Statul va trebui să-i achite lui Stoianoglo 3 600 de euro. CEDO a constatat că fostul procuror a fost lezat în drepturi după ce a fost suspendat din funcție

334
0
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Strasbourg

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, urmează să încaseze din bugetul statului 3 600 de euro cu titlul de costuri și cheltuieli. Asta după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a constatat „violarea dreptului de acces la instanță”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai exact, înalta Curte de la Strasbourg a constatat  imposibilitatea fostului procuror general de a contesta suspendarea sa „determinată de către procedurile penale inițiate împotriva acestuia”.

„În hotărârea Curții în cauza Stoianoglo c. Moldovei, cererea nr. 19371/22, s-a decis, în unanimitate, violarea Articolului 6 § 1 din Convenție, dreptul de acces la o instanță. Cauza vizează pretinsa imposibilitate a Procurorului General de a contesta suspendarea sa, care a fost determinată de procedurile penale inițiate împotriva acestuia”, se arată într-un comunicat emis de A. O. „Juriștii pentru Drepturile Omului”.

Curtea a constatat că reclamantului nu i-a fost acordată nici o formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea acestuia, ceea l-a privat de posibilitatea de a realiza obligațiile și l-a privat de salariu pentru mai mult de doi ani.

Curtea a acordat reclamantului suma de 3,600 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Înalta Curte de la Strasbourg urmează să se mai expună asupra unei alte plângeri care vizează reținerea fostului procuror.

Precizăm că la sfârșitul lunii septembrie, șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul cu privire la eliberarea din funcție a procurorului general suspendat, Alexandu Stoianoglo, în baza hotărârii CSP din 23 mai 2022.

Stoianoglo a fost suspendat din funcție, în octombrie 2021, după ce procurorii au descins cu percheziții în biroul său de serviciu. Ulterior, el a fost reținut și învinuit pe mai multe capete de acuzare. El este cercetat penal pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.  Abia în primăvara lui 2022, Stoianoglo a fost demis din funcție printr-o decizie a CSP.

Pe 23 octombrie curent, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a dispus inițierea concursului pentru șefia Procuraturii generale, care, în ultimii doi ani, a fost condusă de interimari.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE