Se pune punct interimatului la PG. CSP a dispus inițierea concursului pentru ocuparea funcției de procuror general

357
0
Procurorul general al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a dispus inițierea concursului pentru ocuparea funcției de procuror general, care este exercitată de interimari deja de doi ani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Decizia a fost adoptată în cadrul ședinței de luni, 23 octombrie, în cadrul căreia a fost aprobat inclusiv regulamentul pentru desfășurarea concursului. Astfel, candidații, care-și doresc să ajungă la șefia Procuraturii Generale (PG), pot depune dosarele până la data de 22 noiembrie. Pretendenții trebuie să aibă în spate o experiență de cel puțin zece ani în domeniu dreptului, dintre care cel puțin cinci ani –  în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală.

Evident, trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova și să cunoască limba română. Nu în ultimul rând, candidații trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă, să nu fi fost, anterior, recunoscuți vinovați pentru săvârșirea unei infracțiuni, iar în ultimii trei ani să nu fi fost implicați în activități și partide politice.

În cadrul ședinței, unul dintre membrii CSP a formulat o opinie separată, menționând că înainte de a fi anunțată organizarea concursului, trebuie să fie clarificată situația fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, care a contestat actele prin care a fost demis.

Precizăm că la sfârșitul lunii septembrie, șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul cu privire la eliberare din funcție a procurorului general,  Alexandru Stoianoglo, în baza hotărârii CSP din 23 mai 2022.

Șefia Procuraturii Generale este exercitată de procurori interimari deja de doi ani, după ce Stoianoglo a fost, inițial,  suspendat din funcție, în octombrie 2021, după ce procurorii au descins cu percheziții în biroul său de serviciu. Ulterior, el a fost reținut și învinuit pe mai multe capete de acuzare. El este cercetat penal pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.  Abia în primăvara lui 2022, Stoianoglo a fost demis din funcție printr-o decizie a CSP.

Avocații fostului procuror general au contestat deciziile ce-l vizează pe ultimul, inclusiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE