CEC a început tipărirea buletinelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor locale generale și a alegerilor repetate din 19 noiembrie 2023

346
0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a început, astăzi, tipărirea buletinelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor locale generale și pentru alegerile repetate, care vor avea loc pe 19 noiembrie 2023.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Turul II de scrutin va fi organizat în 273 de localități. În total, pentru turul II vor fi tipărite 828 557 buletine de vot, dintre care 637 890  în limba română și 190 667 în limba rusă. Lățimea unui buletin de vot este de 14 cm, iar lungimea de 12,75 cm. Costul unui buletin de vot constituie 0,282 lei.

De asemenea, în 8 localități vor avea loc alegeri repetate: în 6 localități pentru funcția de primar și consilier local, iar în două localități doar pentru funcția de consilier local.

Pentru alegerile repetate vor fi tipărite 22 927 de buletine de vot, dintre care 10 783 pentru funcția de primar și 12 144 pentru funcția de consilier local. 2 082 buletine de vot vor fi tipărite în limba română și 20 845 buletine de vot în limba rusă.

Buletinele de vot pentru efectuarea votării repetate la alegerilor locale generale din vor avea culori diferite:

  • pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) – de culoare roz;
  • pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) – de culoare gri afumat;

Lungimea buletinelor de vot diferă, în funcție de numărul de candidați înscriși în buletin. Cele mai scurte buletine de vot sunt pentru localitățile unde a fost înregistrat câte un candidat la funcția de primar sau de consilier local. Acest buletin de vot va avea lungimea de 10,55 cm, iar cele mai lung buletin de vot va avea 48,75 cm. Prețul unui buletin de vot pentru votarea repetată variază între 0,36 lei și 0,84 lei.

Valoarea totală a tirajului de buletine de vot pentru turul doi al alegerilor locale generale și alegerile repetate este de circa 250 mii lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE