APEL PUBLIC// Societatea civilă cere consilierilor municipali PSRM, PCRM, Partidul Nostru deblocarea finanțării grupelor cu program prelungit și a salariilor persoanelor cu dizabilități

574
0

În contextul reluării activității Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Asociațiile Obștești „Părinți Solidari” , „Susținerea femeilor Moldovei” și Inițiativa civică „Primăria Alternativă” au lansat un Apel public către consilierii municipali PSRM, PCRM, Partidul Nostru, deoarece ei dețin voturile decisive pentru a adopta decizii, ca să deblocheze situația cu referire la finanțarea grupelor cu program prelungit și a salariilor persoanelor cu dizabilități.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
În Apelul public al Asociațiilor scrie că în raport cu cele mai vulnerabile categorii de cetățeni din mun.Chișinău – copii și persoane cu dizabilități se comite o mare nedreptate, o crimă.

„Este o crimă ca o mână de oameni, după ce au obținut votul cetățenilor, să contribuie la închiderea grupelor cu program prelungit gratuite, de care, până cu o lună în urmă, beneficiau peste 30 000 de elevi ai claselor primare.

Este o crimă să nu fie achitat acel salariu mizer pentru 2000 de asistenți personali, ei fiind unicele persoane care au grijă de copiii sau rudele lor cu dizabilități severe.

Este o crimă ca autoritățile municipale să ignore necesitățile și solicitările cetățenilor orașului, și să decidă după bunul său plac cum împart bugetul municipal.

Și în numele a ce se comit aceste crime? Pentru ca să se continue șirul de concerte, de schimbare a pavajului, de construcție a havuzurilor, etc.?

Oamenii nu mănâncă pavaj, nu se îmbracă cu havuzuri muzicale, iar securitatea copiilor nu o asigură concertele fastuoase, nici măcar cele din diaspora”, scrie în Apelul public lansat, menționând că „niciodată nu e târziu să fiți de partea binelui, a transparenței și a echității sociale.”

Semnatarii Apelului public cer ca la următoarea ședință a CMC, care urmează să aibă loc la 8 februarie 2024, consilierii municipali să înainteze sau să susțină decizii, care vor face posibilă revenirea cât mai rapidă la normalitate – reluarea activității grupelor gratuite cu program prelungit și achitarea salariilor depline asistenților personali.

Amintim că pentru sistarea grupelor cu program prelungit a fost semnat un ordin, 3 ianuarie 2023, de către ex-șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS), Andrei Pavaloi. Actul a fost expediat directorilor instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău.

La mijlocul lunii ianuarie, peste 50 de părinți au protestat, în fața sediului primăriei municipiului Chișinău, împotriva deciziei prin care primăria a suspendat finanțarea grupelor cu program prelungit pentru elevii claselor primare, finanțate din bugetul municipal.

A.O. „Părinți Solidari” a lansat o petiție, care a fost semnată deja de peste 4800 de părinți din municipiul Chișinău, care pe 23 ianuarie a fost depusă la Primăria mun. Chișinău.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE