S.A. „Moldovagaz” explică cum se vor face calculele pentru consumul de gaze în luna februarie

349
0

În legătură cu intrarea în vigoare, începând cu data de 23 februarie a anului curent, a noilor tarife la gazele naturale, S.A. „Moldovagaz” informează consumatorii săi casnici despre următoarele practici de aplicare și facturare a acestora. Și anume, dacă datele dispozitivelor de evidență (contoarele) au fost expediate prin intermediul platformelor online ale întreprinderii, sau acestea au fost citite fizic de către controlorii companiilor de distribuție a gazelor în dată de 29 februarie, atunci volumele de consum vor fi repartizate uniform pentru fiecare zi a lunii, cu scopul de a determina media zilnică, anunță  S.A. „Moldovagaz”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„De exemplu, dacă consumul total a unei gospodării la dată de 29 februarie a atins cifră de 145 de metri cubi, atunci consumul mediu zilnic al acesteia va constitui 5 metri cubi (145 de metri cubi împărțiți la 29 de zile calendaristice). Astfel, pentru perioada 1 februarie – 22 februarie, consumatorului respectiv îi va fi facturat volumul de 110 metri cubi de gaze (5 metri cubi, înmulțit cu 22 de zile calendaristice) la tarifele în vigoare anterior, iar din 23 februarie și până în 29 februarie – restul de 35 metri cubi (5 metri cubi pe zi, înmulțit cu 7 zile calendaristice) la prețurile reglementate noi, aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Este de menționat că toate calculele vor fi reflectate detaliat în facturile, expediate consumatorilor”, scrie în comunicatul instituției.

În situațiile în care controlorii n-au avut acces la contoare, sau datele acestora n-au fost expediate de către consumatori prin intermediul platformelor online și alte instrumente disponibile, întreprinderile de distribuție a gazelor din grupul „Moldovagaz” vor aplica repartizarea analitică (prognozată), pe baza consumul de-facto de gaze naturale în perioada (luna), comparabilă a anilor precedenți, cu ajustarea ulterioară a acestora.

Amintim că, la 21 februarie 2024, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noul preț pentru gazele naturale furnizate de S.A. „Moldovagaz”. Prețul pentru consumatorii casnici este de 13,39 de lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze, cu circa 3,3 lei mai puțin decât prețul precedent.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE