„Bombă murdară”: Moscova nu trebuie să folosească un „pretext” pentru o „escaladare”, afirmă secretarul general al NATO

163
0

NATO respinge „afirmaţiile false” ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregăteşte să folosească o „bombă murdară”, a declarat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, subliniind că Moscova nu trebuie să folosească acest „pretext” pentru o „escaladare”, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Aliaţii NATO resping această afirmaţie. Rusia nu trebuie să folosească aceasta ca un pretext pentru o escaladare” a conflictului în Ucraina, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter, după convorbiri cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în „faza finală” pentru fabricarea unei „bombe murdare”, o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali. Toată mass-media rusă dedică acestui subiect o atenție sporită.

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub „steag fals”, suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o „bombă murdară” pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

O bombă radiologică sau „bombă murdară” este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT