Un dialog la care am tras cu urechea

622
0

Știu că nu e bine să tragi cu urechea la o discuție între doi oameni, nici străini și nici apropiați, dar dacă dialogul lor ți se pare interesant și ar putea fi, după părerea ta, o temă de discuție „pentru tot poporul moldovenesc”, ispita e mare și curiozitatea nu te lasă în pace oricât de educat ești sau ai vrea tu să fii. Deunăzi, mergeam cu autobuzul din suburbie spre oraș, mijloc de transport unde oamenii care circulă zi de zi și se cunosc, se salută și mai discută între ei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

– Ai auzit de premiul Maiei din România? îl întreba un bărbat trecut de prima tinerețe pe altul mai tânăr de pe scaunul de alături care, la început, nu prea părea interesat de discuție.

– Am auzit, cum să nu aud, dar de ce mă întrebi?

– Crezi că l-a meritat?

– L-a meritat, nu l-a meritat, e al ei. Nu e treaba noastră, a oamenilor de rând, să ne băgăm nasul unde nu ne fierbe oala.

– Iaca aici nu ai dreptate, ba chiar cred că greșești amarnic. Maia ne reprezintă oriunde s-ar afla ea și un pas greșit al ei ne-ar putea costa scump.

– Cum adică?

– Foarte simplu. Vin alegerile, omule, și dușmanii atâta și așteaptă ca să spună: „Poporul n-are ce mânca, dar Maia se plimbă, umblă după premii prin țări străine.  O face pe cinstita numai de ochii lumii, dar fură și trăiește pe picior larg, chiar dacă nu se duce la Condrița la castelul prezidențial și nu are palate și mașini de lux. Știe cum să-și ascundă veniturile că-i agent american și e bine instruită”. Și tot așa mai departe, verzi și uscate. Pierdem alegerile, frate!

– Și ce-i de făcut?!

– Chiar nu înțelegi?! Trebuie să avem și noi „mincinoșii” noștri care să lucreze zi și noapte. Să clocotească televiziunile și posturile de radio pentru Maia Sandu! Poporul nu gândește cum trebuie și dacă altcineva se scoală mai de dimineață și îi spune o minciună pe acela îl crede. Numai de la Moscova câtă zoaie se toarnă în capul Maiei, sărmana…

– Ei, d-apoi pe ruși la spus minciuni nu-i întrece nimeni. S-au băgat ei la americani în campanie, dar la noi mai nu au ce face. Oamenilor de la țară numai spune-le vreo prostie despre Maia că îndată o înghit. Ai să vezi, mata, că iar o să înceapă agitatorii și popii care țin cu rușii să spună prin sate că-i netradițională în dragoste, că-i sucită, că-i cârnită, că o să aducă sirieni. La cei mai proști spune-le că o să aducă extratereștri care le-or lua casele și i-or da afară din ele și tot o să creadă!…

– Văd că înțelegi bine pericolul ce ne paște. Tot ce zici e demult verificat și nu trebuie multă minte ca să-i prostești de tot pe săracii moldoveni. Ceea ce încearcă rușii să facă cu război în Ucraina, la noi ar putea obține „pe cale pașnică”, cu propagandă și promisiuni că cei care au să vină la putere, adică trădătorii și cozile de topor,  le vor face raiul pe pământ. După asta o să fie ce a mai fost: garmoșca și matrioșca, dezordine, iarăși colectivizare, măturări de poduri, foame și, Doamne ferește, deportări…

– Lasă, lasă, nu vopsi chiar totul în culori întunecate că mă apucă groaza! Ne-or ajuta frații de peste Prut, Europa, americanii. Că avem iscălite toate tratatele, am început să negociem cu Uniunea Europeană și mâine, poimâine vom fi și noi europeni cu acte în regulă. Sau nu-i așa?!…

– Îi așa și nu-i chiar așa. Noi suntem țară neutră și asta înseamnă că ne putem bizui doar pe ce avem noi. Iar noi avem ce avem: Transnistria ocupată de armata rusească de unde suntem amenințați, hoții de aici și de peste hotare care abia așteaptă să pună iar mâna pe putere și încă multe alte răutăți. Apropo, nu vezi că Putin amenință cu război țări care fac parte din UE si din NATO, inclusiv România? Lumea nu prea crede că ar putea s-o facă, dar lumea nu credea nici că Rusia ar putea să atace Ucraina în 2022.

La stația de lângă Circ, cei doi au mers spre ieșire și au coborât împreună. Doi oameni ca mulți alții discutând probleme care îi interesează. Drept să vă spun, nu mi-a părut rău că am tras cu urechea, pentru că, la urma urmei, și acest dialog face parte din opinia publică și merită să fie cunoscut…

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE