Guvernul a identificat resursele necesare pentru majorarea salariilor și acordarea unor plăți unice pentru 170 de mii de angajați din diverse categorii profesionale

495
0

 Pachetul de măsuri salariale „Spor pentru Moldova” a fost  prezentat de prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unui briefing de presă, iar rectificarea bugetară va fi propusă Parlamentului spre aprobare săptămâna viitoare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Chiar dacă este un an destul de dificil, împreună cu partenerii externi venim în sprijinul mai multor categorii ale populației pentru a îmbunătăți condițiile de viață”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, salariile tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor din sistemul medical finanțat prin Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală va crește cu 15%, iar al medicilor legiști cu 26%. Astfel, de majorare vor beneficia circa 48 de mii de lucrători ai sistemului medical. Salariul mediu al unui medic se va majora de la 17 344 de lei la 19 945 de lei, al unui asistent medical de la 11 094 de lei la 12 758 de lei, al unei infirmiere de la 6 510 lei la 7 486 de lei. Vor crește și salariile medicilor și asistenților medicali din instituțiile speciale: spitalele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, instituțiilor penitenciare și centrelor de reabilitare și plasament.

De un suport financiar vor beneficia și angajații din domeniul educației. 66 de mii de persoane – cadre didactice și științifice din toate instituțiile de învățământ – vor primi o plată unică în valoare de 5 mii de lei, iar peste 35 de mii de cadre non-didactice vor beneficia de 3 mii de lei. În premieră, această plată va fi acordată pentru întregul sistem de învățământ public – în total peste 100 de mii de persoane.

De asemenea, o plată unică în valoare de 5000 de lei va fi oferită celor peste 10 mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – salvatori, polițiști și carabinieri, care protejează siguranța cetățenilor și asigură ordinea publică în țara noastră.

În același timp, în urma rectificării bugetare, circa 1700 de angajați, personal artistic din instituțiile teatral-concertistice al căror fondator este Ministerul Culturii, vor primi cu 25% mai mult – un actor va avea un salariu de 8500 de lei, cu 1500 de lei mai mult decât în prezent, iar un regizor va primi 11 210 lei, cu 2 mii de lei mai mult decât salariul curent.

Suplimentar, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei pentru repararea drumurilor, 300 de milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare a satelor și orașelor și pentru Programul „Satul european”, precum și 100 de milioane de lei drept spor pentru agricultură care va sprijini fermierii în dezvoltarea afacerilor și deschiderea a noi locuri de muncă.

Totodată, alte 352 milioane de lei au fost identificate în vederea acoperirii cheltuielilor pentru energia electrică și căldură, suportate de școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE