Zi istorică: Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina

567
0
Zi istorică pentru cetățenii Republicii Moldova. Consiliul European a aprobat astăzi, 14 decembrie, începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut, cu puțin timp în urmă, de către președintele Consiliului European, Charles Michel.

Menționăm că, la 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE. La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Amintim că, pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Președinta Maia Sandu a scris un mesaj de felicitare pe pagina sa de socializare.
„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.
Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult.”
Și Premierul Dorin Recean a felicitat cetățenii Republicii Moldova.
„Astăzi începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Decizia istorică a Consiliului European este rezultatul efortului pe care l-am depus în ultimii ani cu toții, împreună cu președinta Maia Sandu. Știm ce avem de făcut, suntem determinați să continuăm reformele pentru a deveni cât mai curând parte a marii familii europene. Moldova este europeană. Viitorul nostru este în UE. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE,” a scris prim-ministrul pe pagina sa de socializare.
Amintim că Pe 5 octombrie 2023, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cerea începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE până la finalul anului.
Rezoluția a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri.

Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la scurt timp după ce Federația Rusă a invadat Ucraina.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE