Vicepreședinta Bulgariei, Iliana Iotova, la Chișinău: „În ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat un progres substanțial și vă felicit că ați ales calea modernizării prin integrarea în UE”

410
0

Intensificarea dialogului moldo-bulgar la toate nivelurile a fost discutată la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu vicepreședinta Bulgariei, Iliana Iotova, aflată într-o vizită de lucru în țara noastră.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Vizita la Chișinău este un semnal puternic de susținere politică și de apreciere a relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Bulgaria. Vă suntem recunoscători pentru sprijinul oferit țării noastre în procesul de integrare europeană, dar și pentru asistența acordată raionului Taraclia și cetățenilor de etnie bulgară de la noi”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Discuția oficialilor s-a axat pe subiecte de interes comun privind cooperarea economică, turismul, inițierea proiectelor de infrastructură și a celor energetice.

„În relațiile noastre bilaterale este important să punem accent pe dezvoltarea reciprocă a turismului, pe investiții și parteneriate în educație, pe schimbul de experiență în lansarea afacerilor de succes și pe interconexiunea energetică”, a menționat premierul Recean.

„În spiritul european, ne dorim ca bulgarii din Moldova să-și păstreze identitatea și am discutat despre transformarea și dezvoltarea Universității de la Taraclia. Împreună cu Guvernul de la Sofia și cu suportul instituțiilor superioare de învățământ din Bulgaria, ne dorim ca aceasta să devină una regională. Pe fundalul invaziei brutale a Rusiei împotriva Ucrainei, aceasta va crea noi oportunități regionale, cu standarde europene în domeniul învățământului”, a adăugat șeful Guvernului.

Vicepreședinta Bulgariei a salutat gradul de dezvoltare înregistrat de țara noastră în ultima perioadă și avansarea pe calea integrării europene.

De asemenea, Iliana Iotova a vorbit despre noi acorduri care urmează a fi semnate între cele două țări, inclusiv privind modernizarea Universității din Taraclia, prin introducerea a noi specialități de studiu, dar s-a referit și la crearea centrelor de informare culturală care vor promova buna înțelegere și prietenia dintre cele două state.

„În ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat un progres substanțial și vă felicit că ați ales calea modernizării prin integrarea în UE. Mai sunt multe provocări cărora trebuie să le faceți față, cum ar fi reforma din domeniul justiției, lupta cu corupția și criminalitatea, dar, având încurajarea și susținerea țărilor europene, veți reuși. Bulgaria este alături de voi”, a  menționat vicepreședinta Bulgariei, Iliana Iotova.

În cadrul întrevederii, s-a discutat și despre faptul că la începutul anului viitor va fi reluată activitatea Comisiei mixte interguvernamentale moldo-bulgare, care va fi găzduită de Sofia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE