Buletinul de vot. Instrucțiuni de utilizare

559
0
Mircea V. Ciobanu la Bookfest Chișinău 2022

Mai întâi, pentru oamenii ocupați, un sfat. Nu faceți legătură directă între campania propriu-zisă și votare. Campania electorală este o necesitate inevitabilă. Și toți cei implicați cred că în ea se ascunde elixirul existenței. Pentru fiecare dintre noi însă, ea, campania propriu-zisă, poate fi enervantă. Dar, ziceam, operațiunea fiind inevitabilă, nu vă supărați pe cei care participă la această cursă, aparent bizară: ei își fac publicitate cum pot. Pe de altă parte, campania poate fi și relevantă. Putem descoperi niște talente, putem afla niște nevoi comune și… niște informații surprinzătoare, colaterale scopurilor anunțate…

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sigur că în ultimele zile campana devine agresivă și se scot rufăriile, nu doar ascunse bine până acum, dar și teatral contrafăcute, menite, în opinia responsabililor de recuzită, să răstoarne scorul. Suntem o civilizație a spectacolului, simulacrele sunt pe rol, mai ales, în campaniile electorale. Trolii, impostorii, asistați ca niciodată de cumpărătorii (cei mai nemijlociți) de voturi, sunt personajele-cheie ale campaniei. Stați liniștit, zâmbiți și treceți mai departe. Acumulați, dacă vreți, informații. Inclusiv, despre modul de a construi intrigi.

Ca să ne asigurăm că regia lucrează (și spectacolul nu e consecința unei debandade improvizate), Maria Zaharova, porta-voce a păpușarilor de la Kremlin, ne amintește că Moscova e cu ochii pe noi. Eșecul cumpărării politicienilor se răzbună cu tentativa tot mai grosolană de a cumpăra alegătorii. Pentru noi sunt alegeri locale, alegerea gospodarilor, pentru ei însă, scrutinul e un sondaj, menit să „demonstreze” că lumea nu plânge de dorul Europei, dimpotrivă, că populația ar visa la revenirea vechiului regim (!). Scena, întotdeauna cu intrigi și surprize, a alegerilor moldovenești (fie și „locale”!) devine scenă a confruntărilor geopolitice. Și, ca să-și asigure succesul, Kremlinul își lansează, cu același proiectil, puzderii de fumigene, dar și rachete distrugătoare, dovadă a interesului major pentru această campanie.

Până la un moment, toate alcătuiesc un spectacol, pe alocuri amuzant, pe multe secvențe dizgrațios ori pe de-a dreptul dezgustător. El poate fi urmărit luând distanță, analizând la rece (inclusiv, ziceam, apreciind lucrul regiei și al echipei de asistență tehnică), amuzându-ne sau ignorându-l cu desăvârșire, pentru păstrarea nervilor. Te poți implica, apărând cauza, pledând pentru candidatul favorit, demascând oponenții falși sau periculoși comunității. E și un pretext să observi, cu acest prilej, starea de lucruri în comunitate: aici oponenții politici devin criticii cei mai exigenți. E amuzant să vezi cum „adversarii” de mucava de azi (mâine, în turul al doilea, ei se vor aduna în jurul adevăratului favorit al regizorului, vor fi corps-de-ballet-ul vedetei, instruită de maeștrii Teatrului-Mare-de-Război), fără să-și dea seama, probabil, promit atâtea „proiecte” locuitorilor, încât îți dai seama cât de prost a gestionat gospodăria fostul administrator, preocupat doar de decorul teatral.

Dar, după tot spectacolul (de care nu te poți ascunde, doar că îl poți ignora pe alocuri și raționaliza pe alte segmente), vine ziua alegerii, pe care chiar nu merită să o ignori. Aici ești calm și rațional, responsabil față de tine, în primul rând. Și nimeni altul nu îți poate dicta, nimeni nu te poate influența. Rațiunile tale pot fi și ele diferite, de la simpla urmare a îndemnului celor în care ai încredere, până la propria deducție, care poate să însemne dorința ta de schimbare sau stabilitate, înnoire sau permanență, în funcție de oferte și de trecutul imediat. Până la urmă, chiar tu ești angajatorul, care semnezi în această zi contractul cu administratorul treburilor comunale. Și dacă ai capacitatea de analiză și nu te-ai lăsat manipulat de promisiuni false, dacă ai propria viziune despre perspectivele imediate și de durată ale comunității, te vei dumeri.

Scutură-te de iluzii, apără-ți prezentul și viitorul printr-un efort de luciditate. Efort nu e un cuvânt în plus aici (fiind vorba de un efort mental). Pentru că în anii imediat următori vor munci, inclusiv, pentru tine (și pentru viitorul tău) chiar cei care vor trece castingul tău din ziua alegerilor. Tu trebuie să faci un efort intelectual și să pui umărul – cel puțin – în această zi. Consecutiv, nimeni nu e mai responsabil decât tine în această zi. Și, dacă eșuezi, să nu (mai) dai vina pe alții.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE