Nicio instituție de stat nu ne poate informa care este numărul Asociațiilor de părinți ce activează în instituțiile de învățământ

575
0
Anatol Gremalschi, fostul ministrul al Educației, între anii 1998 și 1999, expert la Institutul de Politici Publice

În timp ce Asociațiile de părinți activează în majoritatea instituțiilor de învățământ, care sunt publice, învățământul fiind asigurat de stat, Ministerul Educației și Cercetării nu este la curent cu numărul de AP din instituțiile de învățământ și activitatea acestora.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Fostul ministru al Educației, Anatol Gremalschi, susține că activitatea transparentă sau netransparentă a Asociațiilor de Părinți (AP) din instituțiile de învățământ ține de competența membrilor acestora. El susține că Asociațiile pot vira bani sau face donații, însă nu cadrelor didactice, dar instituțiilor de învățământ în care învață copiii. Se încadrează sau nu aceste plăți în cadrul legal, sunt transparente sau nu, este o altă poveste. Gremalschi califică, în cazul dat, cadrul legislativ ca unul lipsit de claritate.

Asociațiile de părinți urmează a fi lichidate până la 1 septembrie 2024, iar școlile vor fi eligibile pentru mecanismul 2%. Obiectivul principal al proiectului este de a exclude normele abuzive și de a reduce plățile informale în instituțiile de învățământ prin intermediul asociațiilor de părinți, declarativ destinate îmbunătățirii infrastructurii școlare. Proiectul urmează să fie pus în discuție.

Ilegalitățile din cadrul unor Asociații

Gazeta de Chișinău i-a cerut un comentariu fostului ministru al Educației,între anii 1998 și 1999, Anatol Gremalschi, expert la Institutul de Politici Publice, despre activitatea Asociațiilor de părinți (AP) din școli și grădinițe și despre ilegalitățile care au loc în activitatea acestor Asociații care activează în școli și grădinițe, menționând că ministerul Educației nu știe numărul Asociațiilor, nu se implică în activitatea lor, nu supraveghează, nu direcționează, în timp ce Asociațiile activează în majoritatea instituțiilor de învățământ, care sunt publice, învățământul fiind asigurat de stat.

În discuție am menționat actul de constatare al ANI, din 2 februarie 2023, în declarațiile de avere și interese depuse în perioada anilor  2017-2020, prin care s-a constatat că Nina Horjan de la AO „Învățământul” a primit mijloace financiare în sumă de 380.000 de lei sub formă de ajutor financiar, bani care nu se regăseau în Declarația de avere și interese personale.

Într-un alt act de constatare al ANI, privind rezultatul controlului averii și intereselor personale inițiat în privința Tatianei Gurghiș, directoarea instituției preșcolare nr. 112 din Chișinău, s-a constatat o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat, în mărime de 456 562,00 lei în anul fiscal 2021, diferență între averea dobândită și veniturile obținute în aceeași perioadă de către dna Gurghiș Tatiana și membrii familiei.

„Transparența sau netransparența Asociațiilor ține de competența membrilor lor”

Fostul ministru al Educației, Anatol Gremalschi, a spus pentru GAZETA de Chișinău că „Asociațiile de Părinți (AP) sunt organizații ale societății civile.

Instituțiile de învățământ nu participă la crearea lor și nu se pot implica în managementul acestora.

Prin urmare, Ministerul Educației nu are nici dreptul, nici obligativitatea de a verifica activitatea AP. Asociațiile pot da bani cui doresc ele. Activitatea lor – transparentă sau netransparentă – ține de competența membrilor Asociațiilor în cauză.”

Potrivit lui Gremalschi, relațiile instituțiilor de învățământ cu organizațiile societății civile, inclusiv cu cele ale părinților, se reglementează de Codul Educației si Codul de etică al cadrului didactic.

„Iar aceste documente interzic cadrelor didactice și celor de conducere (în calitate de persoane fizice) să primească mijloace financiare sau alte foloase de la părinții elevilor pe care îi învață.

Atenție mare: de la părinții elevilor pe care îi învață. Dar de la alți părinți?”, întreabă retoric fostul ministru al Educației.

Expertul în Educație, Gremalschi susține că în cazul dat cadrul legislativ este vag.

Asociațiile pot vira bani sau face donații, însă nu cadrelor didactice, ci instituțiilor de învățământ

„De exemplu, Asociația părinților din Orhei oferă profesorilor din Chișinău câte o mie de lei. Eu, în calitate de cadru didactic din Chișinău, trebuie să accept acești bani?

În general, Asociațiile de părinți pot vira bani sau face donații, însă nu cadrelor didactice, ci instituțiilor de învățământ în care învață copiii lor. Bunurile respective trebuie trecute prin contabilitatea instituției de învățământ și folosite ulterior conform cadrului legal (de exemplu, pentru organizarea de excursii, premierea profesorilor, ajutor cadrelor didactice aflate la pensie, repararea WC-urilor, procurarea de calculatoare etc.)”, a explicat Gremalschi.

Anatol Gremalschi a mai menționat că „Studiile Institutului de Politici Publice arată ca mulți părinți sunt gata să plătească pentru copiii lor. Se încadrează sau nu aceste plăți în cadrul legal, sunt transparente sau nu, este o altă poveste”.

În anul 2022 din 14763 de asociații obștești 5083 au prezentat declarația privind impozitul pe venit

Serviciul Fiscal de Stat, cu referire la solicitarea privind informarea aferent numărului asociațiilor obștești din cadrul instituțiilor de învățământ care au prezentat dări de seamă fiscale din numărul total al acestora, precum și sancțiunile pe care le riscă acestea în cazul neprezentării dărilor de seamă fiscale, a comunicat pentru Gazetă că: „Potrivit datelor din Sistemul Informațional al Serviciului Fiscal de Stat, la situația din 31.12.2022, sunt înregistrate 14.763 asociații obștești, dintre care 5083 au prezentat declarația privind impozitul pe venit pentru perioada anului 2022.

Totodată, SFS informează că potrivit datelor disponibile lipsesc date cu privire la domeniul în care asociațiile obștești își desfășoară activitatea.

Respectiv, informația aferentă asociațiilor obștești din cadrul instituțiilor de învățământ poate fi comunicată la prezentarea listei acestora.”

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, asociațiile obștești care nu se conformează cerințelor legale referitoare la dările de seamă fiscale sunt pasibile sancționării cu amendă de la 500 la 1000 lei pentru fiecare dare de seamă fiscală, dar nu mai mult de 10000 lei pentru toate dările de seamă fiscale.

Mai mult, conform prevederilor din Codul fiscal, contribuabilul este pasibil sancționării pentru diminuarea impozitelor, a taxelor, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat cu amendă de la 20% la 30% din suma diminuată. În situația eschivării de la calcul și de la plata impozitelor, a taxelor, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat a contribuabilului, poate fi aplicată amendă de la 80% la 100% din suma ce urma a fi declarată.”

Angajații instituțiilor de învățământ au beneficiat de remunerări suplimentare din partea Asociațiilor Obștești de Părinți?

Într-un raport de audit al Curții de Conturi din 2020, conform informației prezentate de către DGETS din mun. Chișinău, din 130 instituții de învățământ din mun. Chișinău, în 64 de instituții activează Asociații Obștești de Părinți (AOP), cu statut de persoană juridică (dispun de cod fiscal).

Potrivit prevederilor din Codul fiscal, persoanele juridice rezidente, indiferent de prezența obligației privind achitarea impozitului pe venit, sunt obligate să prezinte Declarația cu privire la impozitul pe venit.

Astfel, organizațiile necomerciale au obligația să prezinte Declarația cu privire la impozitul pe venit.

Conform informațiilor SFS, pentru anul 2019, din 64 de Asociații înregistrate au declarat venituri numai 39, dintre aceastea 8 Asociații au declarat venit „0”, iar 17 nu au declarat venituri. Raportarea veniturilor declarate de Asociații la numărul elevilor, la situația din 01.09.2019,  denotă că Asociațiile încasează anual de la părinți, în medie, de la 0,28 lei/per elev/an  până la 8,2 mii lei/per elev/an .

Datele reflectate, prezentate de către Asociații, pentru anul 2019, denotă că 33 de Asociații au declarat achitarea unor plăți salariale, dintre care doar 3 Asociații au achitat plăți angajaților din instituțiile de învățământ preuniversitar. Patru Asociații, deși nu au declarat venituri încasate în anul 2019, au declarat plăți salariale achitate.

Potrivit prevederilor Codului Educației, pentru activități și programe de studii, suplimentare față de pachetul standard de servicii educaționale finanțat de la bugetul de stat, se pot percepe taxe în conformitate cu legislația în vigoare, baza pentru calcularea taxelor de studii constituind costul-standard per elev. Aceasta ar însemna că taxele de studii pentru programele de studii suplimentare față de pachetul standard de servicii educaționale urmează a fi planificate și încasate suplimentar în bugetul instituției de învățământ.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Educație transparentă și eficientă”, implementat de către AO „Părinți Solidari”, finanțat în totalitate de către IM și Agenția Suedeză de Cooperare Internațională (Sida). IM sau Sida nu sunt responsabili pentru conținut și nu neapărat împărtășesc opiniile exprimate în acest material.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE