Au difuzat știri din Rusia cu elogii pentru militarii ruși „care-și apăra țara”. CA a dictat amenzi usturătoare

517
0

„Moldtelecom” SA, „TV-Box” SRL, ÎM „Orange Moldova SA” și ÎM „Moldcell” SA care au retransmis postul de televiziune „Союз” ce difuzează știri din Federația Rusă, interzise prin legislație, au fost sancționați în ședința de vineri a Consiliului Audiovizualului cu patru amenzi în sumă de 160 000 de lei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Distribuitorii nu au asigurat protejarea spațiului audiovizual național şi securitatea informațională.

Controlul făcut de Consiliul Audiovizualului a atestat că la postul „Союз”, retransmis prin rețeaua „Moldtelecom” SA, a fost difuzat programul informativ „Cобытия недели” în care au fost reflectate evenimente religioase din bisericile din Federația Rusă. Conform prevederilor art. 17 alin. (4) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, distribuitorii nu au dreptul să retransmită programe cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic produse în Federația Rusă.

„TV-Box” SRL a retransmis serviciul de televiziune „Союз” care a difuzat slujbe religioase și știri din Federația Rusă cu mesaje de susținere a militarilor ruși prin oferirea ajutoarelor și prin oficierea slujbelor „în speranța că aceștia vor învinge în războiul din Ucraina”.

În emisiunea „Лаврские встречи со священником Анатолием Першиным”, slujitorul bisericii și-a manifestat susținerea față de militarii ruși care își apără țara. Invitatul emisiunii a promovat ideea că doar oamenii fără credință pot deveni victime ale dezinformării privind evenimentele legate de războiul din Ucraina și a dedicat piese soldaților ruși, care, potrivit lui, de mulți ani luptă în Donbass, „apărând” poporul rus. Preotul care a susținut poziția interlocutorului său, s-a arătat indignat de faptul că tinerii s-au speriat de mobilizare și nu vor să înțeleagă că dragostea pentru patrie este sacrificiu de sine. Prin comportamentul său, acesta a justificat războiul și moartea pentru război. În conținutul programului au fost atestate elemente care justifică invazia armatei rusești pe teritoriul Ucrainei.

În rețeaua ÎM ORANGE MOLDOVA SA, controlul a identificat știri ce reflectă evenimente religioase în sprijinul soldaților ruși. În programul informativ „Новости” cu conținut religios, un preot a menționat că patria lor acum are mulți dușmani, iar pentru eliberarea țării este nevoie de multă rugăciune pentru armată. Prin această predică, clericul și-a manifestat deschis susținerea privind invazia armatei rusești în Ucraina, a răspândit ideologii precum că țara sa este victima acestui război și este nevoită să se apere.

Un alt reportaj din programul informativ „Четверть часа”  a prezentat opinia unui preot care a declarat că lăcașul oficiază slujbe în susținerea armatei și soldaților ruși. Credincioșii au fost îndemnați să facă donații pentru susținerea soldaților ruși. În program au fost prezente elemente propagandistice expuse de slujitorul bisericii. Declarațiile acestuia prezintă riscuri de manipulare a opiniei publice și promovează idei precum că Federația Rusă are statut de țară victimă în acest conflict militar. Războiul este numit „operațiune militară”, astfel serviciului media „Союз” promovând narațiunile rusești și întărind atitudinea favorabilă războiului.

ÎM „Moldcell” SA a retransmis postul TV „Союз” care a difuzat programul informativ „Новости”. În cadrul acestuia, s-a menționat despre faptul că în biserici sunt rostite rugăciuni în cinstea militarilor armatei rusești, precum și pentru victoria acesteia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE