Dispus să se întâlnească și cu „diavolul”… Va fi sau nu demis Stoianoglo? CSP a dat verdictul

649
0

Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) și-a spus verdictul. Procurorul general suspendat de drept din funcție, Alexandr Stoianoglo, ar putea să fie demis din funcție în perioada imediat următoare. Ultima decizie îi revine președintelui țării, Maia Sandu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul ședinței de luni, 23 mai, membrii CSP au aprobat raportul Comisiei de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo. „Cu majoritatea voturilor, se ia act de raportul Comisiei de evaluare, se acordă calificativul nesatisfăcător activității desfășurate de Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului de procuror general. Se propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcția de procuror general a domnului Alexandr Stoianoglo”, a declarat, după două zile de dezbateri pe marginea raportului respectiv, președinta CSP, Angela Motuzoc.

Raportul Comisiei de evaluare, care a fost emis încă la începutul lunii mai, a început să fie examinat săptămâna trecută. După aproximativ opt ore, membrii CSP nu au luat nicio decizie, iar solicitarea avocatului lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, de a „suspenda examinarea raportului”, a fost respinsă. Potrivit președintelui CSP, majoritatea membrilor Consiliului a votat pentru aprobarea raportului, însă au fost pronunțate și două opinii separate.

„Circul evaluării procurorului general”, așa a calificat Alexandr Stoianoglo emiterea raportului Comisiei speciale. El numește procesul de evaluare a sa drept o „absurditate” a unei comisii constituite „în totalitate din reprezentanți ai puterii”.

Era gata să se întâlnească și cu „diavolul”

Raportul Comisiei de evaluare conține 129 de pagini. Membrii Comisiei au evaluat drept „nesatisfăcătoare” la mai multe capitole activitatea procurorului general suspendat. În fața membrilor CSP, Alexandr Stoianoglo s-a apărat și a contestat practic toate carențele menționate de evaluatori.

O secțiune aparte în raport este dedicată relației lui Stoianoglo cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care, în vara anului 2020, a fost eliberat de la pușcărie după ce fusese, anterior, condamnat la 18 ani de detenție în dosarul furtul miliardului. Atât pentru evaluatori, cât și pentru membrii CSP a fost „cel puțin stranie” relația lui Stoianoglo cu fugarul Veaceslav Platon.  Mai ales că, așa cum a menționat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, acestuia i s-au solicitat servicii de consultanță în ceea ce privește formularea unei cereri de chemare în judecată în numele unei instituții guvernamentale.

„Pentru mine este nostim sau tragic chiar atunci când Procuratura Generală cere consultanță de la un om care, hai să spunem așa, are probleme cu legea”, a menționat Litvinenco.

La rândul său, Stoianoglo a recunoscut că s-a întâlnit în repetate rânduri cu Platon, dar și că i-a solicitat consultanță pentru că, motivează el, „nu erau alte soluții” și era gata să se vadă și cu „diavolul”.

„Da, l-am invitat pe dl Platon în biroul meu de serviciu. Am avut întrevederi cu domnul Platon. Dar pot să vă spun că am fost gata și sunt gata să mă întâlnesc cu orice diavol numai pentru un scop – restituirea banilor în bugetul statului. Domnul Platon a propus 7-8 variante de întoarcere a banilor. Apropo, eu am avut întrevederi și cu avocații lui Șor și domnul Filat și avocații lui Plahotniuc tot cu această sarcină, cu acest scop”, s-a apărat Stoianoglo.

„Nu am întrebări legate de modul de comportament în raport cu Plahotniuc, a fost foarte corect. Întrebarea mea este: de ce același lucru nu este valabil și în raport cu Veaceslav Platon și l-ați luat în calitate de consilier?”, a insistat ministrul Justiției.

La această remarcă, Stoianoglo s-a justificat făcând trimitere la practica internațională în materie de urmărire penală, când „ancheta colaborează cu infractorii și criminalii anume pentru descoperirea infracțiunii”.

Argumentele invocate de procurorul general suspendat nu i-au convins pe membrii CSP, care au emis calificativul „nesatisfăcător” activității sale și în pofida faptului că avocații au contestat în instanță concluziile Comisiei de evaluare.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în octombrie trecut, după ce procurorii au descins cu percheziții în biroul său de serviciu. Ulterior, el a fost reținut și învinuit pe mai multe capete de acuzare. El este cercetat în libertate fiind sub control judiciar.

La începutul anului curent, avocații lui Stoianoglo anunțau că au depus două plângeri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Apărătorii procurorului general suspendat au invocat încălcarea drepturilor la libera circulație și libera exprimare ca urmare a mandatelor de arest repetate pe numele lui Stoianoglo. A doua plângere vizează decizia CSP prin care clientul lor a fost suspendat din funcție și pe care ultimul o consideră, de asemenea, ilegală.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE