Trei luni de la începutul războiului din Ucraina. Rusia intensifică operațiunile în Donbas

626
0

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, după câteva luni în care a masat peste 150 de mii de soldați și echipamente militare în apropiere de granițele Ucrainei, pe care a înconjurat-o din trei părți. Ceea ce se credea a fi o agresiune pentru capturarea definitivă a regiunilor Donețk și Lugansk din estul țării s-a transformat într-un război total, în care Rusia a atacat nu numai infrastructura militară a Ucrainei, ci și zone civile din orașe – spitale, școli, clădiri de locuințe.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Trei luni în urmă, în jurul orei 5 dimineața, într-un discurs preînregistrat, Putin declanșa invazia asupra Ucrainei. Președintele Rusiei spera la o victorie rapidă, speranțele acestuia au fost năruite însă în fața rezistenței ucrainenilor, scrie mediafax.ro .

Azi, în cea de-a 90-a zi de război, Rusia bombardează intens estul Ucrainei, în timp ce forțele terestre încearcă să încercuiască ultimele redute ucrainene din regiunea Lugansk, care este aproape complet cucerită, scrie digi24.ro .

Orașul Severodonețk este bombardat de ruși 24/24, spun ucrainenii.

„Distrug în mod deliberat orașul”, acuză guvernatorul local. Lupta pentru Severodonețk amintește de cea pentru Mariupol, orașul-port făcut ruine. „În Donbas este o baie de sânge. Rușii încearcă să elimine tot ce este viu”, a spus azi noapte președintele ucrainean, scrie sursa citată.

Volodimir Zelenski a făcut un bilanț al celor trei luni de război

1.500 de bombardamente şi 3 mii de atacuri aeriene. Acesta este bilanţul celor trei luni de război declanşat de Rusia în Ucraina. Cele mai multe dintre atacuri au avut drept ţintă civili, acuză preşedintele Volodimir Zelenski, în cel mai recent mesaj video. Cea mai gravă situație este acum în Donbas, unde ruşii atacă fără încetare. Iar următoarele săptămâni vor fi dificile, spune liderul de la Kiev.

„Înlăturarea dărâmăturilor de la Desna, regiunea Cernihiv, a fost finalizată. 87 de morți. Și au fost doar patru rachete. În total, din 24 februarie, armata rusă a lansat 1.474 de bombardamente asupra Ucrainei, folosind 2.275 de rachete diferite. Cele mai multe au lovit civili.

În mai puțin de trei luni, au existat deja peste 3.000 de lovituri aeriene ale avioanelor și elicopterelor rusești. Ce țară a rezistat la o asemenea amploare de atacuri?”, a declarat preşedintele Ucrainei.

„Cea mai dificilă situație este acum în Donbas. Bakhmut, Popasna, Severodoneţk – în această direcție ocupatorii îşi concentrează cea mai mare parte din activitate în acest moment. Ei au organizat un masacru acolo și încearcă să distrugă toată viața. Nimeni nu a distrus Donbasul, așa cum o face armata rusă acum.

Săptămânile următoare de război vor fi dificile și trebuie să fim conștienți de asta. Dar nu avem altă alternativă decât să luptăm. Să luptăm și să câștigăm. Eliberăm pământul și poporul nostru. Pentru că ocupanții vor să ne ia nu doar un lucru, ci tot ce avem. Inclusiv dreptul la viață pentru ucraineni”, a adăugat Zelenski, scrie antena3.ro, cu referire la „The Guardian”.

Kremlinul spune că operațiunea din Ucraina nu are „termene limită”, iar obiectivele vor fi îndeplinite

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a declarat marți că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina și „nu are termene limită”. „Toate obiectivele stabilite de președinte vor fi îndeplinite. Nu poate fi altfel, pentru că adevărul, inclusiv adevărul istoric, este de partea noastră”, a spus Patrushev într-un interviu pentru ziarul rusesc „Argumenty i Fakty”, scrie antena3.ro, cu referire la „The Guardian”.

 Guvernatorul regiunii Lugansk a anunțat că rușii nu au reușit să ocupe orașul Severodonețk

Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, și-a prezentat raportul zilnic. De data aceasta, el a vorbit despre Severodonețk. Orașul a fost centrul operațiunilor rusești și se află la aproximativ 110 km de orașul Lugansk.

„Severodonețkul luptă – orașul este complet sub controlul autorităților ucrainene. Rușii și-au concentrat aproape toate forțele, și anume 25 de grupuri tactice de batalion pentru a lua orașul. Numărul bombardamentelor a crescut de multe ori. În satele din jur au loc bătălii. Este foarte greu să evacuezi oamenii”, a transmis oficialul ucrainean, scrie antena3.ro, cu referire la The Guardian.

 Rusia intensifică operațiunile în Donbas

Rusia își mărește intensitatea operațiunilor în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a transmis Ministerul Apărării din Regatul Unit în actualizarea zilnică a informațiilor.

Forțele ruse încearcă să încercuiască Severodonețk, Lyschansk și Rubijne. A existat o puternică rezistență ucraineană.

„Rusia a obținut însă unele succese localizate, în parte prin concentrarea unităților de artilerie”. Prin capturarea Severodonețkului de către Rusia, întreaga regiune Lugansk va fi plasată sub ocupație rusă, spune ministerul britanic, scrie sursa citată.

 Rusia ar putea înființa o bază militară în regiunea Herson din Ucraina

Administrația desemnată de Rusia a regiunii Herson din Ucraina va cere Moscovei să înființeze o bază militară pe teritoriul său, transmite agenția de presă rusă RIA Novosti, potrivit „The Guardian”. Rusia a capturat regiunea de sud a Ucrainei Herson la mijlocul lunii martie, care este adiacentă Crimeii, peninsulă pe care Moscova o controlează din 2014.

De atunci, a instalat o nouă administrație acolo și a început să introducă rubla rusă ca monedă, cu planuri de integrare a regiunii ca parte a teritoriului rus. „Ar trebui să existe o bază militară rusă în regiunea Herson”, a declarat pentru RIA Kirill Stremousov, șeful adjunct al ceea ce Rusia numește „administrația regională civil-militară” a Hersonului.

„Vom cere asta și asta își dorește întreaga populație. Acest lucru este esențial și va fi un garant al securității pentru regiune și locuitorii săi. Nu intenționăm să fim o republică independentă separată. Sarcina noastră principală este să fim subiect în cadrul Federației Ruse”, a adăugat acesta.

Stremousov a remarcat că orice rezultat al unui referendum „oricum nu va fi recunoscut de țările occidentale” și a concluzionat că „să-l ținem astăzi este o pierdere de timp”, scrie antena3.ro, cu referire la „The Guardian”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE