Ciocoi spune că Rusia a oprit Războiul de pe Nistru. Ion Costaș: Declarația ministrului este stupidă și antinațională

1152
0
Aureliu Ciocoi, Sursa: www.zdg.md
Aureliu Ciocoi, Sursa: www.zdg.md

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, spune că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru pentru „oprirea vărsării de sânge”. Ministrul a precizat că aripa separatistă transnistreană a fost aprovizionată cu armament din depozitele a ceea ce s-a numit armata a 14-a a Uniunii Sovietice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„A fost un conflict armat pe Nistru, care, din păcate, a dus la pierderi umane. Declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a declarat ministrul de Externe, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor prezenți la o conferință de presă organizată de MAEIE.

„Că între timp sau până la acel moment, și avem semnale că aripa militantă a separatiștilor a fost probabil aprovizionată cu armament din depozitele la ceea ce s-a numit anterior armata a 14-a a URSS din regiunea transnistreană e un alt punct de discuție, dar, factologic, armata Federației Ruse, dislocată în acea vreme pe teritoriul Republicii Moldova, a intervenit în forță, pentru a opri vărsările de sânge”, a explicat Aureliu Ciocoi.

Întrebat dacă a reluat discuțiile ca armata a 14-a să părăsească Republica Moldova, ministrul de Externe a afirmat că ceea ce se află acum în regiunea transnistreană este un grup operativ al trupelor ruse, care staționează ilegal pe teritoriul țării noastre.

„Acolo nu este vorba de o armată. Armata e un contingent enorm. Este vorba de un grup operativ al trupelor ruse, care este ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și care evident trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Evident că acest subiect este pe agenda discuțiilor noastre bilaterale cu Federația Rusă și cu partenerii noștri de dezvoltare. Totodată, un alt aspect sunt pacificatorii care activează legal pe teritoriul Republicii Moldova. Și pacificatorii au în componența lor nu doar ofițeri ai Federației Ruse, dar au și ofițeri ai Ucrainei și Republicii Moldova”, a mai spus ministrul moldovean de Externe, Aureliu Ciocoi.

Contactat de GAZETA de Chișinău, generalul Ion Costaș, ex-ministrul al Apărării și al Afacerilor Interne, afirmă că declarația ministrului Ciocoi este una stupidă, antinațională și umilitoare pentru basarabeni. Ion Costaș menționează că Războiul de pe Nistru a fost organizat de serviciile speciale ale Rusiei.

„Expresia că armata a 14-a rusă a oprit războiul de pe Nistru este o dezinformare crasă a oamenilor naivi și creduli, în special a tineretului. Este o declarație stupidă, parșivă, antinațională și umilitoare pentru poporul acestei țări, pentru cei căzuți pe câmpul de luptă, care au apărat integritatea teritorială, onoarea și demnitatea basarabenilor. Războiul din 1990-1992 a fost organizat de serviciile speciale ale Rusiei, cu implicarea directă a armatei a 14-a, la ordinul Moscovei. Imperiul rus a avut, are în prezent și dorește să mențină pe teritoriul Republicii Moldova armata de ocupație, care contribuie mereu la separatism, la dezbinarea și învrăjbirea cetățenilor Republicii Moldova. E trist și umilitor să auzi din gura unui înalt „demnitar” de stat aceste afirmații primitive despre problema care sângerează și astăzi”, a declarat generalul Ion Costaș.

În iulie 2019, ex-ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că Războiul de pe Nistru a fost unul civil. Ulterior, domnia sa a recunoscut că a greșit făcând această afirmație.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE