Ce se întâmplă în Chișinău pe timp de coronavirus. Fotoreportaj

1120
0
Foto: Natalia Munteanu

Republica Moldova a intrat de marți, 17 martie în stare de urgență din cauza coronavirusului. În general, oamenii respectă recomandările autorităților. Stau mai mult acasă, evită deplasările care nu sunt absolut necesare, socializează în grupuri mici, iar multe companii au început să lucreze de la domiciliu. Pe străzi mai circulă doar cei care merg la serviciu, cumpărături, farmacie, oficiul poștal sau bancă.

Foto: Natalia Munteanu

GAZETA de Chișinău a ieșit în stradă să vadă atmosfera din municipiul Chișinău. Chiar de draga dimineață, unii cetățeni au format rânduri la magazine pentru a-și face proviziile alimentare.

Foto: Natalia Munteanu

Alții au mers la băncile comerciale pentru diverse servicii financiar-bancare sau la Oficiile Poștale, care în aceste zile lucrează după un grafic special.

Foto: Natalia Munteanu

Polițiștii sunt la fața locului și urmăresc cum sunt îndeplinite măsurile anunțate de autorități, în special respectarea distanței sociale de un metru. La Oficiul Poștal de la Buiucani, un bătrân se arată nemulțumit de faptul că în farmacii nu găsește măști medicale, iar măsurile luate creează multă panică. Bărbatul spune că dacă s-ar vinde măști, ar cumpăra tot acum, dar la preț omenesc.

Foto: Natalia Munteanu

La colț de stradă zăresc un bătrân care încerca să vândă leurdă. „Vă rog, nu mă fotografiați. Vând leurdă. Am cules-o din pădure. Primesc 400 de lei pensie. Nu știu cum să trăiesc din acești bani”, se jăluie bărbatul. I-am promis că nu-i public fotografia. Ulterior, am văzut că bărbatul nu mai era acolo. Probabil l-a alungat acasă Poliția pe care am văzut-o în fața unui market din regiune.

Foto: Natalia Munteanu

Urc în transportul public. Pasageri puțini: unii cu mască, iar alții fără. Taxatorii din troleibuze sunt bine echipați. Aceștia poartă mănuși, mască și halat medical. Deplasându-mă în jos pe strada Creangă văd că este închis parcul Dendrariu.

Foto: Natalia Munteanu

Ajung în preajma Grădinei Publice Ștefan cel Mare și Sfânt: O femeie, care poartă mască medicală, stă pe o bancă privind la porumbeii din Scuarul Europei. Parcul e aproape pustiit. Un angajat al întreprinderii „Spații Verzi” face curat și adună gunoiul din coșuri, iar un bărbat se odihnește pe un scaun.

Foto: Natalia Munteanu

În parc mai activa un butic unde se comercializează cafea și produse de patiserie. Un grup de bărbați se apropie și cumpără câte un espresso. Era aproape ora prânzului.

Foto: Natalia Munteanu

Încet, încet ajung la Piața Centrală care e închisă. Doar câțiva lucrători mai trebăluiesc pe teritoriu. Constat că orașul a devenit prietenos pentru bicicliști.

Foto: Natalia Munteanu

Toate panourile de pe Teatrul Național Mihai Eminescu au fost scoase. Clădirea arată sublim. Prima dată văd piața de tablouri de lângă Sala cu Orgă – fără niciun comerciant. Doar câțiva trecători mergeau printre rândurile pieței improvizate.

Foto: Natalia Munteanu

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here