VIDEO// Minciunile lui Putin despre Republica Moldova spuse în cadrul conferinței „Linia directă cu Vladimir Putin”

492
0

Vladimir Putin a mințit în direct când a vorbit astăzi, 14 decembrie, despre Republica Moldova la tradiționala conferință „Linia directă cu Vladimir Putin” susține într-o reacție video expertul WatchDog, Andrei Curăraru, făcând referire la declarațiile făcute de președintele rus.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cuvântarea sa, Putin a spus că exporturile între statele Uniunii Economice Euroasiatice sunt în continuă creștere și s-a întrebat retoric ce se va întâmpla cu producătorii moldoveni dacă nu vor mai avea acces pe piața rusă.

„Exporturile din R. Moldova către UE sunt de 13 ori mai mari decât cele către Federația Rusă și sunt în continuă creștere, spre deosebire de cele în Rusia. Iar piața de acolo nu mai este una crucială pentru noi”, comentează expertul Andrei Curărraru.

Potrivit expertului WatshDog, și referitor la gaz, Putin, la fel, a mințit când a spus că livrează R. Moldova gaz ieftin, deși de un an guvernul R. Moldova nu mai cumpără gaz de la Gazprom, iar cel livrat în stânga Nistrului este mai scump decât oferta de pe piața europeană.

„Putin și-a finalizat tirada despre Republica Moldova spunând că nu vede valoarea ei în CSI și aici suntem de acord, mai mult, e tot mai greu să vezi valoarea CSI pentru Republica Moldova”, mai spune Andrei Curărău.

Expertul WatchDog susține că Putin a manipulat și când a vorbit despre războiul pe care-l duce împotriva Ucrainei.

„Deși a afirmat că nu va avea loc al doilea val de mobilizare, a uitat să spună că, luna aceasta, tot el a adoptat un decret care prevede creșterea numărului total de militari din cadrul Forțelor Armate ruse la 2,2 milioane, dintre care 1,32 milioane de soldați, un fel de mobilizare voalată.”

Ce ține de procesul de negociere a extinderii UE, expertul nu exclude că presiune din partea Federației Ruse pentru declarațiile și deciziile care se vor lua astăzi la Consiliul European este, „dar trebuie să înțelegem că acolo sunt și factori interni, dar și factorul Putin, care nu poate să fie exclus din ecuație.

Până la urmă am văzut că majoritatea liderilor europeni sunt foarte bine setați în a-l sfida pe Putin și a avea o poziție unică, europeană.”

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE