Scurt poem în proză-poezie despre cum se face vinul în gospodărie

657
0

Când vine toamna cea adevărată, de pe la sfârșitul lunii septembrie în jos, când toți românii vor să facă vinul cel spumos, începi să te uiți la butoaie, la  alte lucruri care au aceeași rimă, vioaie, și te avânți în lupta sublimă pentru cel mai bun vin, pentru elixirul divin, iată că nu ai chiar toți banii,  ca să cumperi, să fii gospodar ca-n toți anii, gospodar cum nu se mai poate, care are, cum se știe, de toate…

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Atunci apelezi la soție,  ce nu știe cum se lucrează o vie, și nici tu nu prea stii s-o lucrezi, dar vrei  să fii „din burghezi”. Deci, te duci cu mâna întinsă, cu voința, toată învinsă, tot la ea, la ființa frumoasă ce adună de-un „foișor”, de o casă, sau poate chiar de un mare palat, dar încă nu are milionu-adunat.

  • Ce, iar mi-ai venit, frumusache!? Iar vrei vin, iar vrei „plache”, nu te-apuci să lucrezi serios ca vecinul cel burduhos, care are acuma de toate: conturi pline, vreo zece palate?! Îți dau bani pentru ultima dată, că îmi umbli la cont și-s stresată. Nu cumva să-mi vii și la anul, că te pun să-mi întorci chiar tot banul!
  • Gata, gata, te rog, nu striga! Dar aș vrea să-ți mai spun iar ceva: niște brânză de oi, de se poate, aș mai vrea să iau, că din toate e produsul mai natural. Nici un fel de „bun cașcaval”, nu întrece brânza străbună ce în jurul mămăligii ne-adună!

După-aceste discursuri „sublime”, în care poetul, „rămas fără rime”, mai-mai  ar fi renunțat la brânză, la vinul cel dulce, curat, iată vine și banul.

  • Pentru vin, pentru brânză, „pațanul”, îmi întinde banii soția, dar, de când ai lăsat primăria, nimic nu mai vine?  Oare nu ți-e rușine?
  • Drept să-ți spun, mult alerg ziua toată, dar mi-i leafa cam leșinată. Mai iau premii prin România, dar sunt mici, la fel ca simbria.

Uite-așa, tot muncind an de an,  greu adună poetul un ban, reflectez după-acest dialog. Să nu râdeți cu toții, vă rog, căci poeții, în România, fac sublimă mereu poezia, când au, sigur, frumosul lor har, dar și ce să mai toarne-n pahar!…

La mulți ani și o toamnă frumoasă, cu liniște și pace în casă!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE