Există decedați de Covid-19 ce nu figurează în listele oficialilor

1478
0
Imagine simbol

De la începutul pandemiei, autoritățile din Republica Moldova anunță zilnic publicul despre noile contaminări, decese și cazuri tratate. Pe data de 4 aprilie 2020, sâmbătă, în conferință de presă, autoritățile au anunțat decesul a patru persoane. În informația oficială nu a fost inclus și decesul Jannei Barsucova (82 de ani), din Cricova. Femeia decedată era prietenă cu primul medic din R. Moldova răpus de infecția COVID-19, Ecaterina Litvinschi (79 de ani). Ele locuiau în scara unui bloc din orașul Cricova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe 5 aprilie 2020, Primăria Cricova anunța locuitorii orașului, printr-o postare pe facebook, că „a decedat Barsucova Janna A. A fost o persoană plină de viață și cu un suflet mare. Indiferent care ar fi cauza morții, a plecat dintre noi un om care a fost alături de fiecare persoană care se adresa după ajutor, numai pe ea, cu părere de rău, n-am reușit să o salvăm. Condoleanțe familiei și celor apropiați. Dumnezeu s-o odihnească în pace”.

Anunțul a fost urmat de comentarii care conțineau mesaje de condoleanțe transmise familiei și mesaje prin care era caracterizată femeia care a plecat din viață. Cricovenii care au cunoscut-o o descriu ca pe „un om bun, minunat, puternic, care a ajutat multă lume”.

Janna Barsucova (82 de ani) a lucrat în calitate de felcer și asistentă medicală toată viața.

„Am ajuns să ne temem unii de alții”

„Ea locuia doar cu fiul său, Iaroslav, care este angajat în calitate de infirmier la Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Acum e spitalizat la Spitalul de Boli Infecțioase din Chișinău „Toma Ciorbă”, fiind infectat cu Covid-19. Cea mai bună prietenă a Jannei era Ecaterina Litvinschi, primul medic care a decedat de coronavirus. Ecaterina o vizita zilnic pe Janna. Îi făcea injecții, deoarece Janna avea nevoie de ajutorul ei, suferea de Alzheimer. Ele locuiau în aceeași scară”, ne-a spus o vecină a ambelor femei decedate.

Potrivit acesteia, de la Ecaterina Litvinschi s-au molipsit de Covid-19 și fiul Jannei Barsucova, dar și soțul primului medic decedat de coronavirus, care acum se află la spital.

„După ce i-au luat la spital pe toți trei, în afară de Jana, au instituit carantină în scară, apoi în tot blocul în perioada 22 martie – 4 aprilie. Pe fiul ei, I. B., l-au luat la spital pe 20 martie, iar Janna Barsucova a fost internată peste două zile, pe 22 martie, la insistența și chemarea unui prieten al fiului.

Două zile a stat singură în casă. A bătut la uși într-o zi, dar, din cauza acestei infecții, nimeni de pe palier nu i-a deschis. Ea mereu își căuta feciorii (femeia plânge). Avea pierderi de memorie. A avut doi fii, unul a decedat. Toți știau că și feciorul ei avea coronavirus. Le-a fost frică”, ne-a mărturisit cu tristețe în voce femeia, zicând: „Ce timpuri am ajuns! Să ne temem unii de alții!”, ne-a spus o prietenă a femeilor, E.B.

Test pozitiv la Covid-19

Potrivit ei, Janna Barsucova a fost dusă la spital cu o ambulanță echipată special pentru cei bolnavi de coronavirus, „deoarece au fost preîntâmpinați că feciorul ei este deja infectat cu Covid-19. Cei de la ambulanță au spus că au dus-o la Spitalul Feroviar, dar a fost internată la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, str. Pușkin 51. Eu am sunat la spital pe la prânz și mi-a spus o asistentă, care s-a prezentat Stela, că, pe la ora 18.00, vor ști rezultatele testului Covid-19. Mi-a spus că testul e pozitiv. De acolo au dus-o la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și a stat la reanimare. Și fiul ei acum tot la acest spital se află”, ne-a spus sursa noastră.

Potrivit ei, chiar fiul Jannei Barsucova i-a spus că și ea avea Covid-19.

„Să știți că Ecaterina Gheorghievna îi ajuta și mereu intra la ei, deoarece Janna Alexandrovna suferea de Alzheimer. Dar și până a se îmbolnăvi, Ecaterina Gheorghievna intra întotdeauna la Janna Alexandrovna. Erau prietene și uitați-vă că ambele au decedat. Virusul le-a ucis. Janna a decedat sâmbătă la ora 13.40”, ne-a spus sursa noastră.

Și vecina Jannei Barsucova și a Ecaterinei Litvinschi, care ne-a mărturisit că ascultă știrile, s-a mirat că „la știri nu au anunțat despre decesul Jannei”.

Janna Barsucova a fost înmormântată luni, 6 aprilie, la vârsta de 82 de ani. „Pe 5 mai avea să facă 83 de ani”, ne-a spus E. B.

Ministerul anunță patru decese, dar descrie doar trei

Amintim că primul medic din R. Moldova răpus pe 27 martie de COVID-19 lucra în cadrul asistenței medicale de urgență de la Cricova. Femeia avea 79 de ani și era angajată.

Pe site-ul ministerului de resort, într-un comunicat publicat pe 4 aprilie, scrie că „azi au fost înregistrate alte 3 decese din cauza noului coronavirus: o femeie de 27 ani din Tiraspol, o femeie de 57 ani din Chișinău și o femeie de 65 ani din Chișinău”.

În același comunicat, Ministerul Sănătății anunță că „doar astăzi, 4 aprilie, au fost înregistrate în total patru decese”. Cine e al patrulea decedat nu scrie. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Cristina Stratulat, ne-a declarat că orice informație despre decesele în urma infecției de Covid-19 din ultimele zile o găsim pe site.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE