Moldovenii în post-Brexit

1267
0
People celebrate Britain leaving the EU on Brexit day in London, Britain January 31, 2020. REUTERS/Henry Nicholls

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană (UE) pe 31 ianuarie 2020. În acest an nu se schimbă nimic în relația dintre UE și Marea Britanie, deoarece există o perioadă de tranziție care expiră la 31 decembrie 2020, timp în care cele două părți negociază condițiile de colaborare pe viitor. Moldovenii care dețin cetățenia României pot intra pe teritoriul britanic în următoarele 11 luni ca și până acum, fără viză, cu pașaport românesc sau pe baza cărții de identitate. Deținătorii de acte moldovenești au nevoie în continuare de viză pentru a intra în Marea Britanie (UK).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În lipsa unui tratat de colaborare dintre UE și UK, schimbările pentru cetățenii basarabeni care călătoresc în Marea Britanie, inclusiv pentru cei care muncesc acolo, sunt greu de estimat. GAZETA de Chișinău a discutat cu trei moldoveni stabiliți în Regatul Unit. I-am întrebat care le sunt așteptările și cum ar putea să se schimbe lucrurile în UK după Brexit.

Andrei Cebotari este un tânăr din Chișinău stabilit la Londra, unde lucrează producător în departamentul de post-producție din cadrul companiei internaționale „Unilever”. Andrei spune că așteaptă claritate. „Încă nu se știe ce fel de tranzacții comerciale vor face ambele părți (UE și UK). Sper ca să nu se schimbe prea multe. Familia surorii mele și cu mine am obținut statutul de rezident permanent, iar asta înseamnă că, din punct de vedere legal, nu ne facem griji”, susține basarabeanul de la Londra.

Ce trebuie să știe moldovenii care se află în Marea Britanie

Bărbatul precizează că pentru a-și continua traiul în UK, a avea acces la muncă, medicină, ajutor financiar de la stat sau posibilitatea de a face studii după anul 2021, cetățenii statelor europene trebuie să aplice pentru noul statut de ședere post-Brexit. Există două variante. Cei care au locuit în ultimii cinci ani în Marea Britanie sunt eligibili pentru statutul de rezident permanent. Cei care s-au aflat în UK o perioadă mai scurtă pot obține statutul de stabilire provizorie.

În pofida faptului că majoritatea basarabenilor stabiliți în Marea Britanie sunt cetățeni ai României, Andrei Cebotari se arată indignat că „Ambasada Republicii Moldova la Londra se face moartă în păpușoi, că nu vede și nu aude nimic. Un fel de „satul arde și baba se piaptănă”. Ar fi bine să facă măcar o postare, pe pagina sa oficială de facebook.com, despre pașii care trebuie urmați de moldovenii stabiliți în Marea Britanie, după ieșirea UK din UE. Înțeleg că majoritatea moldovenilor sunt aici cu pașapoarte românești, însă nu cred că asta îi scutește de responsabilitatea pe care o poartă față de cetățenii săi”, consideră Andrei Cebotari.

GAZETA de Chișinău a verificat mesajele de pe pagina de facebook.com a Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, și într-adevăr nu există nicio postare despre Brexit și ce trebuie să cunoască moldovenii stabiliți în UK.

Va scumpi Brexit-ul viața în Marea Britanie?

Un alt emigrant moldovean de la Londra cu care am vorbit este Ștefan Bîrcă, originar din satul Horodca, raionul Ialoveni. Acesta este muncitor pe șantierele de construcții din capitala Regatului Unit. Bărbatul speră că totul va fi bine. „Sincer, nu știu ce va fi. Oamenii spun că vor fi condiții nefavorabile pentru muncitorii moldoveni/români. Banii vor fi insuficienți. Vor rămâne aici doar cei care o duc mai bine. La drept vorbind, eu vreau să revin în Moldova. Un dor nebun mă atrage acasă. Sunt aici cu familia. Dar, când mă gândesc că acasă nu am cum să obțin ce am aici, mă împac cu gândul și mai rămân aici cât este posibil de lucrat. Sper la un viitor bun”, mărturisește Ștefan.

Tot în Marea Britanie locuiește basarabeanca Tamara Șchiopu care administrează o fermă eco în localitatea Pangbourne. Aceasta crede că moldovenii care stau legal în UK de cel puțin cinci ani – nu vor fi „atinși” de schimbările post-Brexit. „Ei vor continua să lucreze, să trăiască și să călătorească fără nicio schimbare. Cei care au intrat în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 – trebuie să-și facă număr social de identificare. Astfel sunt incluși în sistemul britanic și au dreptul să aplice pentru cartea de rezidență. Cei care vor intra în UK după 31 decembrie 2020 vor avea nevoie de viză și contract de muncă prestabilit. Marea deosebire va fi din anul 2021”, adaugă Tamara Șchiopu.

Tamara Șchiopu nu așteaptă nicio schimbare în defavoarea sa, deoarece deține cetățenia Marii Britanii. Oricum basarabeanca mărturisește că democrația în UK este una matură, indiferent cine stă la putere în Regatul Unit. Femeia este sigură că oamenii din Marea Britanie nu se vor pomeni într-o zi că trăiesc într-un stat dictatorial. Pe plan economic, Tamara Șchiopu a observat că lira sterlină este în creștere, iar aceasta speră că valuta UK se va întări în continuare.

Sectorul social are mult de pierdut

Dezavantajul Marii Britanii constă în faptul că spitalele și centrele sociale rămân practic fără finanțare de la stat. Se întâmplă deoarece autoritățile britanice vor să micșoreze deficitul bugetar. „Nu sunt de azi, dar de când au intrat conservatorii la putere. Vor să micșoreze deficitul bugetar. Spitalele și centrele sociale rămân fără finanțare. Descurcați-vă cum știți. Găsiți bani. Sectorul social are mult de pierdut”, povestește Tamara Șchiopu. Salvarea acestui sector vine de la cetățenii britanici care donează într-adevăr foarte mult pentru caritate.

Tamara Șchiopu mai spune că, după Brexit, ar putea să se majoreze prețurile la produsele alimentare. Însă aceasta consideră că, chiar dacă prețurile vor crește, nu vor duce la sărăcie în Marea Britanie.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ieșit oficial din UE, după 47 de ani de la aderare, fiind prima țară care iese din blocul comunitar european.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE