Separatiștii cer „protecția Rusiei”. Expertul Igor Munteanu se întreabă dacă transnistrenii sunt pregătiți pentru „eliberare după modelul Melitopol ori Bakhmut”

456
0

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, califică „congresul” de azi de la Tiraspol o acțiune de PR și propagandă separatistă. Politicianul susține că acțiunea este și o formă de presiune politică asupra unor state, implicate până în 2022, în formatul de mediere „5+2”, care doresc repornirea negocierilor. Politicianul consideră „deloc întâmplătoare vizita unui înalt oficial SUA ieri, 27 februarie, la Tiraspol”. Potrivit lui Munteanu, mesajul de azi al separatiștilor va fi intercalat în discursul lui Putin din 29 februarie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În opinia lui Igor Munteanu, congresul așa-numiților lideri de la Tiraspol a transmis azi un mesaj, care, cu siguranță, trebuie citit cu atenție.

„În primul rând, Tiraspolul a transmis expresia unei „indignări populare” față de presiunile R. Moldova, legate de taxele vamale, lipsa de dialog adecvat și limitările în activități economice, așa cum pretinde. Mesajul cheie e că „transnistrenii vor să fie apărați, iar singurul protector este Rusia”.

Azi, „Tiraspolul rezistă, are forță, și nu se lasă absorbit de R. Moldova”, dar vine timpul în care se cer acțiuni. Marionetele de la Tiraspol nu se pot abate de la temele dictate de FSB. Întrebarea este: ce va schimba viața locuitorilor din regiune ziua de azi? Va fi Chișinăul mai dispus să revadă legile sale de dragul păcii? Va primi Tiraspolul mai mult ajutor economic (umanitar) pentru a trece, eventual, la procurarea gazelor naturale de pe piața europeană? Sunt pregătiți transnistrenii de efectele unei eliberări rusești în stilul Melitopol ori Bakhmut? Aparent nu”, întreabă retoric Igor Munteanu.

Potrivit lui Igor Munteanu, „deși nu a participat direct la lucrările Congresului, Victor Gușan a transmis azi că Moscova are pe cine se baza în regiunea separatistă, iar adoptarea de legi în R. Moldova, care contrazic preferințele lui Victor Gușan, vor fi anulate, cu binișorul ori cu de-a sila. Chișinăul este acuzat că scad veniturile populației, se închid fabricile și nu vin investițiile. Tiraspolul face apel discret la partenerii internaționali, cu care nu este partener, asta dacă R. Moldova ar menține politica sa de nerecunoaștere strict, la nivelul unor contacte de nivel inferior, păstrând coerență și ritm. Evenimentul nu s-a consumat doar pentru PR, pentru că mesajul va fi intercalat în discursul lui Putin din 29 februarie. Tiraspolul cere ajutorul lui Putin contra presiunilor pe care RM le-a intensificat în ultima vreme (Codul vamal). Mesajul adresat Moscovei a fost scris cu multe luni înainte, iar cererea de „ajutor” poate fi citit în multe feluri. Tot ajutor au cerut pentru Crimea, Donbas și Luhansk, în 2014-2015”.

Menționăm că autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană  au organizat astăzi un congres „al aleșilor locali de toate nivelurile”, la Tiraspol, unde s-a discutat „situația social-economică și politică complicată” din regiune, după intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Vamal de la 1 ianuarie curent, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxe în bugetul Republicii Moldova.

În rezoluția finală a reuniunii, separatiștii s-au adresat tuturor structurilor internaționale, inclusiv Federației Ruse căreia i-a cerut „protecție” invocând „presiune economică” din partea Chișinăului.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE