că deține două case de locuit, un garaj și două terenuri. În declarația de avere și interese personale, Pavel Voicu nu spune dacă familia sa are în proprietate sau folosință vreun autoturism.
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a obținut 259 de mii de lei de la instituția pe care o conduce. Peste 17 mii de lei i-a primit de la Academia de Științe a Republicii Moldova, iar 59 de mii de lei i-a câștigat din activitatea didactică prestată la Universitatea de Stat a Moldovei. Igor Șarov a mai obținut un onorariu de peste nouă mii de lei din drepturi de proprietate intelectuală. Acesta notează că familia sa deține un teren, un apartament și două autoturisme de marca Honda CRV și Reno 25.
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a primit 131 de mii de lei de la instituția pe care o conduce. Nagacevschi are un garaj, un apartament și două autoturisme de marca Volvo S80 și Minicooper S, pe care ar fi plătit peste 500 de mii de lei și, respectiv, 13.500 de euro. Acesta declară că familia sa mai are în proprietate două apartamente.
Venituri de milioane
Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța, tot el și ministru al Finanțelor, a primit din salariul de funcție circa 12 mii de lei. Tot în anul 2019, Serghei Pușcuța a avut 472 de mii de lei de la Serviciul Fiscal de Stat, unde a deținut funcția de director. Familia sa are în proprietate două apartamente, garaj, un autoturism Skoda și alte șapte imobile.
Autoturismul a costat 556 de mii de lei, fabricat și procurat în anul 2018. Potrivit declarației de avere și interese personale, Serghei Pușcuța este cel mai bogat membru al Guvernului. Ministrul Finanțelor declară că familia sa a acumulat peste un milion și jumătate de lei din darea în arendă a bunurilor imobile, locațiune și din activitatea economică în baza patentei.
Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a avut venituri salariale de aproape 199 de mii de lei. Tot anul trecut, ministra Dumbrăveanu a obținut salarii în valoare de 43.700 de lei de la Președinția Republicii Moldova. Peste 16 mii de lei i-au venit sub formă de indemnizație de la I.S. Crepor. Aceasta declară că familia sa deține o casă de locuit, două apartamente și un autoturism de marca Mercedez C200 cumpărat în anul 2010 cu 60 de mii de lei.
Anul trecut, Serghei Răilean care a devenit în martie 2020 ministru al Economiei și Infrastructurii, a încasat 549 de mii de lei de la Agenția Servicii Publice (ASP), de unde a fost demis în iulie 2019. Reiese că în cele șase luni și jumătate, cât a condus ASP, Serghei Răilean a avut un salariu de circa 90 de mii de lei.
După demisia sa din funcția de director ASP, Răilean declară că a primit o „compensare de eliberare” de aproape 220 de mii de lei și alți 36 de mii de lei „ajutor material”. În anul 2019, ministrul a mai activat secretar la PDM, de unde a primit 40 de mii de lei. Familia Răilean deține o casă de locuit, un spațiu comercial de 147 de metri pătrați.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE