SIS avertizează despre strategia Kremlinului de a provoca crize social-politice pentru a aduce partidele pro-ruse la conducerea R. Moldova

396
0
Sursa foto: trm.md

În cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, a prezentat informațiile deținute de către instituție, care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influenţă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Alexandru Musteață a reliefat obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate în cadrul unor atacuri hibride la adresa proceselor democratice, cu scopul de compromitere a vectorului de integrare europeană, imixtiune în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului, precum și accedere a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse în Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit SIS, pentru a-și atinge obiectivele, forțele ostile mizează pe o strategie ce include trei elemente principale, și anume: susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect al Federației Ruse; crearea mai multor crize în mai multe domenii ale vieții socio-politice; atac informațional de amploare pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor.

Influențele hibride din partea Federației Ruse au la bază imixtiuni în afacerile interne ale Republicii Moldova, cu implicarea actorilor politici, structurilor asociative/grupurilor pro-ruse de influență, companiilor informativ-analitice, conectate factorului rus, precum și grupurilor separate de cetățeni finanțați clandestin de către centrele subversive externe.

Principalele instrumente de influență rămân în continuare: alterarea conținutului în spațiul informațional, implicit prin canalele promotoare de propagandă (cum ar fi Telegram și TikTok), precum și protestele utilizate pentru erodarea încrederii în actuala guvernare.

La fel, se conturează crearea polului regional de putere în UTAG, loial factorului rus, pentru aplicarea pârghiilor de șantaj în raport cu autoritățile centrale ale țării.

Un alt instrument folosit de centrele subversive externe vizează intențiile de a provoca o criză politică, manifestată prin identificarea și coruperea unui șir de persoane publice, reprezentanți ai partidelor pro-europene, fapt care ar determina decepționarea cetățenilor în clasa politică actuală.

Totodată, directorul SIS a reiterat îndemnul către cetățeni să fie vigilenți, să se informeze din surse oficiale și să nu se lase manipulați de acțiunile agresive ale Federației Ruse și ale actorilor de influența controlați de aceasta.

„Accentuez că planurile de destabilizare a Republicii Moldova din 2023 au eșuat, iar instituțiile, inclusiv SIS, au dejucat tentative de subminare a proceselor democratice”, a declarat Alexandru Musteața.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE