Declarațiile liderului separatist de la Tiraspol, conform cărora negocierile privind conflictul transnistrean degradează și că președintele Republicii Moldova nu și-ar îndeplini promisiunile față de Rusia, demonstrează concurența dintre Vadim Krasnoselski și Igor Dodon. Cei doi lideri, susținuți de Federația Rusă, încearcă să se poziționeze cât mai bine pe lângă Moscova. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu, care a menționat pentru GAZETA de Chișinău că, de fapt, Vadim Krasnoselski nu-și dorește soluționarea conflictului transnistrean.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Declarațiile caracterizează concurența dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski pentru favorurile Moscovei. Ei de fapt încearcă să se poziționeze cât mai bine pe lângă Moscova, deoarece de acolo primesc susținerea materială și politică. Ei se privesc unul pe altul ca pe niște concurenți pentru favorurile Moscovei. Krasnoselski nu are niciun interes de soluționare a conflictului transnistrean. Întotdeauna vor fi concurenți și nu ne putem aștepta la o înțelegere între ei”, consideră Țăranu.
Krasnoselski, nemulțumit de declarațiile lui Dodon
Șeful administrației ilegale din stânga Nistrului l-a criticat pe Igor Dodon care a spus că există progrese în reglementarea transnistreană. „Eu l-aș sfătui pe Igor Dodon să se gândească la altceva, la promisiunile pe care le-a făcut Federației Ruse. Este vorba de instituirea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, revenirea pe piața mass-media a televiziunilor ruse, crearea școlilor cu predare în limba rusă pe teritoriul statului vecin (n.r. – Republica Moldova), fiindcă aproape toate au fost închise. Socialiștii au venit la putere, dar unde-s promisiunile? Unde?”, a declarat Vadim Krasnoselski în mass-media din regiunea transnistreană, informează Radio Chișinău.
Contactat de GAZETA de Chișinău, pentru a afla pârghiile legislative prin care președintele statului ar putea face schimbări în domeniul istorico-lingvistic, expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu spune că Igor Dodon nu poate face nimic din ceea ce invocă Vadim Krasnoselski.
„Nu. Asta doar Parlamentul poate face, prin modificarea legilor și a Constituției Republicii Moldova. Prin decret, președintele Dodon nu poate face nimic din ceea ce invocă Krasnoselski. Asta e de competența exclusivă a Parlamentului, Guvernului și a ministerelor de specialitate”, precizează Nicolae Osmochescu, ex-judecător la Curtea Constituțională a Moldovei.
Să fim atenți la semnalele pe care le auzim
Pe de altă parte, istoricul Anatol Petrencu afirmă că, de fapt, Igor Dodon ar putea face schimbările promise – impunându-se prin oamenii pe care-i are în instituțiile de resort din RM. „Formal, nu poate, dar el se impune prin oamenii pe care-i are acolo”, explică Anatol Petrencu. Istoricul menționează că dacă basarabenii acceptă limba rusă ca limbă de comunicare interetnică, odată cu aceasta „vin simbolurile, vine propaganda și mentalitatea rusă. Vine determinarea cetățenilor noștri să voteze așa cum ne dictează. Încet, încet, ne transformăm într-o gubernie rusească”, notează Petrencu.
„Ce spune Krasnoselski nu ar trebui să ne deranjeze foarte tare. Ar trebui să ne deranjeze aceste promisiuni tâmpite ale lui Dodon. Krosnoselski n-ar fi spus dacă Dodon nu ar fi declarat că vrea ca limba rusă să fie limbă de comunicare interetnică. Acest lucru l-a declarat și la Consiliul Europei. Republica Moldova este stat independent și suveran. În Constituția noastră, denumirea limbii este scrisă greșit. Curtea Constituțională a demonstrat acest lucru. Limba statului Republica Moldova este româna. Fiecare cetățean este obligat să cunoască limba română. Rușii care nu vor să vorbească limba română – e treaba lor, dar ei nu ne pot obliga să vorbim în limba rusă”, declară istoricul Anatol Petrencu.
La rândul său, Ion Leahu, ex-membru al Comisiei Unificate de Control, susține că „de fiecare dată când Chișinăul manifestă o modestă verticalitate – urmează reacția previzibilă a Tiraspolului în forma declarației lui Krasnoselski”. „Nu-i nimic absolut nou. De când sunt ei, atâta timp cât le mergi în întâmpinare și îndeplinești tot ce doresc, ei spun că suntem cooperanți. Dacă prezinți și alte puncte de vedere, declară că suntem necooperanți, îi inducem în eroare. Suntem incapabili să purtăm tratative”, spune Ion Leahu.
„Tiraspolul reglementează doar problemele care-l interesează”
Totodată, întrebat ce fel de negocieri așteaptă Tiraspolul de la Chișinău, Ion Leahu menționează că scopul autorităților neconstituționale este consolidarea statului (n. r. – regiunea transnistreană) independent și suveran. „Ei au un singur scop: să-și realizeze toate aspirațiile care le-ar permite să-și consolideze statul suveran și independent. Politica pornită pe timpul democraților, tactica pașilor mici, a fost o politică absolut în favoarea lor (n. r. – a Tiraspolului). Apostilarea diplomelor și circulația transportului implicat în comerțul internațional sunt pași uriași pentru regiunea transnistreană, în fortificarea statului lor suveran și independent”, explică Leahu.
Vadim Krasnoselski este nemulțumit că în școlile din Republica Moldova se studiază „Istoria Românilor”. „Atenție, nu Istoria României, dar Istoria Românilor. Limba română, simbolurile românești. Statul merge în direcția celor a căror istorie o învață. Totul este foarte simplu, nu trebuie să trăim cu iluzii. Dacă în Republica Moldova ar fi studiată Istoria Federației Ruse, ar fi vorbit limba rusă, ar fi fost totul clar, dar timp de 30 de ani este studiată Istoria Românilor, se vorbește limba română. Ordinul privind calea Basarabiei vine din România”, spune liderul de la Tiraspol.
Liderul separatist a declarat că regiunea transnistreană nu trebuie văzută ca o ancoră care ar opri Unirea Basarabiei cu România, deoarece generația actuală crește „având vectorul îndreptat spre România”. Krasnoselski spune că regiunea transnistreană nu mai poate schimba ceva, deoarece așa ar fi educată societatea din dreapta Nistrului prin predarea „Istoriei Românilor” și a limbii române.
Pe 7 februarie 2020, Igor Dodon a spus că 300 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene – ceea ce ar reprezenta aproape întreaga sa populație – dețin buletine de identitate ale Republicii Moldova.
Igor Dodon a afirmat că între cele două maluri ale Nistrului există deja un nivel avansat de integrate economică – întreprinderile din regiune beneficiază de aceleași preferințe comerciale europene de care se bucură toți agenții economici din R. Moldova, iar circa 70% din exporturile regiunii sunt asimilate de malul drept al Nistrului și țările Uniunii Europene.
Soția lui Vadim Krasnoselski ar avea cetățenie română
Svetlana Krasnoselskaia, soția liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar deține cetățenia României, susține Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”. După ce Vlad Bilețchi a făcut publică această informație, deputatul Lilian Carp a trimis o solicitare oficială Guvernului României, prin care cere retragerea cetățeniei Svetlanei Krasnoselskaia. În același timp, liderul „UNIREA-ODIP” a expediat o scrisoare pe adresa Autorității Naționale pentru Cetățenie.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE