Momentul potrivit pentru Dodon

1059
0
truck with metal scrap in the industrial area

 Guvernul Chicu anunță privatizarea uneia dintre cele mai importante companii cu capital de stat, SA Metalferos. Această societate a fost în ultimii zece ani, în principal, fieful Partidului Democrat din Moldova. Deși i-au crescut considerabil vânzările în ultimii patru ani, profitul net al companiei nu a depășit 4%. Potrivit investigațiilor Procuraturii Anticorupție, cea mai mare parte din profit era împărțită de membrii unui grup criminal alcătuit din reprezentanți ai administrației întreprinderii și proprietari de firme-căpușă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Inițiativa privind privatizarea SA „Metalferos” vine din partea președintelui Igor Dodon. El este cel care a solicitat Guvernului să fie „scoasă la privatizare” SA Metalferos, unde statul deține 78 la sută din acțiuni.

„Las să scoată la privatizare Metalferos, să nu fie învinuit cineva. Ce treabă are statul să se implice în piață? Acolo sunt operatori privați, lasă ei să concureze și să vândă unde doresc”, și-a justificat șeful statului demersul. Ideea lui Dodon a fost susținută, imediat și fără rezerve, de premierul Ion Chicu. „Cu o durere de cap mai puțin”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Anularea monopolului acordat de către Guvern SA „Metalferos” a fost o condiție prevăzută în acordul încheiat între Blocul Politic ACUM și PSRM. Numai că Dodon pesemne că nu era de acord ca de acest lucru să se ocupe Guvernul Maia Sandu.

În cadrul unui interviu televizat din octombrie 2019, șeful statului a declarat că susține liberalizarea pieței metalelor, dar cu anumite condiții.

„Haideți să facem, dar cum o facem?… Am înțeles că sunt firme din România și din alte țări care vor să vină să preia aici piața ș.a.m.d. Dacă dăm liber la toți, dăm liber la toți… Să vedem ce va fi cu această piață”, a declarat Dodon.

Trebuie menționat că nașul de cununie al lui Dodon, Sergiu Catană, a deținut funcția de director economic la Metalferos din 2007. Dodon îl califică pe nașul său drept un profesionist și curat ca lacrima, chiar dacă schemele ilegale au curs gârlă cel puțin în ultimii ani.

Guvernul Sandu a suprimat monopolul

Executivul Maia Sandu a propus un pachet de legi menit să demonopolizeze Metalferos și să liberalizeze piața de export a deșeurilor de metale. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, a anunțat chiar că un grup restrâns de agenți economici avea contracte directe cu Metalferos și își menținea supraprofiturile din comercializarea deșeurilor de metale.

La 2 noiembrie 2019, cu două zile înainte de demitere, Guvenul Sandu, la solicitarea ministrului Brânzan, a abrogat o hotărâre din 2002 privind „modul de desfăşurare a concursului pentru obţinerea licenţei de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii, de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul R. Moldova şi care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, precum şi exportul acestora”.

Astfel, Metalferos a fost lipsită de monopolul pe care îl deținea pe piață metalelor.

Abia în decembrie 2019, Procuratura Anticorupţie a informat că a efectuat percheziții la membrii administrației companiei – inclusiv la domiciliul fostului director Alexei Țimbrovschi – și la firmele afiliate companiei în perioada 2015–2019.

Oamenii legii au dezvăluit că persoanele vizate au folosit o schemă care consta în achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase prin acțiuni de intermediere fictivă. Procurorii au stabilit că administrația Metalferos falsifica documentele de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase în scopul creșterii artificiale a prețului la cumpărare și micșorării artificiale a prețului la vânzarea către intermediari. Diferența era însușită de grupul criminal organizat.

În Guvernul Filip, au crescut vânzările, dar s-a redus profitul

Venitul anual al SA Metalferos constituie aproximativ peste un miliard de lei. În pofida acestei valori, profitul companiei nu a atins, cel puțin după 2015, barem 5% din venitul său.

Potrivit rapoartelor financiare, în 2015, Metalferos a avut venituri din vânzări de un miliard de lei și un profit de doar 41,3 milioane, ceea ce reprezintă circa 4,1% din venit. În 2015, profitul companiei a scăzut cu 1/3 faţă de 2014 şi de circa nouă ori faţă de 2011. Începând cu 2016, deși veniturile din vânzări au crescut de la 750 de milioane de lei la 1.448.744.200, profitul net a scăzut de la 4,4% la 3,2%.

Cea mai mare parte din fierul uzat colectat de Metalferos este transportat, de obicei, prin intermediari, la Uzina Metalurgică din Râbnița, unul dintre cei mai importanți contribuabili ai regimului de la Tiraspol.

Mai mult, Chișinăul s-a oferit să sprijine Uzina Metalurgică de la Râbnița în perioada sancțiunilor economice aplicate de autoritățile ucrainene. În 2019, potrivit unei investigații Rise, fostul premier Pavel Filip „l-a rugat” pe fostul președinte ucrainean Poroșenko să scape Uzina Metalurgică din Râbnița de sancțiunile impuse de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Chiar și în perioada în care s-a aflat în lista neagră a Kievului, Uzina Metalurgică din Râbnița a continuat să primească fier uzat din Ucraina prin intermediul unei companii din Chișinău.

Democrații au fost niște apărători fervenți ai monopolului SA Metalferos, susținând că liberalizarea pieței va duce la falimentarea întreprinderii.

Opiniile experților

Expertul în domeniul economiei, Sergiu Gaibu, susține că privatizarea SA Metalferos trebuie precedată de o serie de acțiuni: „eliminarea oricăror bariere la exportul metalului uzat către România și Ucraina; interzicerea transportării metalului uzat pe malul stâng al Nistrului până la suprimarea tarifului damping la gazele livrate Uzinei Metalurgice din Râbnița și până când nu va fi separată datoria la gaz a malului stâng de cea a malului drept al Nistrului.

La rândul său, colonelul în rezervă Ion Leahu, fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate, susține că statul încearcă să privatizeze o întreprindere care lucrează eficient și care aduce venit. „Pesemne că în curând vom asista la o comedie similară concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Uzina Metalurgică din Râbnița lucrează în exclusivitate cu metal uzat, de colectarea căruia se ocupă SA Metalferos. Problema politicii de importuri este una foarte importantă, jucând cu prețurile și impozitele poți să faci un profit extraordinar.”

Jurnalistul și expertul în economie, Ion Preașcă, opinează că Metalferos face parte din întreprinderile cu capital de stat unde la conducere sau în consiliul de administrație au fost persoane apropiate unor grupări politice și de afaceri.

„Astfel, mijloacele financiare erau direcționate către anumite companii, după care, la rândul lor, ajungeau și la partide. Metalferos rămâne cea mai dezvoltată companie din domeniu, are infrastructură, cu un venit de aproape un miliard de lei care, în condiții de liberalizare, ar putea să se reducă.”

 Ilie Gulca

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE