Dodon, epidemiologul

1152
0
Foto: Natalia Munteanu

În pofida crizei de coronavirus, politicienii moldoveni, mai ales cei de la putere, nu uită că suntem într-un an electoral. În lupta cu noul coronavirus se implică și președintele Igor Dodon, deși nu are atribuții legale în acest sens. Potrivit Hotărârilor de Guvern, șeful statului nu face parte din Comisia pentru Situații Excepționale, dar nici din Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Analistul politic Igor Boțan, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, menționează că „propaganda socialistă vrea să dea impresia că, fără implicarea totală a șefului statului, lucrurile ar sta mult mai prost”. Analistul politic afirmă că președintele Igor Dodon nu ar avea atribuții constituționale pentru coordonarea acestei crize de sănătate. Totodată, Igor Boțan susține că „și opoziția face cam același lucru, încearcă să găsească tot felul de puncte slabe, vine cu propuneri și critică acțiunile pe care le întreprinde șeful statului”.

După ședința de marți, 24 martie, a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, președintele Dodon le-a răspuns politicienilor și criticilor săi, spunând că situația este gestionată de conducerea țării și de specialiști. „Unele persoane politice sunt foarte surprinse, indignate că președintele țării este implicat plenar în gestionarea acestei crize. Eu vreau să vă asigur, stimați oponenți, stimați critici care stați în carantină acasă, nu aveți cu ce vă ocupa, doar de politică. Noi am decis să stăm în prima linie și să gestionăm situația împreună cu poliția și medicii”, le-a răspuns Dodon.

Președintele Dodon susține că, împreună cu premierul și ministra Sănătății, vor gestiona această criză până nu vor rezolva toate problemele. „Evident că sunt riscuri. Nimeni nu a trecut prin așa crize. Nu doar în Republica Moldova, dar și în alte țări. Dar OMS ne apreciază”, a conchis Igor Dodon. Șeful statului a menționat că vor face față acestor provocări doar împreună cu cetățenii Republicii Moldova.

Deputatul Sergiu Litvinenco, într-o postare pe facebook.com, a scris că Igor Dodon nu are competențe legale și constituționale de a coordona criza COVID-19. „Tare bine ar fi dacă Dodon nu ar ieși în briefinguri alături de ministra sănătății. Mai ales că nu are competențe constituționale și legale în acest sens. Va contribui astfel la creșterea încrederii în autorități. Dar această încredere este un element care poate face diferența în toată această perioadă nefastă”, consideră parlamentarul PAS.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE