VIDEO//Cu sprijinul USAID, judecătoriile Bălți și Ungheni s-au transformat, oferind servicii centrate pe om

615
0

Timp de un an, judecătoriile Bălți și Ungheni au lucrat la îmbunătățirea calității serviciilor oferite și au obținut progrese în deservirea justițiabililor și în comunicarea cu publicul, fiind tot mai aproape de obținerea statutului de instanțe-model. Transformările prin care trec aceste două judecătorii sunt sprijinite de Proiectul USAID Moldova „Instanțe Judecătorești Model” și au fost prezentate public în cadrul unui tur de presă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președintele Judecătoriei Bălți, Ion Pâcaleu, a menționat că „acum un an nu-și putea imagina că Judecătoria Bălți poate arăta precum astăzi”.

„Judecătoria este cu mult mai primitoare. Chiar la intrare este un angajat care întâmpină și ghidează vizitatorii și îi ajută să obțină serviciul de care au nevoie. Justițiabilii pot consulta agenda ședințelor de judecată atât pe hârtie, cât și pe ecranele informative, dar și pe infochioșcuri, care deschid Portalul Național al Instanțelor de Judecată și oferă acces la hotărâri judecătorești, modele de acte și informații din toate instanțele de judecată din țară. Acum, dispunem de spații confortabile pentru vizitatori, amenajate cu canapele, dulăpioare pentru lucruri personale, iar vizitatorii pot răsfoi ghiduri cu informații utile într-un limbaj accesibil tuturor. Mai mult, avem și un terminal de plată, foarte util pentru justițiabilii care nu vor mai sta în rând la bancă să achite taxa de stat”, a spus el.

Șeful Secretariatului, Eduard Puiu a completat că „instanța a muncit mult pentru a propune servicii mai bune”.

„USAID ne-a ajutat cu bunurile pe care le vedeți, iar noi am avut grijă de reorganizarea activității și de infrastructură. Cot la cot împreună cu colegii și președintele, am rămas după program să zugrăvim pereții ca acest spațiu să fie plăcut justițiabililor”, a adăugat el.

Și Judecătoria Ungheni a trecut printr-o transformare similară a organizării muncii și spațiilor pentru vizitatori.

„Ne-am propus să facem cât mai plăcut timpul de așteptare al justițiabililor în instanță. Am amenajat spațiul cu mese, scaune și canapele confortabile. Suntem în pas cu tehnologiile și avem zone pentru încărcarea dispozitivelor electronice și spații de lucru la calculator, plus oferim WiFi gratuit, astfel încât justițiabili pot accesa documente și lucra chiar în instanță. Avem infochioșcuri care oferă acces la Portalul Național al Instanțelor de Judecată și toată informația juridică. Pe ecranele din holuri, rulăm filmulețe informative despre serviciile de care pot beneficia justițiabilii și oferim broșuri informative. Nu am uitat nici de copiii care trec pragul instanței. Am amenajat zone de joacă pentru copiii care acompaniază adulții sau sunt implicați în procesele de judecată”, a declarat președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu.

Șefa Secretariatului Judecătoriei Ungheni, Anna Lari, a menționat că „micii vizitatori pot petrece timpul, jucându-se cu diverse jucării de dezvoltare intelectuală și, astfel, reduc din stresul și anxietatea lor, cât și a părinților lor”.

„Judecătoria dispune și de o cameră specială de audiere a minorilor, dotată cu sistem de audio și video transmisiune. Aceasta este folosită în dosarele cu implicarea minorilor, unde un psiholog îi intervievează într-un spațiu sigur ca minorii să nu fie supuși stresului sălii de ședințe și a multitudinii de persoane de acolo”, a completat ea.

***

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” este o inițiativă realizată cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul își propune să susțină judecătoriile pilot să aplice cele mai bune practici și standarde internaționale pentru a deveni mai accesibile, transparente și prietenoase pentru justițiabili.

În 2022, USAID marchează cea de-a 30-a aniversare a activității sale în Moldova. Construind un parteneriat de succes pe parcursul a trei decenii, USAID a oferit și continuă să ofere sprijin Republicii Moldova pentru a dezvolta și spori competitivitatea sectoarelor cheie ale economiei, a îmbunătăți standardele de viață ale cetățenilor, a promova principiile guvernării democratice și a consolida reziliența statului. Începând cu 1992, USAID a oferit cca 648 de milioane de dolari pentru implementarea a peste 120 de proiecte de asistență financiară și tehnică în următoarele domenii: Agricultură, Turism, Sectorul vitivinicol, Industrie ușoară, Democrație și guvernare responsabilă, Educație, Sectorul tehnologiei informației (IT), Justiție și anticorupție, Dezvoltare comunitară, Comerț și export, Sectorul energetic, Sănătate și Asistență COVID-19, etc.

Imagini video de la turul de presă găsiți la următoarele linkuri: video cu burtiere si  video fără burtiere

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE