Studiu OIM: Doar 15 % din copiii cu vârsta de 0-3 ani sunt încadrați în serviciile de îngrijire timpurie

482
0

Doar 15% din copiii de vârstă antepreșcolară (0-3 ani) sunt încadrați în instituții de îngrijire timpurie, din lipsă de servicii publice de îngrijire a acestora.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Îngrijirea disponibilă pentru copiii mici este asigurată, preponderent, prin servicii informale, cum ar fi îngrijitorii/îngrijitoarele de copii (bonele, care, în mare parte, nu au studii calificate în domeniu).

Atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, cererea de servicii de îngrijire a copiilor este influențată de resursele financiare ale părinților, de opțiunile de transport. În plus, majoritatea grădinițelor nu oferă servicii în funcție de nevoile părinților.

Prin introducerea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, această situație se poate îmbunătăți semnificativ.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile unui studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii, care a analizat sistemele de piață a sectorului de îngrijire a copiilor.

Studiul prezintă situația serviciilor de îngrijire a copiilor, analizează aspectele legislative ale sectorului, prezintă practici internaționale de succes și vine cu recomandări care ar îmbunătăți acest sistem.

Concluziile și recomandările studiului vor ajuta Guvernul să implementeze Programul național privind servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta până la trei ani, pentru 2023-2026.

Referitor la cererea de servicii alternative de îngrijire a copiilor, discuțiile în focus grupuri, desfășurate în cadrul acestui studiu, au arătat că femeile ar prefera serviciile de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă.

Pe locul doi, în rândul preferințelor, se află serviciile de îngrijitori/îngrijitoare de copii (bonă).

Mai multe detalii despre studiu, puteți afla accesând linkul de mai jos: shorturl.at/DJNTV

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE